ONLINE Dezbatere “Consimțământul”, de Vanessa Springora, carte-fenomen tradusă în douăzeci şi două de limbi, în curs de adaptare cinematografică


Miercuri, 17 noiembrie 2021, de la ora 16.30, pe paginile Facebook Polirom & Cărturești, va fi transmisă live dezbaterea dedicată volumului Consimțământul de Vanessa Springora, apărut de curând în colecția „Biblioteca Polirom”. Invitatele moderatoarei Miruna Vlada vor fi traducătoarea cărții, Alexandra Cozmolici, scriitoarea Alina Purcaru și ilustratoarea Andreea Molocea.

Despre Consimțământul, cartea care a revoltat lumea editorială

Consimțământul este autobiografia unei fete căreia i s-a spus că pedofilia este dragoste – Vanessa Springora. Cartea a fost distinsă anul trecut cu premiile Jean-Jacques Rousseau pentru autobiografie și Grand Prix des Lectrices ELLE 2020, a fost tradus în peste douăzeci de limbi și este în curs de ecranizare.

Crescută de o mamă divorţată, V. încearcă să umple prin lecturi golul lăsat de tatăl absent. La treisprezece ani, în timpul unui dineu monden, îl întîlneşte pe G., un scriitor cu reputaţie scandaloasă. De la primele schimburi de priviri, e subjugată de charisma acestui bărbat de cincizeci de ani, de atenţia pe care i-o acordă. Mai tîrziu, G. îi declară că o iubeşte şi că n-o să-i facă nici un rău. Deşi are doar paisprezece ani, V. i se oferă trup şi suflet. Intervenţia poliţiei nu face decît să întărească această idilă periculos de romanescă. Dar deziluzia este teribilă cînd V. îşi dă seama că G. a făcut întotdeauna colecţie de iubiri adolescentine şi practică turismul sexual în ţări unde minorii sînt vulnerabili. În spatele aparenţei flatante de om de litere se ascunde un prădător, acoperit de o bună parte din lumea literară. În ciuda rupturii, calvarul continuă, căci scriitorul nu încetează să o hărţuiască.

După mai bine de treizeci de ani de la întîmplările de atunci, Vanessa Springora ne oferă această mărturisire năucitoare, înfăţişînd un proces de manipulare psihică impecabil orchestrat, precum şi ambiguitatea înspăimîntătoare în care se plasează victima îndrăgostită, care consimte la abuz. Dincolo de experienţa personală, autoarea examinează derivele unei epoci şi conformismul unui mediu orbit de talent şi de celebritate.

„Springora spunea despre cartea ei că este ca un mesaj într-o sticlă. Nu vă imaginaţi însă o sticlă rătăcită pe valurile mării, purtîndu-şi răvaşul disperat în zări îndepărtate. Consimţămîntul e un cocktail Molotov aruncat în faţa establishmentului francez, o operă de o furie extrem de bine controlată, ameţitoare.” (The New York Times)

„O poveste cutremurătoare despre abuzul asupra unui copil şi parizienii sofisticaţi care au întors capul… Springora este o scriitoare elegantă, de o sensibilitate usturătoare.” (Kirkus Reviews)

„De o precizie implacabilă, Consimţămîntul aruncă o lumină rece, necruţătoare asupra zonei tulburi în care trăieşte orice fiinţă aflată sub dominaţia cuiva.” (L’Obs)

Am scris mai pe larg despre cartea Vanessei Springora la lansare, aici. În articol găsiți și un scurt fragment din Consimțământul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: