Ce fac pentru sufletul tău hainele frumoase din vitrină?
Femeile sunt cele mulțumită cărora industria modei prosperă în toată lumea. Dar dincolo de temele ce formează cotidianul (Cât de reale sunt reducerile de la mall? Unde găsești o manichiuristă bună în orașul ăsta? Am șifonierul plin, dar niciodată nu am cu ce să mă îmbrac!) problema cu adevărat importantă e stilul personal.
Să înțelegi ce ți se potrivește și ce te avantajează, ce fel de haine îți pun în valoare corpul, dar și personalitatea și – cel mai important – cum ne hrănesc frumusețea interioară hainele cu care ne acoperim și descoperim corpul. Ei bine, hai să descoperim împreună cinci cărți care ne oferă cunoștințe și educație pentru stil.
La vulcanizare să te duci îmbrăcat ca la o întâlnire de afaceri
Acest text este pentru femei, dar îmi doresc să le fie util și bărbaților. Pentru cei care n-au deschis niciodată o carte despre modă și stil, relatez doar o istorioară personală. M-am dus la o vulcanizare să-mi schimb anvelopele de vară cu cele de iarnă. Veneam de la o întâlnire de serviciu și eram îmbrăcat cu blugi, cămașă, sacou, pantofi funky – a se citi smart casual. Întâmplător, eram și proaspăt tuns și cu freza făcută. Arătam exact cum nu te interesează să arăți la vulcanizare. În mod normal, m-aș fi dus într-un trening, ca să nu mă murdăresc, fără să mă uit în oglindă înainte să ies pe ușă.
La vulcanizare era haos: nu se făceau programări, nu erau locuri de parcare, aglomerație mare. O populație de taximetriști șifonați, băieți de băieți cu ceas de aur asortat la trening și bărbați îmbrăcați pentru schimb de anvelope se luptau să intre în “grațiile” mecanicilor. Am parcat mașina cu botul spre una dintre rampe și am încercat să văd care e ordinea în care intrăm la montaj. Nu era nicio ordine. M-am supărat un pic și poate le-am comentat celor de la birou că e un haos total la ei și că data viitoare o să merg în altă parte. Dar fără să fac scandal.
Haina îl face pe om (pe celălalt, să te vadă altfel)
Și aici apare surpriza: ies din biroul container, bocănind pe caldarâm cu pantofii mei cei noi și un nene vine agitat după mine. “Haideți, domnu’, găsim o soluție imediat. Titi, pe cine ai acuma? Îl preiei pe domnu’ la următoarea, da?” În cinci minute aveam mașina urcată pe rampă. Mi s-a oferit o cafea, am semnat un bon de primire și mi s-a mulțumit pentru răbdare. În alte zece minute eram plecat cu anvelopele noi montate dar… cu conștiința puțin încărcată.
În mod cert săriseră rândul pentru mine, erau cel puțin alți patru-cinci clienți care erau acolo înaintea mea. Nu făcusem scandal, nu cerusem să fiu tratat preferențial, doar am criticat faptul că nu e ok să nu aibă un sistem de programări și să ne înghesuim ca vitele. Nu sunt vreo persoană publică sau vreo vedetă. Și atunci de ce mi-au acordat prioritate? Singurul răspuns logic a fost că, întâmplător, în acel moment, eram cel mai bine îmbrăcat om de la fața locului. Iar angajații de acolo au presupus că sunt mai special decât eram. Le-am făcut impresie. Așa că e destul de important cum te îmbraci, și când mergi la service. Sau la piață. Sau la buticul de la colțul blocului.
Dar să vedem ce putem afla dintr-un manual de modă și stil.
Mioara Țârulescu – Atenție! Hainele vorbesc

Cartea psihologului Mioara Țârulescu merită atenția fiindcă abordează vestimentația din perspectivă științifică. Asta nu înseamnă că e un tratat cu termeni obscuri, ci că ne vorbește pe limba noastră pentru a ne face conștienți de aspectele psihologice, culturale și sociale ale modului în care ne îmbrăcăm. Cum ne transformă comportamentul haina de pe noi și cum ne văd ceilalți, interpretarea a ceea ce spune vestimentația despre noi celor din jur sau cum putem să comunicăm mai bine cu ceilalți prin vestimentația – sunt teme adunate laolaltă într-un volum care creează o punte surprinzătoare între neuroștiințe și revistele glossy.
Capitolele principale ale cărții se ocupă de:
- rolul culorilor în starea mentală pe care o resimțim și o transmitem;
- relația între corp și vestimentație; construirea imaginii și stimei de sine, precum și a stilului personal prin vestimentație (corelarea stilurilor vestimentare cu profilul propriu de personalitate);
- vestimentația ca mod de integrare, adaptare socială și mecanismele prin care se formează “prima impresie”;
- cum se creează atracția interpersonală prin intermediul hainelor
- cum se interpretează corect limbajul nonverbal al vestimentației
Antonia Lestyan – Abecedarul machiajului

O tânără stilistă cu studii medicale din Oradea, Antonia Lestyan ne propune ceea ce susține a fi primul manual de machiaj scris în România. Când am ales volumul acesta pentru a-l recomanda în biblioteca esențială de fashion, mi-am dorit să recomand autori și autoare de la noi, dar m-a speriat un pic prețul (aproape 300 de lei). Dar privit din perspectiva costului unui curs profesional de machiaj sau al unei sesiuni de make-up profesionist e de înțeles acest preț.
Pe scurt, autoarea propune o perspectivă care împletește cunoștințele medicale ca fundament pentru tehnici de machiaj profesional explicate pas cu pas. Volumul se adresează persoanelor interesate de o carieră în styling, dar și femeilor care-și doresc ca machiajul de zi cu zi să fie făcută ca la carte și cu rezultate wow.
Abecedarul machiajului abordează în 29 de capitole subiecte precum:
- informații utile din domeniul dermato-cosmetic;
- cosmetologia pe categorii de vârstă;
- materii prime în industria machiajului;
- înțelegerea și clasificarea corectă a produselor și accesoriilor de machiaj;
- machiajul după diversele forme ale feței,
- detalii despre corecții de machiaj la ochi, buze, sprâncene;
- tipuri de machiaj explicate detaliat (inclusiv machiajul tenului cu probleme),
- sfaturi și modalități de promovare pentru tinerii profesioniști aflați la început de carieră.
Nicolas Schiffer – Stilul vestimentar masculin contemporan

Care sunt bazele modei masculine și cum să te îmbraci cu gust indiferent ce ai în garderobă? Cum îmbini stilul vestimentar al gentlemanului britanic cu nebunia de culori a unui latino lover? De ce hanoracul cu glugă, blugii rupți sau adidașii sunt părți legitime ale vestimentației unui bărbat elegant? Nicolas Schiffer ne răspunde la toate aceste întrebări, iar volumul său cred că ajută mulți bărbați să ajungă în secolul 21 și cu hainele de pe ei și cu mentalitatea vizavi de modă și stil personal.
Rona Berg – Rețete de frumusețe rapide și eficiente

Cartea Ronei Berg cuprinde o mie de sfaturi și mici secrete în 300 de pagini din care înveți toate trucurile și tehnicile de înfrumusețare, rapid și cu tot ce ai la dispoziție în casă. Chiar dacă știi deja zece sau o sută dintre ele, tot vei descoperi o mulțime de alte metode de a rămâne frumoasă la orice oră. Ghidul acesta este potrivit în special pentru femeile moderne, care sunt mereu active și-și ocupă ziua cu o mulțime de responsabilități.
Înveți cum să te machiezi în 30 de secunde, în două minute sau în cinci minute. Cum să creezi efectul de ochi mai mari și mai luminoși. Cum poți combate cearcănele, ochii obosiți, buzele uscate sau părul cu vârfuri despicate. Ce poți face pentru a reduce efectul stresului și ale unor medicamente asupra organismului și aspectului fizic. Nu în ultimul rând, afli detalii esențiale despre produse cosmetice cu adevărat naturale și beneficiile lor.
Cora Harrington – Detalii intime

O adevărată enciclopedie a lenjeriei intime, volumul Corei Harrington pune la bătaie întreaga experiență a autoarei, de la vânzătoare într-un magazin de profil la designer de lenjerie apreciat internațional. Cum au apărut și s-au transformat obiectele de lenjerie intimă? Care este rolul funcțional și estetic al pieselor de lenjerie intimă? Ce rost are lenjeria intimă care arată totul? Ce fac pentru minte si spirit acele obiecte vestimentare care nu se văd în public? Care este relația dintre lenjeria intimă și corpul tău? Volumul este un periplu avizat și interesant pentru a găsi răspunsurile la aceste întrebări. Poate că lenjeria intimă oferă cele mai multe valențe artistice și estetice în categoriile de vestimentație a lumii moderne. Iar Cora Harrington te învață cum să porți și cum să te porți atunci când alegi un obiect de lenjerie.
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile cardinale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.