CUVINTELE ANULUI 2023 Celebrul dicționar Collins a ales cele mai populare cuvinte – IA, avidflație, nepoțist, dezfluențare.

Tehnologia care va domina viitorul – de bine sau de rău – este acum cuvântul anului. „IA” a fost desemnat cel mai notabil cuvânt al anului 2023 de către editorul de dicționare Collins, scrie The Guardian.

Definită drept „modelarea funcțiilor mentale umane de către programe de calculator”, IA a fost aleasă pentru că „a accelerat într-un ritm atât de rapid și a devenit conversația dominantă a anului 2023”. Utilizarea sintagmei a crescut de patru ori în ultimul an.

carturesti.ro

AI a monopolizat conversațiile despre tehnologie

Alex Beecroft, directorul general al Collins, a declarat că nu există niciun dubiu că AI a fost „punctul de discuție al anului 2023”.

„Știm că AI a fost un punct de interes important în acest an prin modul în care s-a dezvoltat și a devenit rapid la fel de omniprezent și încorporat în viețile noastre, la fel ca ca e-mail, streaming sau orice altă tehnologie cândva futuristă, acum cotidiană”.

declară reprezentantul Collins

Sintagma a fost selectată dintr-o listă de cuvinte noi care, potrivit editorului, reflectă evoluția continuă a limbii și preocupările celor care o folosesc.

Printre termenii populari anul trecut se numără „greedflation” (avidflație) definit ca „utilizarea inflației ca pretext pentru a crește prețurile la niveluri artificial de ridicate în scopul creșterii profiturilor corporatiste”, și „debanking„, respectiv „acțiunea de a priva o persoană de facilități bancare”.

Nepoțist” este termenul folosit de presă pentru a-i descrie pe fiii și fiicele celebrităților despre ale căror cariere se presupune că au luat avânt datorită părintelui celebru.

Deinfluencing (dezinfluențarea) este definit de lexicografii Collins ca „utilizarea rețelelor de socializare pentru a avertiza urmăritorii să evite anumite produse comerciale, alegeri de stil de viață etc.”.

farmec.ro

Cuvintele anului reflectă subiectele fierbinți care au dominat preocupările noastre

Cuvântul anului este selectat de lexicografii care monitorizează o serie de surse, inclusiv social media, potrivit editurii Collins. Termenul de anul trecut a fost “permacriză” / „permacrisis„, în timp ce „NFT” a fost ales cu un an înainte. Poate că nu este surprinzător faptul că, în 2020, cuvântul anului a fost „carantină„.

Preocupările legate de sănătate au fost evidente în vocabularul anului 2023. „Ultraprocesate„, adică alimente care sunt „preparate folosind metode industriale complexe din mai multe ingrediente, incluzând adesea ingrediente cu valoare nutritivă mică sau deloc”, este listat, la fel ca și „semaglutide„, un medicament care suprimă pofta de mâncare. Utilizarea acestui termen s-a triplat în ultimul an.

NOTA BENE Cuvintele anului se referă la termeni din limba engleză, preluați rapid la nivel internațional datorită globalizării. Traducerile precum avidflație, nepoțist sau permacriză ne aparțin și reprezintă încercări de adaptare a termenilor în limba română pentru a ușura înțelegerea lor de cei care nu vorbesc engleza.

Recomandare de carte

Despre viața într-o lume în care IA este ceva obișnuit am citit recent Mutzunaki, un roman SF scris excelent, în care personajele aleg să fie “animale” de companie ale altor oameni prin intermediul unor jucării de pluș controlate de la distanță. Ce faci însă, dacă “stăpânul” este abuzat, abuzator sau … irezistibil?

noriel.ro


Lasă un comentariu