EVENIMENT Spectacolul „Ținuturile joase”, adaptat după povestiri de Herta Muller, se joacă la New York, la festivalul european Reharsal for Truth

Spectacolul Lowlands / Ținuturile joase, după povestirile scriitoarei germano-române Herta Müller, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în 2009, a deschis Festivalul “Rehearsal for Truth” („Repetiție pentru adevăr”) la New York, dedicat producțiilor teatrale central-europene, care exprimă valori precum autenticitatea, libertatea, deschiderea culturală și cooperarea.  

Piesa aduce în prim plan decăderea umană şi morală din ultimul deceniu comunist, văzută din perspectiva unei fete dintr-un sat şvăbesc din Banat. Regizată de Ana Mărgineanu, piesa a fost adaptată de Mihaela Panainte, după traducerea în limba engleză a Jozefinei Komporaly. Din distribuţie fac parte Annabel McConnachie, Susie K. Taylor, Calaine Schafer, Miguel Loyola, Vasile Flutur şi Maria Muller. Este prima oară când adaptarea dramatică a Ţinuturilor joase este montată în Statele Unite.

Spectacolul a fost prezentat în deschiderea Festivalului „Rehearsal for Truth” sub forma unui lecturi dramatice și va închide Festivalul, în 23 iunie, printr-o montare de tip performance workshop. De asemenea, „Ținuturile joase” se va juca la Jersey City Theater Center, în 22 iunie.

carturesti.ro

Prezenţa românească la Festivalul „Rehearsal for Truth” este completată de proiecţia înregistrării spectacolului „Aici Moscova”, în regia Catincăi Drăgănescu, producţie a companiei unteatru din Bucureşti, care va avea loc duminică, 23 iunie, la Bohemian Hall din New York.

În programul Festivalului, organizat în colaborare cu asociaţia institutelor culturale ale țărilor Uniunii Europene EUNIC, figurează spectacole din Austria, Belarus, Estonia, Cehia, Germania, Ungaria, România, Slovacia şi Ucraina. Organizat în fiecare an şi găzduit de Bohemian Hall, „Rehearsal for Truth”, lansat în 2017, onorează moştenirea dramaturgului, disidentului şi gânditorului politic ceh Vaclav Havel.

Spectacolul Lowlands / Ținuturile joase a fost realizat în parteneriat de ICR New York și compania americană Untitled Theater Company No. 61, cu sprijinul Václav Havel Center, Bohemian Benevolent and Literary Association și Jersey City Theater Center.

Despre cartea Ținuturile joase, de Herta Muller

„În povestirile din volumul Ţinuturile joase Herta Müller descrie, în aparenţă, nu mai mult decât un sat. Un sat care conţine toate satele «şvăbeşti» din Banat. Satul acesta e privit din perspectiva unui copil. Fără intenţia declarată de a explora trecutul personal, Herta Müller readoptă percepţia copilului de odinioară. Notează privirile, gesturile, mişcarea, spaimele şi închipuirile copiilor, confruntându-le cu modul de a se comporta al adulţilor. Herta Müller scrie de parcă tocmai s-ar fi deşteptat într-o împărăţie a cruzimii… Autoarea revine repetat la o serie de evenimente apăsătoare, care totuşi nu miră şi nu indignează pe nimeni din acest univers rural. Copilul este singurul revoltat.“

Frederick. Chr. DELIUS, scriitor german

Despre Herta Muller

HERTA MÜLLER s-a născut la 17 august 1953 în satul Niţchidorf din Banatul şvăbesc. A studiat germana şi româna la Universitatea din Timişoara, a lucrat traducătoare într-o fabrică şi profesoară. A intrat în vizorul Securităţii şi a început să fie persecutată după refuzul de colaborare şi în urma prieteniei cu membrii societăţii Aktionsgruppe Banat.

În 1982 a debutat cu volumul de povestiri Ţinuturile joase (Niederungen, Kriterion; Humanitas Fiction, 2012), masiv cenzurat, care va apărea în 1984 și în RFG. Din 1985, operele Hertei Müller au fost interzise în România. Presiunile puternice ale Securităţii au forţat-o să emigreze în Germania în 1987, iar de atunci trăieşte la Berlin.

A publicat romane, Omul este un mare fazan pe lume (Der Mensch ist ein großer Fasan auf der Welt, 1986; Humanitas Fiction, 2011), Călătorie într-un picior (Reisende auf einem Bein, 1989; Humanitas Fiction, 2010), Încă de pe atunci vulpea era vânătorul (Der Fuchs war damals schon der Jäger, 1992; Humanitas Fiction, 2009), Herztier (Animalul inimii, 1994; Humanitas Fiction, 2016), Astăzi mai bine nu m-aş fi întâlnit cu mine însămi (Heute wär ich mir lieber nicht begegnet, 1997; Humanitas Fiction, 2014), Leagănul respiraţiei (Atemschaukel, 2009; Humanitas Fiction, 2010), eseuri, între care  Foame şi mătase (1995), Regele se înclină şi ucide (2003), şi Mereu aceeaşi nea şi mereu acelaşi neică (Humanitas Fiction, 2011), memorii – Mein Vaterland war ein Apfelkern (Patria mea era un sâmbure de măr, 2014), povestiri și poeme-colaj.

Este laureată a numeroase premii importante, printre care Premiul Kleist (1994), Premiul european pentru literatură Aristeion (1995), Premiul IMPAC Dublin (1998), Premiul pentru literatură al Fundaţiei Konrad Adenauer (2004). Academia Suedeză i-a acordat în 2009 Premiul Nobel pentru literatură.

Dă-i înainte cu Răsfoiala

DIASPORA Mircea Cărtărescu în turneu în Italia. Scriitorul va călători la Napoli, Mantova și Padova

ȘTIRI Festivalul European de Film începe cu „Lecțiile Blagăi”, film inspirat de infracțiunile cunoscute ca Metoda Accidentul

TEATRU Festivalul Internațional Shakespeare 2024 Craiova, organizat în colaborare cu UNATC I.L. Caragiale București

Imagine reprezentativă via Mihaela Panainte, din spectacolul Lowlands

cartepedia.ro


Lasă un comentariu