ȘTIRI De anul viitor, Asociația Răsfoiala va promova cartea și lectura acolo unde ajung rareori, între cei vulnerabili.

“Cititul va muri în câțiva ani”, scria cineva zilele trecute, ca răspuns la unul dintre articolele noastre, pe pagina de Facebook. Deși sună foarte dramatic, deci atractiv, e fals. Cititul nu va muri nici “măcar” într-o sută de ani. Cuvintele sunt poarta noastră către umanitate. Ele ne disting de alte mamifere și ne asigură un ascendent asupra speciilor cu care coexistăm. Existăm prin mijlocirea cuvintelor și prin ele aflăm și decidem cine suntem. 

Suntem cuvinte.

Până când vom găsi alt mijloc prin care să ne cunoaștem și comunicăm umanitatea, cuvintele, cărțile și cititul vor trăi – nu există dubii. Poate nu știați, dar cele mai virale clipuri video din social media sunt cele supratitrate. Iată cât de mare este foamea și nevoia noastră de cuvinte! Nu e suficient să le auzim, vrem să le și vedem.

Cealaltă rațiune pentru supraviețuirea cititului este nevoia noastră de povești. Nevoia de povești nu este așa de romantică cum pare, ci are și ea un suport în realitatea biologică omenească. Poveștile ne ajută să ne conectăm emoțional, să dobândim încredere și speranță. Le dobândim prin oxitocină, așa zis hormon al iubirii.

Avem o nevoie biologică să citim.

Nu, să ne uităm la filme, la povești în imagini, nu e echivalent, nici suficient. Filmele ne predispun adeseori la o receptare pasivă și nu stimulează creativitatea așa cum o fac cartea și experiența lecturii.

Răsfoiala există ca să hrănească nevoia de povești. Facem asta în fiecare zi, cu imagini, cuvinte și experiențe împărtășite care mențin lectura și cărțile în conversația publică, în mijlocul oamenilor.

Cuvintele sunt substanța vitală a minții, care ne ridică deasupra instinctelor primare.

Aducem în atenția publică cititul și beneficiile cititului din 2017, când am creat pagina de Facebook, unde acum suntem urmăriți de 21000 de oameni. În 2020, am lansat site-ul, care a crescut uimitor, de la sub 100 de vizualizări pe zi la 5-7000, pentru articolele virale. Mai mult de 260.000 de oameni au vizitat site-ul Răsfoiala în 2023, iar pagina de Facebook a avut luna trecută un impact de 600.000 de persoane. Sunt cifre care ne încurajează să îndrăznim mai mult. Aproape săptămânal figurăm în topul Zelist al celor mai virale subiecte în presa online și pe bloguri, cu articole despre cărți și cultură, într-un peisaj media care mizează pe mondenități și scandal.

Vrem să ducem cărțile și lectura aproape de oamenii care nu au acces la ele

De anul viitor, prin Asociației Răsfoiala Educație și Cultură, vrem să ducem cărțile și lectura la cei care au mai mare nevoie de ele – copiii și tinerii vulnerabili. Copiii cu care nimeni nu citește seara la culcare, cei care nu vor alege între tipar sau digital pentru că nu au de niciunele, cei adesea ignorați, pentru că “avem olimpici”. Tinerii care sunt etichetați și marginalizați cu ușurință, dar mai rar ajutați să-și atingă potențialul.

E o misiune grea, dar asta nu ne descurajează, ci ne îndârjește. Va fi o misiune mai puțin grea cu sprijinul celor care cred ca și noi că fără educație temeinică, nu poate exista un viitor mai bun. Avem nevoie de susținerea voastră, a celor dispuși să participe la educația celor mai mulți dintre copiii, cei care nu au acces nici la biblioteci, nici la librării, nici la aplicații de lectură gratuite.

Vrei să creezi cu mâinile și cu faptele tale un viitor în care tinerii vor alege în ce oraș românesc să trăiască, nu în ce țară ar putea fugi de România? 

Putem reuși împreună, prin solidaritate și efort împărtășit. Vă chemăm să puneți aici umărul și încrederea că împreună vom deschide uși nevăzute acum, pentru Binele la care sperăm împreună.

ASOCIAȚIA RĂSFOIALA – EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ

RO93BTRLRONCRT0CP4949801
BANCA TRANSILVANIA

Vă asigurăm că veți ști mereu unde sunt și ce fac banii pe care i-ați donat. De anul viitor, va exista pe site o pagină dedicată asociației, unde vom prezenta planurile, proiectele în curs și stadiul lor. Raportare și transparență, în termeni mai scorțoși. Cel mai probabil vom putea adăuga primele date abia anul viitor (2024), având în vedere că activitatea propriu-zisă atunci va începe.

Ne găsiți mereu aici, pe Facebook și Instagram sau la rasfoiala20 @gmail.com.

Claudia și Realdo Tokacs


Lasă un comentariu