LITERATURA LA FEMININ Scriitoare din România promovate online prin inițiativa #ceautoaremaicitim

#Ceautoaremaicitim este un proiect dedicat culturii scrise care promovează scriitoarele și artistele vizuale române contemporane, inițiat de One Night Gallery cu prilejul Zilei Culturii Naționale.

One Night Gallery lansează a doua campanie dedicată lecturii și aduce de data aceasta în lumina reflectoarelor literatura scrisă de femei din România. Această ediție, #ceautoaremaicitim, o continuă pe cea din ianuarie 2021 și este o inițiativă care marchează Ziua Națională a Culturii.

Scopul acestui proiect, ce îmbină literatura cu ilustrația și arta digitală, este reprezentarea femeilor în sectorul cultural, prin promovarea lecturii și artelor vizuale realizate de ele.

Texte scrise de autoare românce vor fi promovate prin social media. Cititorii invitați să contribuie cu propuneri de citate.

#ceautoaremaicitim se desfășoară online și constă în prezentarea a 10 ilustrații acompaniate de citate din operele autoarelor autohtone. Selecția lucrărilor celor 10 ilustratoare române – Loreta Isac, Wanda Hutira, Bianca Jelezniac, Irina Maria Iliescu, Andreea Dumuță, Irina Perju, Cristina Frei, Alina Marinescu, Elena Manea, Gabriela Nicolae – va fi prezentată alături de 10 pasaje din cărți scrise de Cosmina Moroșan, Olga Ștefan, Doina Ioanid, Tatiana Țîbuleac, Cristina Ispas, Lavinia Braniște, Jesica Baciu, Gabriela Eftimie, Valentina Șcerbani, Elena Boldor, pe canalele social media One Night Gallery. Echipa Premiile Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei a curatoriat textele inițial alese pentru ilustrațiile ce vor fi prezentate publicului.

Prima ilustrație este disponibilă aici.

Proiectul are și o componentă interactivă care urmărește să apropie publicul de literatura scrisă de autoare contemporane, oferind ocazia ca aceasta să fie descoperită și apreciată.

Cititorii sunt invitați să propună alte citate din literatura scrisă de autoare române din toate timpurile, texte pe care le consideră potrivite cu ilustrațiile. Pentru fiecare citat primit în cadrul campaniei #ceautoaremaicitim, One Night Gallery alături de partenerii proiectului vor dona o carte pentru îmbogățirea și înnoirea fondului de carte a bibliotecilor publice din localități din țară, prin parteneriatul cu Asociația Centrul Român pentru Inovație în Dezvoltare Locală prin proiectul România EduCaB.

Proiectul se va încheia cu o lucrare colectivă unde arta digitală, ilustrația și literatura se vor uni sub forma unui videopoem. O lectură audio-vizuală ce îmbină arta video și noile medii de creație, în care autoarele textelor curatoriate vor lectura pasajele selectate, iar artista Alina Anca, co-fondatoare a studioului Aural Eye, va realiza ilustrații generative în mișcare – o compoziție compusă din straturi virtuale suprarealiste care îmbină elemente de ilustrații cu cele mai noi tehnologii digitale.

Proiectul se desfășoară în parteneriat cu librăriile Cărturești, deci cei care vor să citească autoarele promovate le vor găsi în raftul #ceautoaremaicitim, pe carturesti.ro. Textele curatoriate și cele propuse de către public, împreună cu ilustrațiile, vor fi expuse până pe 30 ianuarie 2022, prin intermediul canalelor de social media ale proiectului.

Parteneri: Asociația Antifragil, Asociația Centrul Român pentru Inovație în Dezvoltare Locală- România EduCaB, Cărturești

Proiect cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: