ȘTIRI Premiul Pulitzer pentru Ficțiune 2023 se împarte la două romane – “Încredere” de Hernan Diaz și “Demon Cooperhead”, al Barbarei Kingsolver.

Anul acesta, datorită unei decizii neconvenționale, dar nu fără predecent, Premiul Pulitzer pentru Ficțiune a fost a acordat pentru două cărți: Demon Copperhead de Barbara Kingsolver și Încredere de Hernan Diaz. Prima dintre ele a apărut deja la editura Litera, iar Demon Cooperhead va fi tradus în câteva luni la editura Trei.

Un alt aspect inedit, din perspectivă românească, este prezența unui jurnalist român între câștigătorii Pulitzer. Fotograful Vadim Ghirda, unul din cei mai activi fotojurnaliști pe care îi are România, a primit distincția alături de echipa Associated Press, pentru relatările despre Războiul din Ucraina, Pulitzer la categoria „Breaking News Photography”. (Imaginile premiate aici)

libris.ro

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Despre cele două cărți câștigătoare

Încredere, Hernan Diaz

Romanul care se petrece în lumea bună a New Yorkului îi are ca protagoniști pe Benjamin și Helen Rask. El este un magnat de pe Wall Street, iar ea fiica unor aristocrați. Împreună au atins o bogăție aparent fără margini – toate acestea în timp ce epoca de excese și speculații se apropie de sfârșit. Oare cu ce preț și-au adunat averea? Acesta este misterul din centrul romanului Obligațiuni, un titlu de succes publicat în 1937, pe care întreg New Yorkul pare să-l fi citit. Există însă versiuni ale acestei povești care acuză o lungă serie de privilegii și înșelăciuni.

Îmbinând narațiunea palpitantă cu un puzzle literar strălucit, Încredere îl provoacă pe cititor să descopere adevărul, în timp ce scoate la lumină înșelătorii în relațiile personale, forța banilor de a deforma realitatea și lipsa de scrupule cu care puterea manipulează.

Hernan Diaz așază narațiunile într-o “conversație” ritmată, sub ochiul unui personaj feminin care încearcă să separe faptele de ficțiune. Rezultatul este un roman care acoperă peste un secol și devine mai captivant cu fiecare nouă dezvăluire.

farmec.ro

„Complex, pasionant și mereu surprinzător… Caracterul imprevizibil al firului narativ este cel care-i conferă cititorului o plăcere imensă… Diaz exploatează cu măiestrie patrimoniul literar… Un roman încântător și inteligent.“

The New York Times

„Un tratat remarcabil de accesibil despre forța ficțiunii. Acest roman extrem de inteligent și de sofisticat nu doar că oglindește adevărul, ci ne ajută să-l înțelegem mai bine. “

The Boston Globe
Demon Copperhead, Barbara Kingsolver

Demon Copperhead este o reimaginare a romanului David Copperfield de Charles Dickens, axată pe un băiat care crește în munții Apalași din Virginia, unde sărăcia stăpânește locurile. Elizabeth Lowry, într-o recenzie pentru The Guardian, a declarat că romanul „pare în multe privințe cartea pe care ea [Kingsolver] s-a născut să o scrie”.

Demon Copperhead spune povestea unui băiat născut de o mamă singură și adolescentă într-o rulotă, fără alte bunuri în afară de frumusețea tatălui său mort și de părul de culoarea cuprului, un spirit combativ și un talent feroce pentru supraviețuire.

epantofi.ro

Despre premiile Pulitzer 2023

De mai bine de 100 de ani, Premiile Pulitzer au fost acordate de Universitatea Columbia pentru a onora realizările americane în jurnalism, litere și teatru și muzică. Premiile sunt recunoscute drept cele mai prestigioase ale domeniului în Statele Unite.

Al 107-lea premiu Pulitzer a celebrat jurnaliştii din toată ţara. Associated Press, din echipa căreia face partea și fotograful român Vadim Ghirda, a câștigat două premii pentru acoperirea războiului din Ucraina, inclusiv cel mai prestigios, premiul pentru serviciul public.

The Washington Post a câștigat două premii, la fel ca și Los Angeles Times. The New York Times a câștigat de asemenea două Pulitzer, pentru Reportaje internaționale și pentru Reportaje ilustrate și comentarii.

Caitlin Dickerson, jurnalistă The Atlantic a câștigat un Pulitzer pentru reportaj explicativ, pentru munca ei despre familiile de migranți separate la granița de sud și despre abuzurile suferite de mulți dintre ei.

perfect-tour.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: