TOP 5 cărți de citit în vara 2022 recomandate de Bill Gates

Acestea sunt top 5 recomandările de lectură de la Bill Gates pentru vara 2022, cărți propuse cititorilor pe blogul său, Gates Notes – așa cum obișnuiește de ceva vreme. Nu vă așteptați să găsiți între ele prea multe thrillere sau romane de dragoste – pentru acestea am făcut noi o listă de relaxare cu cărți de vacanță în 2022. Gates este faimos pentru că citește foarte mult (nu pleacă nicăieri fără un geamantan cu cărți!), însă între lecturile sale predomină non-ficțiunea și cărțile de știință.

litera.ro

1. Puterea, Naomi Alderman

Puterea, Naomi Alderman

„Citind „Puterea”, am dobândit o înțelegere mai bună și mai viscerală a abuzului și nedreptății pe care le trăiesc multe femei astăzi. Și mi-a crescut aprecierea față de oamenii care se ocupă de aceste probleme în SUA și în întreaga lume, scrie Gates.

Figurând pe lista celor mai bune cărți realizată de New York Times, în 2017, dar și între recomandările lui Barack Obama, cartea propune un scenariu în care femeile din întreaga lume dezvoltă brusc abilitatea de a emite șocuri electrice mortale cu mâinile, ceea ce le transformă în sexul dominant.

2. Why We’re Polarized, Ezra Klein

Why We’re Polarized, Ezra Klein

„Dacă vreți să înțelegeți ce se întâmplă cu politica în Statele Unite în acest moment, aceasta este cartea pe care trebuie să o luați”, spune Gates.

Cartea lui Klein abordează diviziunile politice din America dintr-o perspectivă psihologică, susținând că grupurile cu care se identifică oamenii – inclusiv partidele politice – joacă un rol extrem de important în modul în care aceștia iau decizii și privesc lumea.

litera.ro

3. The Lincoln Highway, Amor Towles

The Lincoln Highway, Amor Towles

„Towles se inspiră din călătorii ale unor eroi celebri și pare să spună că drumurile noastre personale nu sunt niciodată atât de liniare sau previzibile pe cât am putea spera”, scrie Gates.

The Lincoln Highway spune povestea călătoriei lui Emmett, un adolescent orfan, recent eliberat dintr-un centru pentru minori și a fratele său mai mic. Cei doi vor să plece din Nebraska spre California, în căutarea unui viitor mai bun. După ce directorul centrului îl aduce acasă, Emmett descoperă că nu e singur. Doi amici din internat evadaseră, ascunși în portbagajul mașinii directorului. Ei au un plan foarte diferit pentru viitor, care îi va duce pe cei patru într-o călătorie fatidică dar în direcția opusă celei dorite.

Încă netradusă la noi, deși Nemira se mișcă repede și avem deja două cărți de Towles în română, The Lincoln Highway i-a plăcut lui Gates la fel de mult ca Un gentleman la Moscova, pe care o recomanda în vara lui din 2019.

4. Ministerul Viitorului, Kim Stanley Robinson

Ministerul Viitorului, Kim Stanley Robinson

Această recomandare a lui Gates se încadrează în sfera priorităților miliardarului, care este activist declarat în domeniul schimbărilor climatice și a publicat anul trecut propria carte în care prezintă potențiale soluții – Cum să evităm un dezastru climatic (citește recenzia noastră aici).

Spune despre romanul lui Robinson că oferă „o mulțime de idei provocatoare” – inspirate de povești reale ale unor comunități care au reușit schimbări sustenabile – , în timp ce

explică eficient datele științifice din spatele schimbărilor climatice și construiește un final surprinzător de plin de speranță.

„Ministerul Viitorului” este un roman sci-fi sau cli-fi, prescurtare de la „climate fiction” – publicat în 2020. Este plasat într-un viitor apropiat și urmărește o organizație globală fictivă care face eforturi pentru a combate dezastrul climatic.

top-shop.ro

5. How the World Really Works, Vaclav Smil

Vaclav Smil, How the world really works

Vaclav Smil este gânditorul preferat al lui Gates, pe care îl citește și recomandă constant. Inclus pe lista celor mai influenți oameni ai lumii, profesorul emerit de origine cehă Smil a publicat peste patruzeci de cărți, dintre care la noi s-a tradus doar cea mai faimoasă – Cifrele nu mint (71 de povești care ne ajută să înțelegem lumea modernă). Gates spune că majoritatea cărților lui se citesc ca niște manuale, însă aceasta este scrisă pentru publicul larg.

Cartea aceasta este scrisă pentru un public generalist și oferă o imagine de ansamblu a principalelor domenii de expertiză ale lui Smil.

Cel mai recent volum al lui Smil dezvăluie modul în care energia a modelat istoria civilizației, de la societățile agricole până la epoca noastră modernă, industrială. Autorul a analizat cifrele pentru a oferi o educație sumară, dar temeinică, în gândirea despre forțele fundamentale care modelează viața umană.

perfect-tour.eu

Un gând despre „TOP 5 cărți de citit în vara 2022 recomandate de Bill Gates

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: