Un escroc misterios care folosea identitatea unor editori și agenți literari pentru a fura manuscrise într-o înșelătorie de tip phishing a fost prins, în cele din urmă. FBI-ul a arestat zilele trecute un bărbat suspect, în vârstă de 29 de ani, pe aeroportul John F Kennedy din New York, scrie The Guardian.
Filippo Bernardini, un cetățean italian care lucra pentru editura britanică Simon & Schuster, a fost prins la aterizarea în SUA. FBI a declarat că Bernardini „și-a falsificat identitatea, a fraudat și a încercat să fraudeze sute de indivizi” pentru a obține manuscrise înainte de a fi publicate.
Margaret Atwood și Sally Rooney sunt printre scriitoarele vizate de hoțul de manuscrise
Bernardini este acuzat de fraudă electronică și furt de identitate de un tribunal districtual. Procuratura a arătat că suspectul a înregistrat în 2016 peste 160 de domenii de internet false, pentru a-și păcăli victimele.
Dacă se dovedește că Bernardini este vinovat, asta ar însemna sfârșitul unui mister care a fascinat și speriat lumea literară aproape șase ani. Din 2016 și până în prezent sute de manuscrise nepublicate au fost furate prin înșelătorii făcute via email.
Autori, agenți literari, vânători de talente, editori și chiar jurați din comisia Booker Prize au fost victimele escrocherilor care implicau manuscrise ale unor romane foarte așteptate de Margaret Atwood, Sally Rooney și Ethan Hawke.
Escrocii creau adrese de e-mail ușor modificate pentru a-i păcăli pe cei din industrie sau pe scriitorii vizați, înlocuind „t” cu „f”, „q” cu „g” și folosind combinația „r” și „n” pentru a crea iluzia unui „m” în adrese de tipul cutare @penguinrandornhouse. com.
O altă modalitate prin care își convingeau victimele de autenticitatea identității era jargonul specific, cum este prescurtarea „ms” pentru manuscris. Arătând că procesul de publicare le este cunoscut, îi păcăleau să predea manuscrise sau informații despre proiecte viitoare și drepturi de film.
Purtătorul de cuvânt al angajatorului lui Bernadini, editura Simon & Schuster, a declarat că acesta a fost „șocat și terifiat” de acuzațiile împotriva angajatului lor și că l-au suspendat în până ce vor primi informații suplimentare. Editura nu este menționată în dosarul cazului.
Escroc de dragul escrocheriei
Asemeni Talentatului domn Ripley – jucat de Matt Damon în filmul inspirat de cartea Patriciei Highsmith – hoțul de manuscrise părea să aibă alte scopuri decât șantajul. Și-a stupefiat victimele prin lipsa totală de acțiune care succeda furturile. Autorul fraudei nu dădea vreun semn că intenționează să vândă sau să publice cărțile furate.
“Dacă jocul este psihologic, iar scopul e un fel de măiestrie sau sentiment de superioritate, este mai ușor de explicat. Aceasta este o industrie plină de resentimente și, în acest sens, (n.r. furtul) devine o poveste bună,” a declarat presei reprezentantul uneia dintre editurile păcălite.
Personalitățile din industria editorială și autoritățile au fost uimite de ani de zile de motivațiile inexplicabile din spatele escrocheriei. Nu au fost primite vreodată cereri de răscumpărare. Niciuna dintre cărțile furate nu a apărut vreodată online, în ciuda faptului că au fost vizate tot felul de manuscrise – de la memoriile unor celebrități până la romane de debut ale scriitorilor necunoscuți.
Ipoteza cea mai plauzibilă a fost aceea că fraudatorul este un cercetaș literar, care încercă să obțină în avans informații confidențiale pentru a face scriitorilor oferte de adaptare a cărților în filme sau serii de televiziune înaintea concurenței.
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.