ŞTIRI Mircea Cărtărescu este în finala Dublin Literary Award. O reușită deosebită pentru un autor român.

Romanul Solenoid de Mircea Cărtărescu a fost selectat pe lista scurtă a prestigiosului premiu Dublin Literary Award. Juriul a ales 6 din cele 47 de romane aflate pe lista extinsă, despre care am scris la început de an. Performanța scriitorului român este remarcabilă, mai ales datorită faptului că Solenoid figurează acum într-o selecție în care nu au reușit să ajungă titluri precum Demon Copperhead, roman multipremiat care a făcut senzație la nivel internațional.

Ediția în limba engleză a cărții a beneficiat de traducerea lui Sean Cotter, cunoscut pentru munca și talentul cu care a oferit publicului vorbitor de limba engleză operele unor autori români precum Nichita Stănescu Magda Cârneci sau T. O. Bobe.

Premiul literar al orașului Dublin, aflat la ediția a 29-a, se acordă celor mai bune opere literare nominalizate de biblioteci publice din întreaga lume. De-a lungul ultimului deceniu, peste 200 de biblioteci din întreaga lume și-au nominalizat favoriții. Anul acesta, 80 de biblioteci din 35 de țări au propus 70 de volume provenind din toată lumea.

Romanul Solenoid de Mircea Cărtărescu a fost nominalizat de Biblioteca Județeană Octavian Goga din Cluj.

farmec.ro

Dublin Literary Award 2024 – lista scurtă

Mircea Cărtărescu – Solenoid

„Putem să ne imaginăm (dar să nu înțelegem pe deplin) o lume care are în comparație cu a noastră o dimensiune în plus.

În multe privințe, aceasta este lumea din Solenoid. Bucureștiul în care naratorul este profesor și scriitor ratat este un loc în care ceea ce pare a fi o fabrică abandonată conține caverne neașteptate, tuneluri și o galerie de paraziți uriași, în care o casă aparent obișnuită, dărăpănată, este construită pe un dispozitiv electric care îi face pe oameni care stau în pat să plutească.

Deopotrivă sălbatic de inventiv și filozofic și liric, cu pasaje de o mare frumusețe, Solenoid este opera Unui scriitor European important, care este încă relativ puțin cunoscut de cititorii de limba engleză. 

Traducerea romanului de către Sean Cotter își propune să schimbe această situație, capturând precizia lirică a originalului, deschizând astfel opera lui Cărtărescu către un public cu totul nou. Un antiroman care, din toate punctele de vedere, nu ar trebui să existe, dar care totuși există în ciuda lui însuși, grație talentelor copleșitoare ale autorului și traducătorului.”

[scriitorul Anton Hur, membru al juriului]

libris.ro

Emma Donoghue – Haven

În Irlanda secolului al șaptelea, un preot erudit pe nume Artt are un vis în care i se spune să lase în urmă lumea păcătoasă. Împreună cu doi călugări, tânărul Trian și bătrânul Cormac, vâslește în josul râului Shannon, în căutarea unui loc izolat în care este o mănăstire. Având doar credința care să-i ghideze și plutind în derivă în Atlantic, cei trei bărbați găsesc o insulă pustie, imposibil de abruptă, locuită de zeci de mii de păsări, pe care o revendică pentru Dumnezeu. Ce va însemna supraviețuirea într-un astfel de loc?

Extraordinarul tărâm deschis în romanul Emmei Donoghue este insula cunoscută azi sub numele de Skellig Michael.

Jonathan Escoffery – If I Survive You

În anii 70, Topper și Sanya fug la Miami, în timp ce violențele politice le mistuie orașul natal Kingston, din Jamaica. Dar America, după cum vor afla cuplul și cei doi copii, este departe de a fi tărâmul făgăduinței. Excluși din societate ca emigranți de culoare, ei trec mai întâi prin uraganul Andrew, apoi prin recesiunea din 2008. Dar chiar și atunci când lucrurile se prăbușesc, familia rămâne motivată de ceea ce fiul lor mic numește constrângerea rafinată și chinuitoare de a supraviețui.

Pulsând de un liric vibrant și de comentarii sarcastice, debutul lui Escoffery dezvăluie ce înseamnă să fii dezrădăcinat într-o lume aflată la Mila capitalismului și a supremației albilor.

Sebastian Barry – Old God’s Time

Polițistul pensionat Tom Kettle se bucură de liniștea noii sale casă cu vedere la mare. Odihna îi este întreruptă, atunci când doi foști colegi îi apar la ușă, pentru a-l întreba despre un caz traumatizant, vechi de zeci de ani. Este un caz cu care Tom nu s-a împăcat niciodată. Viața îi este tulburată și mai mult de o tânără mamă care-i cere ajutorul. Și nici acasă, parcă lucrurile nu mai sunt la fel.

Un roman frumos și obsedat, Old God’s Time este un roman despre ceea ce trăim, cum trăim și ce rămâne în urma noastră.

maxi-pet.ro

Alexis Wright – Praiseworthy

Într-un orășel încețoșat din nordul Australiei, un vizionar nebun vede măgarii drept soluția la criza climatică globală și la dependența economică a populației aborigene. Soția sa caută să se consoleze în dansul moliilor și al fluturilor. Fiul lui încearcă să se sinucidă. Celălalt fiu, dorește moartea fratelui său pentru a-și urma visul de a deveni alb și puternic.

Praiseworthy este un roman care împinge alegoria și limbajul dincolo de limite, un strigăt de revoltă împotriva opresiunii și nedreptății, o fabulă despre sfârșitul lumii.

Suzette Mayr – The Sleeping Car Porter

Este anul 1929, iar Baxter se consideră norocos ca bărbat de culoare, pentru că are o slujbă de hamal, pe un tren care străbate continentul. Trebuie să zâmbească și să dea din cap pentru pasagerii albi, atunci când aceștia îi spun “George”. În această călătorie, pasagerii sunt indisciplinați, mai ales când trenul rămâne blocat zile întregi. Secretele lor ies la iveală, amestecându-se cu halucinațiile lui Baxter care suferă de insomnie și cu taina sexualității lui reprimate.

Dă-i înainte cu Răsfoiala

ȘTIRI Romanul lui Mircea Cărtărescu “Solenoid” pe listaDublin Literary Award, alături de Demon Copperhead și This Other Eden

ȘTIRI Romanul Theodoros, de Mircea Cărtărescu, în curs de traducere. În primăvara anului viitor va apărea ediția italiană.

ȘTIRI Nominalizări Gala Premiilor Radio România Cultural 2023

epantofi.ro


Lasă un comentariu