RECOMANDARE 25 de cărți pe care trebuie să le iei acasă de la Gaudeamus. Alegerile Răsfoiala.

Bucură-te, cititorule, a venit Gaudeamus, o să ai un raft nou plin de cărți noi și un card mai ușor. Dar! Dintre toate lucrurile pe care poți da banii, cărțile rămân pururi cu tine, în mintea ta, singurul loc în care bogăția are viitor.

Acestea fiind zise, clare și aproape insurmontabile, hai să vedem noutățile cu care ne poftesc la târg toamna asta editurile. (Pentru cei care nu sunt în, din București am căutat cel mai mic preț online.) Spor la răsfoială!

carturesti.ro

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Ce să iei acasă de la Gaudeamus. De la Editura Trei (și Pandora M)

Portretul căsătoriei, cel mai recent volum de Maggie O’Farrell apărut în limba română, o are în centru pe Lucrezia care pleacă din Florența pentru căsătorie. Va trăi la o curte unde nu este dorită. În timp ce pozează pentru un portret, Lucrezia înțelege că, pentru cei de aici, ea îndeplinește doar rolul de mamă a viitoarei dinastii din Ferrara.

Alice Hoffman este o prozatoare excelentă, netradusă de mulți ani la noi din motive misterioase. Magia, dragostea, spațiile și situațiile neconvenționale, personajele construite cu măiestrie sunt mărcile ei literare. Ora nevăzută este povestea unei cititoare care trăiește într-o sectă opresivă. Contactul cu lumea exterioară este strict interzis.

Câștigător Pulitzer pentru ficțiune și Woman Prize for Fiction, Demon Copperhead este un exercițiu emoționant de empatie pentru cei orfani și cei abandonați. David Copperfield de secol 21, odă adusă fermierului sărac de la poalele munților Apalași, eternul redneck de care râde toată lumea de la oraș. 

Traducerea cea mai nouă din Annie Ernaux, Tânărul. Fotojurnal, aduce cititorilor care-i îndrăgesc stilul și literatura (eu, eu, eu!), o perspectivă inedită asupra vieții intime a autoarei, ilustrată cu fotografii ale sale din copilărie până în prezent.

Cel de-al treilea titlu al scriitoarei distinse anul trecut cu premiul Nobel pentru Literatură, spune, asemenea întregii literaturi a lui Ernaux, o poveste feminină împărtășită de o întreagă generație, dincolo de granițe. Povestea despre avortul clandestin.

farmec.ro

Nu-l puteți omite pe cel mai proaspăt laureat Nobel de pe lista Gaudeamus. Cu o excepție. Dacă credeți că o carte în care autorul s-a autoprovocat să nu folosească niciun punct (final de propoziție sau frază) este un experiment de lectură la care nu v-ați încumeta. Atunci, omite-ți-l.

De la editura Bookzone

Cele șapte luni ale lui Maali Almeida este povestea unui fotograf de război care se trezește în lumea de apoi și are la dispoziție șapte nopți ca să îi îndrume către un adevăr teribil pe cei dragi rămași. O poveste într-un limbaj luxuriant, plină de umor negru și de reflecții profunde. Un pariu că te vei îndrăgosti de oamenii din Sri Lanka și înduioșa pentru destinul micii insule de la capătul lumii.

Neale Donald Walsch a devenit faimos în întreaga lume datorită seriei Conversații cu Dumnezeu. Bookzone a lansat toamna aceasta un nou volum al autorului, în care credința este revelată din perspectiva unor oameni obișnuiți care traversează momente sau situații excepționale.

epantofi.ro

De la editura Polirom

Orașul Victoriei, de Salman Rushdie, este unul dintre cele mai așteptate volume ale anului, un roman complex și exotic, originar în India, care vorbește despre puterea literaturii și despre poveștile care fug de creatorii lor.

Cea mai recentă traducere din opera unuia dintre aclamatului autori american a fost importată cu titlul original. Crossroads, de Jonathan Franzen, reia preocuparea admirabilului autor pentru dinamica familiei americane de astăzi, ai căror protagoniști sunt în acest roman un pastor și copiii lui, unul mai necredincios ca celălalt, aflați în căutarea propriilor libertăți și salvări.

Cartea Liliei Calancea și-a adjudecat anul acesta Premiul Liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte la FILIT 2023. O fotografie făcută la marginea unei gropi comune în lagărul de la Treblinka este intriga de la care pornește călătoria spre propria identitate a protagonistei.

Vremea tatălui, un alt volum premiat anul acesta, ex-aequo cu titlul Cartea discretă a anului, îl urmărește pe Alecu Ancuțescu, un bărbat de șaizeci de ani care caută răspunsuri într-o lume care-l sperie și descumpănește. Cartea depășește granițele romanului de familie, reușind să oglindească societatea românească, în preajma aderării României la Uniunea Europeană.

carturesti.ro

De la editura Vellant

Miere Neagră este Cartea românească de ficțiune a anului pe Răsfoiala datorită cursivității, intrigii contrafactuale și vocii seducătoare și autentice cu care narează povestea vieților românilor, așa cum le-am trăit pe vremea când libertatea era un vis din străinătate și mai târziu, când am descoperit că libertatea săracilor e tot o închisoare, din care te uiți cu jind la lucrurile prețioase ale celorlalți.

De multă vreme așteptam o traducere din Vila-Matas, unul dintre cei mai iubiți și apreciați autori de limbă spaniolă. Ceața asta fără noimă, apărută recent la Vellant, narează o istorie despre scriitori, viața literară și complexa lume lăuntrică a creatorilor de povești.

melimeloparis.ro

De la editurile Humanitas Fiction & Humanitas

Pasagerul și Stela Marris, volume lansate simultan, sunt printre cele mai lăudate scrieri ale lui Cormac McCarthy. Opera unui scriitor strălucit la apogeu, reprezintă povestea tulburătoare a doi frați, Bobby și Alicia Western (fiecăuia i se dedică o carte) care trăiesc mereu la limită – limita siguranței, a rațiunii, a suportabilului.

Mai mult ca trecutul este una dintre cele mai căutate și cumpărate cărți ale anului pe Răsfoiala.

Există în mine o convingere subterană, ascunsă, nemărturisită care îmi spune că nici o suferință nu poate fi zadarnică și că țările care ies acum din întuneric și teroare și picăturile de umanitate distilate din suferința pe care au îndurat-o.

Chiar dacă Paulo Coelho nu este între autorii noștri preferați, nu putem ignora că este unul dintre prozatorii cei mai cunoscuți și citiți în România. Cartea de memorii Fii ca râul care curge, este o nouă traducere din opera celui care a vrăjit cititorii cu Alchimistul.

Întoarcerea acasă, de Kate Morton, una dintre cele mai așteptate lansări la târgul Gaudeamus, este un roman despre abandon, singurătate și control, care combină o poveste de familie cu una de misterul și povestea de dragoste.

noriel.ro

De la editura Nemira

Memoriile legendarului Martin Scorsese – cu o prefață de Leonardo di Caprio, sunt O călătorie de neratat pentru cititorii (era să scriu ciubitorii) și iubitorii de povești, indiferent de mediul care le dă viață și le aduce la ei – cartea sau filmul.

Recent ecranizatul prequel al seriei Jocurile Foamei – Balada șerpilor și a păsărilor a ieșit de la tipar în ediție tie-in. Cartea este povestea decăderii morale a celui care va deveni președinte al Panemului – Coriolanus Snow. (Mergeți la film doar dacă sunteți mari fani ai seriei, e destul de slăbuț.)

Câștigător ex-aequo al titlului Cartea discretă a anului 2022, volumul de povestiri de Cătălin Ceaușoglu explorează într-o proză alegorică și poetică o temă mai rar abordată în literatura română contemporană, sinuciderea.

De la editura Art

Încă o nuvelă nouă de Fredrick Backman, Afacerea vieții tale reia tema tatălui de familie pe care scriitorul suedez a folosit-o în multe dintre cărțile sale. După ce își construiește o afacere de succes, care-l îndepărtează de fiul său, protagonistul trebuie să facă cea mai grea alegere. 

answear.ro

Catalogul cărților naufragiate spune povestea incredibilă a fiului nelegitim al lui Cristofor Columb, Fernando. După ce a călătorit alături de tatăl său, el a lucrat la un dicționar al limbii latine, a scris o carte de geografie a Spaniei, a înființat prima grădină botanică europeană cu specii exotice și, în zorii tiparului, o bibliotecă universală – unul dintre cele mai ambițioase proiecte ale vremii.

De la editura Corint

Superputerile inteligenței artificiale abordează subiectul din perspectiva Chinei, nu din cea a companiilor din Silicon Valley. Cartea analizează schimbările uriașe produse de IA, evitând utopia care domină discuțiile despre noua tehnologie în America și în Japonia. „Dacă superputerile inteligenței artificiale intră în competiție, indiferent cine câștigă, rasa umană va avea de pierdut.” (The Guardian)

După ce a câștigat Booker cu Fată, femeie, alta, Bernardine Evaristo a scris un volum de non-ficțiune care a cunoscut un succes similar. Manifest este o pledoarie pentru curaj, integritate, optimism, inventivitate si tenacitate. Un îndemn pentru oricine a trăit la marginea societății și vrea să-și lase amprenta asupra istoriei.

perfect-tour.ro

Prețurile sunt cele afișate, la data publicării acestui articol, pe site-urile librăriilor și editurilor partenere. Pot apărea fluctuații ale prețurilor ca urmare a încetării sau modificării promoțiilor în curs.


2 gânduri despre “RECOMANDARE 25 de cărți pe care trebuie să le iei acasă de la Gaudeamus. Alegerile Răsfoiala.

Lasă un comentariu