CINEMA Trei etaje, inspirat de superbul roman al lui Eshkol Nevo, din 7 ianuarie pe marile ecrane

Sunt câțiva ani de când am citit romanul lui Eshkol Nevo, Trei etaje, însă față de alte cărți care mi-au plăcut, dar nu au lăsat aproape nimic în mintea și inima mea, de aceasta îmi amintesc ca despre întâmplări la care eu însămi am fost martoră. Oralitatea lui Eshkol Nevo – sentimentul fain că cineva îți povestește în viu, umorul și verva prozei sale cuceresc orice cititor.

Maestru venerat al cinematografiei italiene, Nanni Moretti aduce pe marile ecrane „Trei etaje”/ „Tre piani”, primul său film bazat pe o carte – „Trei etaje” a scriitorului israelian Eshkol Nevo. Nominalizat la Palme d’Or 2021, cel mai nou film al cineastului italian ajunge pe marile ecrane din România din 7 ianuarie 2022, distribuit de Independența Film. „Trei etaje”/ „Tre piani” urmărește viețile a trei familii care locuiesc în aceeași clădire și ale căror povești se intersectează într-un mod tulburător, cu urmări nefaste pentru toată lumea.

În distribuția filmului se regăsesc nume sonore precum Margherita Buy („Mia Madre”, r. Nanni Moretti), Alba Rohrwacher („Minuni”/ „Le meraviglie”, r. Alice Rohrwacher) sau Riccardo Scamarcio ( „Traducătorii”/ „Les Traducteurs”, r. Régis Roinsard), precum și debutanta Denise Tantucci și chiar autorul filmului, Nanni Moretti.

„Trei etaje”/ „Tre piani” surprinde legăturile dintre trei familii care locuiesc în același bloc din elegantul cartier Prati din Roma. La primul etaj, relația unui tânăr cuplu (Riccardo Scamarcio și Elena Lietti) este erodată de suspiciunile tatălui cu privire la un posibil abuz al unui vecin bătrân asupra fiicei lor. La cel de-al doilea etaj, o mamă (Alba Rohrwacher) a doi copii se luptă cu singurătatea și spectrul nebuniei în absența soțului ei neatent și mereu ocupat. Și la al treilea etaj, o judecătoare pensionară (Margherita Buy) trebuie să facă o alegere dureroasă, între fiul ei de 20 de ani, care accidentează mortal o vecină și soțul ei, judecător (Nanni Moretti). Pe măsură ce poveștile se întrepătrund, alegerile morale pe care le face fiecare protagonist vor declanșa repercusiuni care le vor schimba viața.

Trailer Trei etaje


„Filmul Trei etaje spune poveștile a trei familii care locuiesc în aceeași clădire, povești care abordează teme universale precum vinovăția, consecințele alegerilor noastre, dreptatea și responsabilitatea de a fi părinte. Personajele sunt fragile și speriate, mânate de temeri și obsesii și ajung adesea să ia decizii extreme. Cu toate acestea, motivațiile lor emoționale și sentimentale ne sunt întotdeauna clare. În timp ce romanul se termină în apogeul crizelor respective, în film am considerat important să urmărim narațiunile până la concluziile lor, să explorăm repercusiunile pe care le au acțiunile personajelor asupra propriei vieți și a celor dragi.”, spune regizorul Nanni Moretti, premiat cu Palme d’Or pentru tulburătorul film „Camera fiului” / „La stanza del figlio” (2000).

Citește primele pagini din romanul Trei etaje, de Eshkol Nevo

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: