Recenzie Trilogia Fiordurilor, Jon Kalman Stefansson

Am petrecut ianuarie în Islanda cu Jon Kalman Stefansson. Am făcut antrenament pentru frigul de acasă. Măiculiță!, ce vifor e în cartea islandeză, de n-o poți citi decât cu pătura pe tine.

Trilogia fiordurilor este povestea unui Băiat și a unei țări cu un singur anotimp. O lungă iarnă întreruptă pe scurt de promisiunea unei veri și a unei vieți mai blânde.

Este, în același timp, o poveste despre dragostea de carte și de citit, într-o vreme și-ntr-o țară în care literatura ajungea la fel de greu ca soarele. Și educația la fel. Pare că lumea întreagă ajunge greu sau niciodată aici, pe tărâmul ăsta fără copaci (deci fără adăpost) în care-i greu să te apropii de orice viețuitoare: om, pasăre ori pește.

E povestea unui pescar de nevoie și scriitor de voie) care se căznește să supraviețuiască anotimpului crud al Islandei, anotimpul care îngheață nu doar maluri, ci vieți, curaj, speranțe. Nu știe mai nimic Băiatul ăsta orfan și bizar, care în loc să bea cu bărbații, caută cărți în care caută răspunsuri. Caută în umerii unei fete pe nume Ragnheidur un semn de punctuație vital.

E o carte a tristeții, dar e scrisă atât de frumos și cu atât de multă dragoste de scris, că nu poți s-o lași. Mergi mai departe, oricât ar fi de frig și de moarte, citind carte după carte, aproape viu, aproape mort, nu mai știi dacă tu ești Băiatul sau scriitorul e un băiat care te îndeamnă să adormi în zăpadă, să renunți, să te lași bătut… dar uite că cineva te ridică mereu… o stafie a unei femei care a murit prea devreme și nu vrea să plece la locul ei de veci… sau cineva viu? Cine mai știe și de ce contează asta?

Contează să pășești neîncetat către vară, oricât de efemeră e ea, oricât de efemer ești tu.

Salutări, răsfoitori!

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: