Întâlnire cu Mircea Cărtărescu și invitații săi, despre cartea de povestiri Melancolia

Marți, 14 decembrie, de la ora 19:30, cititorii sunt așteptați la întâlnirea cu cel care a fost numit probabil cel mai bun scriitor din lume, Mircea Cărtărescu. Discuția despre volumul de povestiri Melancolia, ediția adăugită cu ilustrații de Sidonia Călin, îi va avea ca invitați pe ilustratoarea cărții, scriitorul Marius Chivu și Lidia Bodea, directorul editurii Humanitas. Evenimentul va fi transmis live aici.

Melancolia de Mircea Cărtărescu, cea mai bine vândută carte Humanitas la Bookfest 2019, explorează traumele fundamentale prin care trece fiecare dintre noi: trauma despărţirii de mamă, trauma gemelităţii şi a relaţiilor dintre fraţi şi trauma descoperirii sexului în adolescenţă.

libris.ro

“În calitate de inventator al unei mișcări cu unic reprezentant, irealismul magic, Cărtărescu își permite să facă cu ochiul, neașteptat și jucăuș, către Tim Burton, atunci când tânărul său erou descoperă, în subsolul unui depozit părăsit, corpul de ciocolată al mamei sale, un uriaș sarcofag în care se va ghemui, gustând bucăți din mama sa de ciocolată, în timp ce se topește literalmente de fericire. „Melancolia” este o fantasmagorie incredibilă, un parc Luna fictiv în care te așteaptă atracții amețitoare. Nu aștepta. Sari!”, scrie publicația franceză L’obs.

Melancolia e una dintre cărțile mele de suflet, la care țin enorm. Cred că nicăieri nu sunt eu însumi, cel de-acum, mai mult decât aici, în paginile ei. Îmi plac nelocalizarea și atemporalitatea ei, care o transformă într-o lume de parabolă și de basm. Cartea mea e pe o direcție diametral opusă prozei cotidianului și-a momentului istoric actual, pentru că eu am mizat, în perioada mea de după Solenoid, pe un fel de universalitate a povestirii, care s-o facă lizibilă în orice spațiu cultural, în orice limbă și-n orice timp. Sunt povestiri metafizice, dark, dar și luminate de un strop de suprarealism. Cred că ele se află cel mai aproape ca atmosferă de pictura lui Giorgio de Chirico, maestrul porticurilor, al statuilor și-al singurătății.“ — Mircea Cărtărescu

Fragment din Melancolia de Mircea Cărtărescu

farmec.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: