“Am scris cărți și nu pot să le șterg. Nu pot să nu cred ceea ce cred. Nu pot să-mi netrăiesc viața”.
Dacă ești pasionat de ficțiune istorică, dacă ți-a plăcut faimosul serial Dinastia Tudorilor sau dacă pur și simplu ești cititor de cursă lungă, merită să afli mai multe despre trilogia Wolf Hall (sau trilogia Thomas Cromwell, după cum a mai fost numită) a scriitoarei britanice Hilary Mantel.
Hilary Mantel este prima scriitoare britanică dublu premiată cu prestigiosul Booker Prize în 2009 și 2012, pentru două dintre volumele care compun această trilogie. Măiestria deosebită în folosirea bogățiilor limbii engleze, povestea de dimensiuni epice a unei perioade zbuciumate din istoria Albionului și portretizarea desăvârșită a unor personaje legendare i-au adus lui Hilary Mantel recunoașterea criticilor și publicului din toată lumea.
Cele trei romane care compun trilogia sunt: Wolf Hall (2009, tradus la noi sub același nume, distins cu premiul Booker Prize); Bring Up the Bodies (2012, tradus la noi sub titlul O regină pe eșafod, distins cu premiul Booker Prize); The Mirror & The Light (2020, încă netradus la noi, nominalizat pentru Booker Prize).
Trebuie spus că fiecare dintre cele trei romane se poate citi separat, iar în vreme ce am găsit că traducerea în română este excelentă, lectura în limba engleză este probabil the real deal. Trilogia tratează perioada domniei lui Henric al VIII-lea și în special destinul unuia dintre consilierii săi principali, Thomas Cromwell. Intrigi, trădare, conspirații de curte și evenimente care l-au inspirat pe Shakespeare și au umplut biblioteci întregi conturând epoca Tudorilor – acestea sunt printre ingredientele romanelor lui Mantel.
Wolf Hall

“Când o femeie se retrage să nască, poate că afară soarele strălucește, dar obloanele de la camerele ei sunt închise, ca ea să-și poată imagina ce vreme vrea. Este ținută în întuneric, ca să poată visa. Visele ei o poartă departe, de pe terra firma spre o fâșie de pământ mlăștinos, spre un ponton, spre un râu unde cețurile acoperă un țărm mai îndepărtat, unde cerul și pământul sunt nedespărțite; acolo trebuie să se îmbarce spre viață și moarte, o siluetă tăcută la pupa, dirijând vâslele. Pe acest vas sunt rostite rugăciuni pe care bărbații nu le aud niciodată. Femeia și Dumnezeul ei încheie o înțelegere. Mareea domină râul și, între un val și celălalt, norocul i se poate schimba.”
Anglia anului 1520 este pe marginea prăpastiei. Dacă regele moare fără un moștenitor masculin, țara se poate mistui în război civil. Henric al VIII-lea vrea să-și anuleze căsătoria de două decenii cu regina spaniolă Caterina și să se recăsătorească cu Anne Boleyn, amanta pe care papa de la Roma și toată creștinătatea Europei au blestemat-o. Cel care pare să fi găsit soluția este Thomas Cromwell, un avocat cu origini umile, dar un strălucit negociator, om de afaceri și o personalitate remarcabilă, în egală măsură idealist și oportunist. Cromwell îl va ajuta pe regele ambivalent – azi despotic, mâine un monarh plin de har – să învingă opoziția și să obțină ce-și dorește. Dar care va fi prețul plătit?
(Wolf Hall are azi, 5 decembrie, reducere 30% la editură.)
Bring Up the Bodies (O regină pe eșafod)

“Poți folosi o tăcere plină de cuvinte. O lăută ascunde, în pântecele ei, notele pe care le-a cântat. Viola, în corzile sale, păstrează un cântec. O petală veștedă poate păstra mirosul florii, o rugăciune poate răsuna de blesteme; o casă goală, după ce toți proprietarii au plecat, poate răsuna de fantome.”
După ce și-a renegat soția și s-a luptat cu papii și regii Europei, doar pentru a o avea pe Anne Boleyn, regele Henric se îndepărtează de tânăra lui soție. Aceasta a eșuat la rându-i să-i ofere un moștenitor. Este uneltitoare și tiranică și trage după ea o familie de conspiratori care au tot mai multă influență la curte. Dragostea s-a sfârșit, a început ura.
Sfetnicului veșnic loial, Thomas Cromwell, îi revine din nou sarcina de a îndeplini capriciile regelui. O țesătură otrăvitoare de bârfe, zvonuri și acuzații încep s-o înconjoare pe regina în declin. Capul ei trebuie să cadă. Dar familia Boleyn nu va abandona puterea fără luptă.
The Mirror & the Light

Thomas, băiatul unui fierar bețiv și abuzator, a fost nevoit să fugă în lume încă din adolescență. A învățat, a luptat, a devenit. S-a întors. Negustor, mercenar, avocat, contabil, sfetnic de taină, legiuitor de țară, soț, tată, amant – le-a făcut pe toate. Dar puterea sa ca mână dreaptă a lui Henric al VIII-lea se apropie de final. Regele, bolnav la minte și la trup, pierdut în iluziile unui al treilea mariaj eșuat devine tot mai imprevizibil și răzbunător. Thomas Cromwell duce povara destinului oricărui slujbaș al tiranilor: azi – putere și influență nemăsurate; mâine – o celulă în Turnul Londrei și umbra eșafodului.
Hilary Mantel ne repovestește cu talent și fler scriitoricesc vremuri legendare care i-au inspirat pe poeții, dramaturgii și scriitorii din toate timpurile. Vremurile lui Henric Tudor al VIII-lea ar putea fi la fel de bine scena unei tragedii antice sau o frescă a naturii umane, mereu tulburată, mereu lacomă de mai mult, neîndurătoare cu sine și cu ceilalți.
Trilogia Wolf Hall a apărut și într-o ediție de colecție în limba engleză, în box-set cu coperte cartonate și prezentare grafică de excepție.
3 gânduri despre „FICȚIUNE ISTORICĂ Trilogia Wolf Hall de Hilary Mantel”