ȘTIRI Ana Blandiana câștigă Premiul pentru Literatură acordat de Fundația Prințesei de Asturia

O zi extraordinară pentru literatura română. Concomitent cu trofeul Dublin Literary Award acordat lui Mircea Cărtărescu și poetei Ana Blandiana i-a fost oferit astăzi, 23 mai 2024, un important premiu literar. Autoarea a fost distinsă cu Premiul pentru Literatură al Fundației Prințesei de Asturia. Premiul este însoțit de un cec în valoare de 50.000 € și de o sculptură realizată de celebrul artist Joan Miró.

nemira.ro

Opera Anei Blandiana reflectă o înțelegere profundă a spiritului românesc într-o perioadă istorică de opresiune, afirmând înfrângerea și speranța ca linii directoare ale proiectului ei literar. Cunoscută pentru poezia sa anticomunistă, Blandiana s-a distins printr-o sublimă rebeliune care a determinat-o să trăiască ani de zile ca o exilată în propria țară.

se arată în comunicatul Fundației Prințesa de Asturia

Ana Blandiana a fost propusă pentru premiu de către Ricardo Rivero Ortega, fost rector al Universității din Salamanca, laureat al Premiului Prințesei de Asturia pentru cooperare internațională, în 1986.

Mai mult decât reușite individuale, aceste succese pe plan internațional ale scriitorilor români, anunțate aproape simultan, redefinesc poziția literaturii române pe harta literaturii universale și-i oferă o bună reputație și o vizibilitate necesară pentru mulți scriitori din România care merită atenția cititorilor de dincolo de granițe.

Juriul a remarcat spiritul rezilient al poetei române

Juriul a motivat alegerea evidențiind că, „prin poezia sa nestăpânită, (Ana Blandiana) a dat dovadă de o extraordinară capacitate de rezistenţă în faţa cenzurii”, precum și că scriitoarea „este moştenitoarea celor mai strălucite tradiţii literare, precum şi o creatoare radical unică”.

Îmi este greu să-mi exprim emoțiile și recunoștință pentru marea onoare pe care o reprezintă pentru mine acordarea Premiului Prințesa de Asturia, mai ales că – întotdeauna când primesc un premiu – nu pot să nu-mi amintesc de gândul lui Platon, care recomanda încununarea poeții doar cu lauri și alungarea lor din cetate. Dar dacă pentru mine poezia este de fapt o cale spre cetate, o cale de a rămâne, o cale de a însoți suferința altora? Vă mulțumesc pentru ecoul pe care prestigiosul dumneavoastră premiu îl va da ideilor mele și poeziilor mele și care îl va amplifica în conștiința cititorilor spanioli din întreaga lume.”

a transmis scriitoarea.

answear.ro

Autoarea de origine iraniană Marjane Satrapi, autoarea remarcabilului roman grafic Persepolis, a primit și ea o distincție la această ediție, respectiv “Premiul pentru Comunicare și Umanitate”.

Anul trecut, laureatul Premiului Prinţesa de Asturia pentru Literatură a fost scriitorul Haruki Murakami.

Premiile Prinţesa de Asturia sunt decernate în fiecare an de Fundaţia prinţesei moştenitoare a Spaniei și se atribuie pentru arte, literatură, ştiinţe sociale, comunicare, ştiinţe umaniste, cooperare internaţională, cercetare ştiinţifică şi tehnică, sport.

Cel mai recent volum semnat de Ana Blandiana

Un volum de memorii care cuprinde însemnările autoarei din anii ‘88 – ‘89, Mai-mult-ca-trecutul, a fost publicat anul trecut și continuă să se numere printre cele mai bine vândute titluri ale editurii Humanitas, precum și între preferințele cititorilor pentru Salonul Internațional de Carte Bookfest, care va avea loc săptămana viitoare.

Există în mine o convingere subterană, ascunsă, nemărturisită, pentru că nu știu cum ar putea fi formulată inteligibil, care îmi spune că nici o suferință nu poate fi zadarnică și că țările care ies acum din întuneric și teroare nu pot, nu trebuie să-și dorească pur și simplu să devină asemenea celor ce nu au fost acolo, că societățile care se inventează acum trebuie să adauge libertății și bunăstării statelor apusene și picăturile de umanitate distilate din suferința pe care au îndurat-o.

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Dă-i înainte cu Răsfoiala

FRAGMENT Mai mult ca trecutul, Ana Blandiana (jurnal)

ȘTIRI Ana Blandiana, Matei Vișniec, Adrian G. Romilă, George State și Sabina Yamamoto, printre câștigătorii Galei Premiilor Observator Cultural

ȘTIRI Scriitorii Gabriela Adameșteanu, Radu Vancu și Simona Antonescu, printre laureații Premiilor Radio România Cultural 2024

epantofi.ro


Lasă un comentariu