ȘTIRI Ruth Ozeki, scriitoare și preoteasă budistă, este câștigătoarea Woman Prize for Fiction 2022

Ruth Ozeki, autoare americano-canadiană în vârstă de 66 de ani, care este și preoteasă budistă și realizatoare de film, a fost distinsă zilele trecute seară cu prestigiosul premiu literar Woman Prize for Fiction pentru romanul The Book Of Form And Emptiness. Cartea va fi tradusă în curând în limba română la editura Curtea Veche Publishing.

În cadrul ceremoniei de decernare care a avut loc în Bedford Square Gardens, la Londra, Kate Mosse, romancieră și director fondator al Women’s Prize și Mary Ann Sieghart, președinta juriului din 2022, i-au înmânat lui Ruth premiul de 30 000 de lire sterline, oferit de un donator anonim și pe „Bessie”, o figurină de bronz în ediție limitată, realizată de Grizel Niven.

Președinta juriului, Mary Ann Sieghart a motivat alegerea astfel:

„Într-un an extraordinar pentru ficțiunea scrisă de femei și dintr-o listă incredibil de impresionantă, am fost încântați să alegem cartea lui Ruth Ozeki, The Book Of Form And Emptiness, care s-a remarcat prin strălucirea scriiturii, căldura, inteligența, umorul și relevanța sa.

Scriitoarea nu credea că e “genul care câștigă premii”

După câștigarea premiului, Ruth Ozeki a declarat pentru agenția de presă PA că nu se aștepta deloc să fie ea aleasa juriului.

„Este o nebunie. Simt că sunt o persoană care nu câștigă premii – este minunat să fii nominalizată, dar niciodată, niciodată, nu mă gândeam că se va trece dincolo de asta, iar în acest caz în special, Women’s Prize face o treabă minunată în a ne aduce pe toate împreună și este foarte ciudat că am câștigat. Am senzația că, într-un fel, este un proces aleatoriu, pentru că am citit toate celelalte cărți și sunt uimitoare, așa că mă simt ciudat, aleasă de întâmplare și minunat. Și sunt foarte fericită. Nu scriu cărți ca să câștig premii, acesta este un produs secundar minunat, a spus Ozeki.

perfect-tour.eu

Despre “The Book Of Form And Emptiness“

Romanul câștigător al lui Ozeki, apărut toamna trecută, explorează pierderea, maturizarea și relația cu lucrurile care ne înconjoară, prin intermediul poveștii unui adolescent îndurerat.

„Am petrecut opt ani scriindu-l și toți cei opt ani au fost o luptă interioară pentru a încerca să înțeleg ce ar simți personajele în legătură cu diferitele lucruri care li se întâmplau. Mă gândeam la întrebări legate de voci, de sănătatea mintală și de cultura de consum.

Am fost foarte conștientă de faptul că cartea avea propriile păreri cu privire la modul în care dorea să iasă și să apară în pagină și asta a fost distractiv. Mi-a plăcut asta, a declarat scriitoarea.

Câștigarea trofeului Woman Prize for Fiction vine la ceva vreme după succesul cărții sale Poveste pentru timpul prezent, care a fost nominalizată la Man Booker Prize 2013 și tradusă în 28 de limbi.

lensa.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: