ONLINE Documentare spaniole difuzate gratuit vinerea. Primul abordează cicatricile lăsate de terorism în Țara Bascilor.

Luna aceasta, Institutul Cervantes le propune cinefililor întâlnirea cu filmul documentar.  Sub motto-ul Tiempo de historia / Vremea istoriei, o suită de patru documentare spaniole care au concurat în ultimii ani la secțiunea omonimă a festivalului Săptămâna Internațională a Filmului de la Valladolid vor putea fi vizionate gratuit pe canalul Vimeo al instituției. Filmele vor fi disponibile timp de 48 de ore, începând cu ora 21.00 (ora României) din ziua programării. 

În Spania, producția de documentare informative a cunoscut o creștere evidentă de la sfârșitul secolului trecut, continuând cu o prezență remarcabilă la festivaluri, în programele și pe platformele TV. Forța narațiunii audiovizuale a documentarului de a aborda subiecte și teme de actualitate a descoperit în acest format o adevărată oportunitate de conectare cu publicul care dorește să fie informat.

Preocuparea pentru memorie a ocupat un loc primordial, astfel încât mai multe documentare au depășit obiectivul inițial și au devenit puncte de referință pentru regândirea întrebărilor despre trecutul recent. Selecția celor patru documentare reflectă tocmai această propunere de abordare a trecutului și de regândire a lui într-o altă formă.

Programul difuzărilor

4 martie – În tăcere / Bajo el silencio de Iñaki Arteta 

Un veritabil maestru al angajamentului în favoarea cunoașterii faptelor de către victimele terorismului basc, Iñaki Arteta și-a început cariera de documentarist dedicat contextualizării și elaborării unei narațiuni pe această temă în 2004, când a regizat filmul Voces sin libertad / Voci fără libertate, care i-a adus recunoașterea publică imediată. În Bajo el silencio / În tăcere  regizorul abordează tema sechelelor lăsate de terorism în Țara Bascilor după încetarea luptei armate în 2011, într-o abordare care dovedește preocuparea de a fi părtaș la povestea celor afectați de violență. 

11 martie –  Silvia de María Silvia Esteve 

Tânăra regizoare María Silvia Esteve a abordat un subiect controversat în documentarul său de debut despre povestea de viață mamei sale. Propunerea de a dezvălui țesătura neclară a unui trecut greu de povestit a făcut din film o narațiune despre dificultățile reamintirii și un reper pentru posibilitățile camerei de filmat de a însoți vizual rănile memoriei. Acest gen de rememorare este, fără îndoială, o caracteristică a stilului regizoarei ce poate fi regăsită și în următorul ei film, Criatura / Făptura, un scurtmetraj de anul trecut. 

18 martie: Fiica lagunei / Hija de la laguna de Ernesto Cabellos 

Lupta pentru protejarea naturii și cea împotriva marilor corporații care se năpustesc asupra resurselor naturale a fost documentată de diverși regizori încă din anii 1970, în special în America Latină. Purtătorii de stindard ai acestor lupte au fost mereu populațiile indigene din acea zonă care s-au opus venirii capitalismului în teritoriile lor. Povestea acestui film e cea a Nelidei, locuitoare a lagunelor din zona peruviană a Camarcăi, care ascunde în apele sale bogate zăcăminte de aur. Lupta acestei femei împotriva distrugerii naturii arată necesitatea iminentă a rezolvării acestui conflict care ne privește pe toți. 

25 martie: Echipa D: codurile uitate / Equipo D: los códigos olvidados de Jorge Laplace 

Cel de-al Doilea Război Mondial este probabil unul dintre conflictele care și-a generat cel mai bine propriul imaginar prin cinematografie. Folosind diferite genuri, cum ar fi filmele polițiste, thrillerele și chiar filmele experimentale sau de autor, WW2 și-a trasat o hartă a propriei identități. Cu toate acestea, cazul criptografilor care au descifrat codurile secrete ale ambelor tabere este o poveste care nu a fost încă spusă: documentarul lui Jorge Laplace ne aduce mai aproape de ea, acordând o atenție importantă rolului spaniolilor în această intrigă secundară a războiului. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: