Într-un interviu acordat publicației The Times, romancierul britanic Mark Billingham sfătuiește cititorii să abandoneze orice carte care nu i-a prins până la pagina 20. Puțin probabil să fie ascultat. Sondajele spun că aproape 40% dintre cititori sunt dispuși să se sacrifice și să termine lectura, orice ar fi!
Dacă din primele 20 de pagini cartea nu te prinde, „arunc-o cu furie prin cameră”, îndeamnă scriitorul cunoscut pentru romanele sale polițiste. Billingham a mărturisit că renunță la cinci din zece cărți pe care le începe pentru că:
„Viața este prea scurtă… Sunt atât de multe cărți grozave pe lume”.
Fost stand-up comedian, scriitorul argumentează că primele pagini trebuie să fie cârligul care agață atenția cititorului și compară textul scris cu cel destinat unei audiențe vivante:
Eu nu mi-aș permite să urc pe o scenă la Comedy Store și să zic: Aveți răbdare cu mine, o să fiu amuzant peste vreo 10 minute.
Conform unui sondaj Goodreads care a investigat cât de multă răbdare investesc iubitorii de lectură în cărțile care nu-i prind “din prima”, aproximativ:
- 1 șesime renunță după maxim 50 de pagini
- 3 din 10 după 50-100 pagini
- 7.6% la pagina 100
- 10.6 după pagina 100
- 38.1 termină cartea orice ar fi
Principalele motive pentru care cititorii se încăpățânează să termine chiar și cărțile care-i plictisesc sunt “am o regulă: trebuie să termin tot ce încep”, “musai să aflu cum se termină” și “e un obicei compulsiv”.

Faimoase și abandonate
Platforma de recenzii a realizat și un top al romanelor clasice de limbă engleză cel mai frecvent abandonate de cititori. Pe locul 1 se află Catch22 de Joseph Kelller, urmat în mod surprinzător de J.R.R. Tolkien cu Stăpânul Inelelor și deloc mirabilul Ulise al lui James Joyce.

În mod paradoxal, seria lui Tolkien este și în TOP cele mai bine vândute cărți ale secolului cu peste 150 milioane de exemplare vândute. Nu putem decât să ne imaginăm că milioane de cinefili au cumpărat-o după ce au văzut filmul și n-au avut răbdare cu ce n-a încăput pe ecran.
Sondaj cu noi și cu voi
Eu am renunțat de ani buni la masochismul cititorului. Le judec ca pe reclame: dacă nu pricep sau nu-mi place, înseamnă că nu e pentru mine. Le abandonez fără regrete. Fix ca Mark: prea multe cărți, prea puțin timp! (Dovada aici)
Realdo, în schimb, rareori renunță, oricât de tare l-ar plictisi sau enerva. S-a întâmplat realmente să-i smulg câte o carte din mână, ca să-l scap de ea. (Vă dați seama că nu mi-a mulțumit.)
Deci eu aș fi în prima categorie și el în ultima. Voi cum faceți? Câte pagini îi dați scriitorului care vă cere toată răbdarea?
- A. Cel mult 50 pagini
- B. Între 50 – 100 pagini
- C. 100 de pagini
- D. Peste 100 de pagini
- F. Termin cartea
Scrieți-ne aici sau pe Facebook. Suntem curioși cât de ambițioși sunt cititorii români. Și dacă tot ne scrieți, vă rugăm să ne spuneți și ce roman clasic românesc ați abandonat de plictiseală.

Dacă o carte nu mă ,,cucerește” de la început, aplic regula celor 100 de pagini (C).
Cel mai plictisitor roman clasic românesc (pe care l-aș fi abandonat cu mare plăcere dacă nu ar fi fost pe lista lecturilor obligatorii în liceu) a fost ,,Concert din muzică de Bach” de Hortensia Papadat-Bengescu.
ApreciazăApreciază
Subscriu! Și pe mine m-a plictisit “Concertul”. Nu l-am citit.
ApreciazăApreciază