TOP 10 recomandări de carte de la excentricul planetei Elon Musk

În copilărie și adolescență citea până la zece ore pe zi. Acum nu trece o săptămână să nu recomande câte o carte nouă pe Twitter. La un moment dat, cineva l-a întrebat cum i-a venit ideea să construiască rachete. “Citind cărți”, a răspuns el. Doamnelor și domnilor, faceți cunoștință cu Elon Musk, inginer, programator, inventator, filantrop și cititor neobosit.

Un competitor feroce, un individ plin de el, cu o viață personală tumultuoasă (însurat de trei ori cu două femei cu care a conceput șase băieți), Elon Musk nu pare să fie capabil de a renunța vreodată nici la cele mai năstrușnice idei. A creat și a vândut un joc pe calculator la vârsta de 12 ani. A renunțat la studiile de la Stanford la două zile după ce s-a înscris. Apoi s-a apucat să construiască firme și să pretindă un loc printre inovatorii secolului 21. A creat mașina electrică cea mai performantă din punct de vedere al autonomiei și racheta care a redus costurile unei misiuni în spațiu de la 1 miliard la 60 de milioane de dolari.

Este un împătimit al literaturii și cinematografiei SF (fiul său cel mare se numește Xavier, după doctorul Xavier din X Men) și modelul lui de afaceri pare să fie acela de a aduce în realitate invențiile din poveștile științifico-fantastice pe care le citește. Iată zece dintre cărțile recomandate de Elon Musk.

perfect-tour.ro

Max Tegmark – Viața 3.0. Omul în epoca inteligenței artificiale

Max Tegmark – Viata 3.0

Cartea fizicianului Max Tegmark explorează posibilitățile actuale și viitoare, riscurile și oportunitățile pe care le oferă dezvoltarea inteligenței artificiale. Elon Musk spune despre Viața 3.0:

“Un ghid pasionant pentru provocările și opțiunile oferite de căutarea unui viitor măreț al vieții, inteligenței și conștiinței – pe Pământ și dincolo de el.“

Viața 3.0 este exemplul perfect de lectură din sfera de interes a inovatorilor precum Elon Musk. Mereu cu o privire ațintită înainte, spre viitor, antreprenorii de talia lui Musk caută nu numai profiturile potențiale, ci și ideile și soluțiile care să însoțească umanitatea în progresul ei. Cât e iluzie și cât e bună credință în căutările industriei big tech, rămâne de văzut.

Nick Bostrom – Superinteligența. Căi, pericole, strategii

Nick Bostrom – Superinteligenta

Din același registru, Superinteligența lui Nick Bostrom pune întrebarea cheie: ce se va întâmpla dacă vom construi un computer mai inteligent decât orice creier uman? Care sunt de fapt limitele inteligenței omului, cât din umanitatea inteligentă se poate transfera unei mașini și ce consecințe va avea un asemenea gest?  Musk a postat pe Twitter despre această carte:

“Merită citită. Trebuie să fim super atenți cu inteligența artificială. Posibil să fie mai periculoasă decât armele nucleare.”

Ayn Rand – Revolta lui Atlas

Ayn Rand – Revolta lui Atlas

Musk a recomandat cartea Revolta lui Atlas ca pe un antidot la pericolele comunismului. Tomul de aproape 1200 de pagini face parte din galeria selectă de creații literare ale genului distopic din secolul XX.

Și spun asta fără să mă fi îndrăgostit în mod deosebit de această poveste complicată cu antreprenori, căi ferate, conflicte economice, decăderea Americii și a lumii întregi.

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

libris.ro

George R.R. Martin – Urzeala tronurilor

George R. R. Martin – Urzeala tronurilor

S-au scris atâtea recenzii și reacții la cartea lui George R.R. Martin și la întreaga lui serie Cântec de gheață și foc, încât dacă nu ai citit-o încă, nu știu dacă admirația lui Elon Musk pentru autorul ei te va determina s-o cumperi. Dar uite încă două argumente: seria este o excelentă introducere în literatura fantasy pentru cititorii care nu sunt neapărat atrași de gen, iar în ultima vreme prețul celor cinci volume care compun Cântec de gheață și foc a scăzut și merită să le ai în bibliotecă. Poți începe cu prima dintre ele și îți promit că te va “prinde”.

Frank Herbert – Dune

Frank Herbert – Dune

Unul dintre cei mai originali clasici ai literaturii SF a reintrat de curând în atenția fanilor din toată lumea, în contextul mult așteptatei și meritatei ecranizări cu buget mare după prima carte din seria Dune. Frank Herbert merită citit pentru fascinația pe care o induc universurile create de el, pentru multitudinea de personaje vii și intrigi cu care le populează. Elon Musk a considerat Dune drept “minunată” și a fost interesat de modul în care autorul propune limitarea dezvoltării inteligenței artificiale.

Robert M. Kassie – Ecaterina cea Mare – portretul unei femei

Robert M. Kassie – Ecaterina cea Mare

Sofia Augusta Fredericka de Anhalt-Zerbst, acesta e numele celei mai puternice femei a secolului XVIII. Ecaterina a II-a, sau Ecaterina cea Mare a Rusiei, este unul dintre cele mai controversate personaje ale Europei anilor 1700-1800. Biografia lui Robert M. Kassie se concentrează pe calitățile uimitoare ale femeii Ecaterina cea Mare. Această Angela Merkel de acum trei sute de ani a aprins imaginația și controversele istoricilor și profanilor de pe întregul Glob. Elon Musk a ales o modalitate la fel de controversată să popularizeze acest volum:

“Citesc Ecaterina cea Mare a lui Robert Kassie. Știu la ce vă gândiți – chiar și-a tras-o cu un cal?”


animax.ro

John Green – Sub aceeași stea

John Green – Sub aceeasi stea

Ok, nu v-ați fi așteptat ca Musk să recomande povestea romantică și pe alocuri siropoasă a lui John Green. Cert e că romanul a cucerit inimile a milioane de cititori. Elon Musk spune:

“Trebuie să recunosc că îmi place cartea asta. Tristă, romantică și cu un titlu frumos.”

Peter Thiel – De la zero la unu

Peter Thiel – De la zero la unu

Dacă ai cea mai minusculă idee de afaceri și nimeni nu te susține, cartea aceasta te va ajuta să îți urmezi visul. În fiecare zi apar tot felul de gadget-uri, aplicații și mici inovații sclipitoare, dar Peter Thiel argumentează că ne aflăm într-un soi de stagnare tehnologică, iar progresul poate apărea din orice alt domeniu. Tot ce trebuie să faci este să îți dezvolți capacitatea de a gândi cu propria minte, iar lucrarea lui Thiel te învață să faci asta.


bonami.ro

Sam Harris – Despre minciună

Sam Harris – Despre minciuna

Sam Harris face parte din noua generație de filosofi care ne explică lucrurile pe înțelesul tuturor. Cartea Despre minciună e o mică bijuterie pe fruntea civilizației secolului XXI, în sensul că ne explică cum ne putem simplifica și îmbunătăți existența dacă alegem să spunem adevărul în momentele cheie, în care toți ceilalți preferă să spună “mici” minciuni.

Simon Sebag Montefiore – Stalin. Curtea țarului roșu

Simon Sebag Montefiore – Stalin. Curtea tarului rosu

Un demers biografic în egală măsură cu o cercetare istorică de mare valoare, cartea Stalin. Curtea țarului roșu, investighează contextul care a făcut posibilă ascensiunea și dominația unuia dintre cei mai infami dictatori ai lumii.

Lecturile lui Elon Musk sunt foarte diverse. Acestea sunt doar câteva din multele recomandări pe care le face. Nu toate se potrivesc cu pasiunile și interesele noastre, dar alegerile de carte ale oamenilor ca el fac parte uneori din povestea succeselor lor. Undeva, printre toate aceste pagini, se găsesc inspirația și cunoștințele care o alimentează, dar și simple momente de relaxare pe care le putem împărtăși cu mințile care au schimbat lumea în care trăim.


Alte recomandări făcute de celebrități

TOP 10 Cărți recomandate de cel mai citit tocilar al planetei, Bill Gates

RECOMANDARE 6 cărți alinătoare alese de Matt Haig, autor de bestselleruri

RECOMANDĂRI 7 cărți propuse de celebrități. Ce citesc Tom Hanks, J.K.Rowling sau Lady Gaga

answear.ro


3 gânduri despre “TOP 10 recomandări de carte de la excentricul planetei Elon Musk

Lasă un comentariu