TOP CĂRȚI DE VACANȚĂ 10 romane de citit în vara lui 2022

Greu să faci o listă de cărți de vacanță care să mulțumească pe toată lumea, dar cineva (noi) trebuie să se sacrifice. Tocmai de aceea am ales să nu includem doar literatură cu SPF50, de plajă, ci și titluri, cum e cel al Tatianei sau romanul cli-fi al lui Robinson, care te scot fără probleme din zona literară de siguranță. Majoritatea recomandărilor sunt noutăți apărute anul acesta. Sunt cărți premiate și/sau aflate în topul vânzărilor în librării și la recent încheiatul Bookfest.

Citește și
FILE DE POVESTE 20 de ficțiuni noi e citit în vacanța de iarnă

libris.ro

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Abandon, Abdulrazak Gurnah

Abdulrazak Gurnah – Abandon

Premiul Nobel câștigat în 2021 l-a propulsat pe autorul tanzanian Abdulrazak Gurnah în lumea celebrităților literare. Traduse în timp record și la noi, romanele lui Gurnah vorbesc despre frământările sociale, situația refugiaților și marginalizaților, dar și despre condiția individului în vremurile coloniale și post-coloniale din Africa.

Abandon, una dintre cele mai apreciate cărți ale lui Abdulrazak Gurnah, ne duce în 1899, la Mombasa, în Kenya. Abandon este o poveste despre ciocnirea a două culturi într-un imperiu la răscruce de secole, despre dragoste pasională și despre pierdere. Evenimentele de la cumpăna dintre veacuri reverberează câteva generații mai târziu și suntem astfel martorii unor povești cu ecou în timp. Romanul lui Gurnah este printre cele mai bine vândute volume ale editurii Litera la Bookfest 2022 și în topul vânzărilor în librăriile Cărturești.

Acolo unde cântă racii, Delia Owens

Delia Owens – Acolo unde cântă racii

Mai ai o lună până când ecranizarea romanului Acolo unde cântă racii va intra în cinematografele din toată lumea, așa că poate e o idee bună să iei cu tine pe șezlong sau în hamac acest roman-fenomen. Douăsprezece milioane de volume și nu mai puțin de o sută cincizeci de săptămâni în topul New York Times a înregistrat romanul de debut al Deliei Owens.

Absolventă de zoologie și etologie, co-autoarea unor volume de știință apreciate, Delia Owens s-a reprofilat în genul ficțiune și spune povestea Kyei Clark, supranumită Fata Mlaștinii. O combinație de thriller și roman inițiatic, Acolo unde cântă racii o are ca protagonista pe Kya, o puștoaică plină de resurse care trăiește singură în mijlocul unei mlaștină. A fost abandonată de părinți și de frații mai mari și trebuie să supraviețuiască din aproape nimic. Este învățată să citească și să scrie de prietenul ei, Tate Walker, de care se îndrăgostește. Când el pleacă la facultate, îl cunoaște pe Chase Andrews, un fundaș care o atrage cu promisiuni de căsătorie care nu se materializează niciodată. După ce fata pune capăt relației, el o atacă. Mai târziu, Chase este găsit mort, iar Kya ajunge să fie acuzată de crimă. Dovezile împotriva ei par incontestabile.

Vara în care mama a avut ochii verzi, Tatiana Țîbuleac

Tatiana Țîbuleac – Vara în care mama a avut ochii verzi

Microromanul Tatianei Țîbuleac continuă să fie pe lista celor mai vândute volume în rețeaua Cărturești și în această vară. O excepțională reprezentare a relației fiu – mamă, Vara în care mama a avut ochii verzi este un roman dur și frumos, scris într-o limbă numai a lui, o limbă a poeziei, tandreții și durerii, pe care-l citești cu nesfârșită mirare și care îți rămâne adânc întipărit în minte și în suflet. Recenzia cărții o puteți citi aici.

lensa.ro

Ministerul pentru viitor, Kim Stanley Robinson

Kim Stanley Robinson – Ministerul pentru viitor

Una dintre cărțile preferate de Barack Obama și printre recomandările de lectură ale lui Bill Gates în această vară, Ministerul pentru viitor este parțial ficțiune și parțial realitate. Volumul povestește, pe mai multe planuri, lupta umanității pentru a evita apocalipsa climatică într-un viitor apropiat. Acest volum “cli-fi” (“climate fiction”) este un exercițiu de imaginație care ne dă speranța că putem opri schimbările climatice și că putem trăi în armonie cu natura. Să sperăm că peste un deceniu îl vom declara pe Kim Stanley Robinson vizionar al secolului 21.

Ministerul pentru viitor este a doua cea mai vândută carte Nemira la Bookfest 2022. Urmăriți site-ul nostru pentru recenzia care va apărea în câteva zile.

 O vară italiană, Rebecca Serle

Rebecca Serle – O vară italiană

Romanul Rebeccăi Serle e candidat serios la bestseller internațional și, probabil, la o ecranizare. O iubire care traversează imposibilul, peisaje de vis și o poveste înduioșătoare – sunt ingredientele pentru un mare succes de public.

Cartea prezintă două femei, mamă și fiică, unite într-o relație emoționantă de dragoste filială. Ele plănuiesc o vacanță de neuitat pe coasta Amalfi din Italia, dar când una dintre ele moare, cealaltă are de ales între a se îngropa în durere sau a pleca în călătoria care a fost visul amândurora. Autoarea creează un moment de magie, o șansă divină prin care cele două femei au ocazia de a se reîntâlni pe plajele din Positano și a trăi împreună tot ce au pierdut. O șansă de a sfida convențiile, singurătatea, destinul, moartea.

O vară italiană este bestseller absolut Nemira la Bookfest 2022.

Până nu se răcește cafeaua, Toshikazu Kawaguchi

Toshikazu Kawaguchi – Până nu se răcește cafeaua

Ce ai face dacă  te-ai putea întoarce în timp, chiar și pentru câteva minute? Pe o străduță liniștită din Tokio există un asemenea loc magic: o cafenea micuță, unde clienții casei savurează o cafea bună urmându-și liniștiți rutina zilei. Dar există și un secret: dacă te așezi pe un anumit scaun, poți călători în timp. Nu mult, doar cât durează să bei o cafea, dar unde ai să mai întâlnești un asemenea miracol?

Până nu se răcește cafeaua este romanul de debut al autorului japonez Toshikazu Kawaguchi. Cartea a fost printre cele mai căutate volume ale editurii Litera la ediția din acest an a Bookfest.

bestvalue.eu

Hilary Mantel – Oglinda și lumina

Oglinda și lumina, Hilary Mantel

S-a tradus și la noi The Mirror & the Light, ultima carte din trilogia Wolf Hall despre care am scris acum câteva luni. Practic, avem acum la editura Litera toate cele trei cărți monumentale ale lui Hilary Mantel, prima autoare dublu premiată cu Booker Prize.

Trilogia urmărește epoca dinastiei Tudor, o perioadă zbuciumată din istoria Angliei, despre care am fi crezut că știm deja destule, de la piesele lui Shakespeare până la serialul HBO Dinastia Tudorilor din zilele noastre. Însă Hilary Mantel reușește un act de măiestrie literară cu ficțiunile sale istorice.

Cele trei cărți se pot citi separat pentru că tratează trei etape istorice diferite, avându-l în centru pe Thomas Cromwell, mâna dreaptă a lui Henric al VIII-lea. În această ultimă carte a trilogiei, domnia lui Henric se apropie de final iar atotputernicul său sfetnic își joacă destinul: supunerea întregii Anglii sau o celulă în Turnul Londrei și umbra eșafodului.

Oglinda și lumina s-a aflat în topul vânzărilor Litera la Bookfest 2022, iar întreaga serie este disponibilă cu o reducere curentă de 30%.

Doamna England, Stacey Halls

Stacey Halls – Doamna England

Nu părăsim tărâmul ficțiunii istorice, dar ne mutăm aproape cinci veacuri mai târziu, în Anglia anilor 1900. Ruby May se angajează ca dădacă în casa unor industriași din West Yorkshire și încearcă să dea un curs propriei vieți pe domeniul Hardcastle House.

Splendoarea decorurilor și eticheta desăvârșită din societatea britanică la început de secol formează fundalul pentru o poveste mult mai intimă și zbuciumată: o căsnicie din epoca edwardiană, un mister pe care îl ascunde doamna England, stăpâna casei, și o enigmă pe care tânăra Ruby trebuie să o dezlege.

Romanul i-a determinat pe critici să o considere pe Stacey Halls demnă de comparație cu clasici precum Daphne du Maurier sau Henry James. Doamna England este în top cele mai căutate cărți Nemira la Bookfest.

Frida Kahlo și culorile dragostei, Caroline Bernard

Caroline Bernard – Frida Kahlo și culorile dragostei

Una dintre figurile iconice ale artei și feminității în secolul 20, Frida Kahlo a aprins imaginația a numeroși scriitori și cineaști care i-au zugrăvit povestea din nenumărate perspective. Aceasta este povestea femeii și artistei Frida Kahlo scrisă de femeia și scriitoarea Caroline Bernard. O privire profundă și romanțată în biografia unei figuri legendare care a inspirat femeilor din toată lumea curaj, independență și conștiința forței lăuntrice de neînvins.

Frida Kahlo și culorile dragostei face și ea parte din bestseller-urile Nemira la Bookfest.

Jocul trecutului, Cecelia Ahern

Cecelia Ahern – Jocul trecutului

Unul dintre bestseller-urile primăverii la editura All, romanul Jocul trecutului ne-o readuce în atenție pe Cecelia Ahern, despre a cărei minunată carte Roar am scris acum câteva luni. Cecelia Ahern are un talent deosebit de a povesti despre relații și de a-și plasa personajele în situații care creează emoție și suspans.

Eroina din Jocul trecutului, Sabrina Boggs, descoperă printre lucrurile tatălui său un joc ciudat care schimbă tot ce știa despre el. Omul care a crescut-o, care ar fi trebuit să o protejeze, este acum un necunoscut. Sabrina are doar o zi ca să dezlege misterul și pornește într-o cursă nebună ca să aducă la viață amintiri, să afle povești de demult, să cunoască oameni care știu adevărul. Care o pot ajută să descopere trecutul. Să-și descopere propria identitate.

top-shop.ro

Un gând despre „TOP CĂRȚI DE VACANȚĂ 10 romane de citit în vara lui 2022

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: