Top 100 de cărți ale secolului 21 (selecția The Guardian)

Top 100 de cărți ale secolului 21 The Guardian a fost publicat în urmă cu doi ani. Am decis să-l importăm și noi pentru că, între timp, au fost traduse în română majoritatea titlurilor.

Ar fi rezonabil să completăm titlul original al selecției cu occidental. Doar câțiva scriitori de altă limbă decât engleza sunt între autorii celor 100 de cărți ale secolului. Clasamentul include cărți de ficțiune, poezie, non-ficțiune, memorii, științe și producții literare care inovează la granițele dintre categorii și genuri. Un motiv în plus să dați peste autori și titluri (multi)premiate.

libris.ro

Instrucțiuni de navigare în top

Am păstrat numele în limba engleză pentru cele care (încă) nu sunt disponibile în română. Fac excepție titlurile care, în varianta în limba română, și-au păstrat numele original și câteva în latină, respectiv The Tipping Point, Persepolis, Sapiens.

Am marcat cu albastru volumele care, deși au fost traduse în română, sunt epuizate momentan.

Am marcat cu bold italic titlurile de non-ficțiune.

100. Nu-mi place cum arată gâtul meu, de Nora Ephron (2006)

Cartea de eseuri a Norei Ephron e un companion plin de spirit în drumul spre bătrânețe. Un manifest împotriva industriei iluziilor  – chirurgia estetică –  și o porție bună de râs ca dovadă că suntem vii și mergem mai departe, în armonie cu trupurile noastre. 

99. Broken Glass, de Alain Mabanckou (2005)

Comedie neagră în cel mai pur sens al cuvântului, “Broken Glass” spune povestea personajelor ce frecventează barul Melcul încăpățânat din Congo, pretext pentru ceva mai subtil: o călătorie prin literatura franceză, comentată de un localnic din Congo-Brazzaville.    

98. The Girl With the Dragon Tattoo, de Stieg Larsson (2005)

Una dintre cele mai de succes serii ale secolului 21, “Milleniumde Stieg Larsson, e un thriller cu ingrediente scandinave: un jurnalist aliat cu o expertă în computere, intrigi de putere într-o familie renumită și conspirații devoalate într-un ritm alert.

97. Harry Potter și pocalul de foc, de JK Rowling (2000)

Se estimează că în una din trei case de pe Pământ există măcar un volum al seriei create de JK Rowling. “Harry Potter și pocalul de foc”, al patrulea volum al seriei, dezlănțuie intrigile și duce povestea la un alt nivel, alături de toate personajele sale îndrăgite.

96. O viață măruntă, de Hanya Yanagihara (2015)

Patru prieteni termină colegiul într-un orășel din Massachusetts și apoi pleacă să cucerească New York-ul cu nimic altceva decât visurile lor. Cartea lui Yanagihara spune o poveste complicată și profundă despre o prietenie indestructibilă și despre limitele rezistenței umane.

95. Cronica vieții mele, Vol. I , de Bob Dylan (2004)

Fanii au așteptat cu sufletul la gură memoriile lui Bod Dylan, dată fiind discreția artistului vizavi de viața personală. Contondentă și duioasă, vocea lui Dylan scoate la lumină ineditul din cariera și existența lui.

94. The tipping point, de Malcolm Gladwell (2000)

Rockstar intelectual al secolului 21, Gladwell vine cu un iureș de idei proaspete și legături suprinzătoare care conturează lumea în care trăim. Teza sa în acest volum, destinat mai ales profesioniștilor din marketing, este că ideile, produsele, mesajele și comportamentele se răspândesc la fel ca virușii.

93. Darkmans, de Nicola Barker (2007)

O carte despre istoria ca o glumă proastă, despre dragoste și gelozie pe două voci: bufonul regelui Edward al IV-lea versus medicul personal al regelui Henric al VIII-lea. Nicola Barker experimentează în acest volum cu jocurile de limbă și cu decorurile Angliei din vremuri alternante.

92. The siege, de Helen Dunmore (2001)

Anna, fiica de 22 de ani a familiei Levin, își vede cariera de artistă sistată, atunci când războiul îi cucerește orașul natal, Leningrad. Sub asediu sunt și tinerețea, visurile și dragostea ei. (În română e disponibil doar volumul doi al seriei – “Trădarea”.)  

91. Lumină, de M John Harrison (2002)

Trei renegați din trei lumi diferite își caută scăparea într-un viitor virtual, un tărâm ale cărui hotare sunt încă nescrise și în care zace un singur lucru mai întunecat decât întunericul. Proză science fiction de mare originalitate. 

90. Pădurea Klarei, de Jenny Erpenbeck (2008) 

O casă extravagantă pe malul unui lac împădurit din Germania, acesta este decorul și personajul principal al celui de-al treilea roman al lui Jenny Erpenbeck. Locuită de evrei, confiscată de naziști, ocupată de ruși și revendicată de prizonieri întorși din Siberia doar pentru a fi vândută, casa păstrează poveștile celor pe care i-a adăpostit.

farmec.ro - Livrăm frumusețe!

89. Bad Blood, de Lorna Sage (2000)

O carte de memorii savuroasă, “BadBlood” vorbește despre tinerețea neliniștită a generației de după război, familii disfuncționale și frământări într-o frescă a societății britanice filtrate prin amintirea autoarei. 

88. Noughts & Crosses, de Malorie Blackman (2001)

Într-o Anglie alternativă, oamenii de culoare au putere și influență în vreme ce albii sunt marginalizații societății. Un roman pentru adolescenți în care Blackman face o descriere a rasismului pe înțelesul celor tineri.

87. Priestdaddy, de Patricia Lockwood (2017)

O familie nebună de tot, undeva în Midwest-ul american, genul de oameni de care fugi mâncând pământul, imediat ce ți-ai luat bacul. Dar când împlinești treizeci de ani, ești nevoită să te întorci la balamuc, pardon!, acasă. Ce faci? Patricia Lockwood, s-a apucat să-și scrie memoriile și i-au ieșit de minune. 

86. Adults in the Room, de Yanis Varoufakis (2017)

Adults in the Room descrie experiențele lui Varoufakis în cele șase luni în care a fost ministrul de finanțe al Greciei. Cartea, ecranizată de Costa – Gavras, spune povestea outsider-ului care sfidează miliardarii, FMI, Banca Mondială și UE și ne ajută să înțelegem fundamentele puterii în lumea contemporană. 

85. Dumnezeu, o amăgire, de Richard Dawkins (2006)

Promovat drept reprezentant al “noului ateism”, Dawkins atacă religia de pe poziția evoluționistului. Fără prea multă profunzime filosofică, Dumnezeu, o amăgire pornește de la idei ateiste standard, precum cea că argumentele pentru existența lui Dumnezeu sunt ușor de demontat și aceea că religiile produc fanatism.

84. The Cost of Living, de Deborah Levy (2018)

Dramaturgă, poetă și romancieră apreciată, Deborah Levy dedică acest volum de memorii căsniciei și eliberării din mrejele unei relații lipsite de consonanță cu condiția de scriitor. Cartea debordează de feminitate și feminism, emoție și introspecție intelectuală. 

83. Tell Me How It Ends, de Valeria Luiselli (2016)

Pe măsură ce tema imigrației a devenit tot mai folosită ca muniție electorală în politica americană, poveștile oamenilor de la sud de graniță au fost deseori răstălmăcite. Luiselli face o relatare la prima mână, cu eseuri scrise pe când era translator la o secția de imigrație din New York. 

82. Coraline, de Neil Gaiman (2002)

Imaginația lui Neil Gaiman ne-a încântat cu numeroase povești ce rescriu miturile fondatoare ale umanității sau ritualurile de trecere ale vieții. În “Coraline”, reinventează basmul în doze egale de poveste pentru copii și thriller pentru adulți.

81. Recolta, de Jim Crace (2013)

Recolta e intenționat așezată într-un loc de nicăieri și într-un context atemporal pentru că descrie o comunitate care respinge noul și schimbarea. După ziua recoltei, locuitorii se confruntă cu două pericole: pe domeniul stăpânului ard hambarele cu recolta proaspăt strânsă, iar din pădure se vede fumul care anunță că se apropie străinii. 

80. Povestea vieții tale, de Ted Chiang (2002)

Adaptat pentru marele ecran în filmul “Arrival”, volumul lui Chiang pune laolaltă opt povestiri SF care trasează noi conexiuni între spititualitate, matematică și fizică. Chiang este câștigător al celui mai prestigios premiu pentru literatura de gen, Nebula.

79. The Spirit Level, de Richard Wilkinson & Kate Pickett (2009)

Studiul realizat de cei doi profesori demonstrează, cu dovezi impresionante, că societățile puternice (precum țările scandinave) se bazează pe egalitate. Problemele sociale grave precum rata criminalității sau mortalitatea infantilă tind să se acutizeze acolo unde inegalitățile sunt evidente. 

78. Al cincilea anotimp, de NK Jemisin (2015)

Prima autoare afro-americană care a câștigat premiul Hugo creează în prima carte din seria “Pământul sfărâmat” un univers post-apocaliptic fascinant. Doar un pretext pentru o discuție paralelă despre putere și sclavie, purtată de trei protagoniste feminine.

77. Signs Preceding the End of the World, de Yuri Herrera (2009)

Makina, o tânără mexicană, traversează granița către Statele Unite, purtând cu ea un mesaj de la mama pentru fratele ei și unul al cărui expeditor este un mafiot. Despre cartea lui Herrera s-a scris că nu e doar o poveste a imigranților, ci și una a limbajelor și identităților care se diluează și se schimbă.

76. Gândire rapidă, gândire lentă, de Daniel Kahneman (2011)

Daniel Kahneman a câștigat Nobelul pentru economie pentru studiile sale revelatoare despre aversiunea față de pierdere și biasuri cognitive, sumarizate în acest volum care contestă aproape tot ce știi despre percepție și judecată.

Citește recenzia aici.

75. Poartă-ți plugul peste oasele morților, de Olga Tokarczuk (2009)

O tipă bizară trăiește singură într-o pădure din satul polonez Klodzko și urmărește cu îngrijorare niște morți suspecte. Într-o bună (?) zi decide că e timpul să-și creeze propriul sistem de justiție și să ia măsuri împotriva criminalilor pe care autoritățile întârzie să-i pedepsească. 

74. Zile fără sfârșit, de Sebastian Barry (2016)

Povestea de dragoste și război a lui Sebastian Barry a câștigat numeroase premii literare, între care și premiul Costa. Romanul îi urmărește pe imigranții irlandezi Thomas și John care se întâlnesc și îndrăgostesc în Missouri, apoi luptă împreună în războaiele din India și SUA.

73. Nimic de invidiat, de Barbara Demick (2009)

“Vieți obișnuite în Coreea de Nord” este subtitlul volumului jurnalistei Barbara Demick care pune laolaltă mărturiile a șase locuitori din Chongjin, oraș închis pentru străini. Viețile protagoniștilor, marcate de violență, sărăcie și corupție sunt urmărite vreme de 15 ani.

72. The Age of Surveillance Capitalism, de Shoshana Zuboff (2019)

Shoshana Zuboff, profesor emerit la Harvard, a realizat un studiu în care analizează modul în care noul capitalism, condus de companiile big tech, ne monitorizează și modifică neîncetat percepțiile și comportamentul, fără știrea și acordul nostru.

71. Jimmy Corrigan: The Smartest Kid on Earth, de Chris Ware (2000)

Romanul grafic al lui Chris Ware este prima carte de benzi desenate care a câștigat un premiu literar generalist în Marea Britanie (Guardian First Book Prize). Frământările existențiale ale unui factotum de birou care își reîntâlnește tatăl au impresionat deopotrivă publicul și specialiștii.

70. Notes on a scandal, de Zoë Heller (2003)

Sheba, o profesoară de vârstă mijlocie din Londra are o aventură cu un elev minor. Ne povestește scandalul o colegă de serviciu, obsesiva și neglijata Barbara. Romanul lui Zoe Keller despre sex, clase și convenții sociale a fost ecranizat cu Cate Blanchett și Judi Dench în rolurile principale.

perfect-tour.eu

69. Îndrăgostirile, de Javier Marías (2011)

Temele obsedante ale lui Marias, adulterul, trioul conjugal, trădarea revin în romanul care spune povestea Mariei Dolz, o femeie care urmărește un cuplu care îi pare fericit. Într-o zi, bărbatul este ucis de un nebun, iar Maria începe să afle adevărut despre viața lui și a văduvei sale.

68. The Constant Gardener, de John le Carré (2001)

Romanul de spionaj al lui John le Carré, a fost ecranizat cu Ralph Finnes și Rachel Weitz în rolurile lui Justin și al Tessei Quayle, un cuplu proaspăt căsătorit care se mută în Kenia. După scurtă vreme, Tessa, care încearcă să probeze implicarea unui diplomat într-un scandal pharma, este ucisă. 

67. Tăcerea femeilor, de Pat Barker (2018)

Pat Barker readuce în actualitate Iliada lui Homer cu o interpretare în care vitejia nu le aparține troienilor, ci celor ale căror voci sunt ignorate în povestea originală. După ce familia îi este ucisă, regina Briseis este luată ca sclavă și devine amanta lui Ahile și pion în jocurile de putere ale războinicilor.

66. Șapte scurte lecții de fizică, de Carlo Rovelli (2014)

„Aceste lecții au fost scrise pentru cei care știu puțin sau nu știu nimic despre știința modernă. Împreună, ele oferă o privire de ansamblu concentrată asupra celor mai fascinante aspecte ale marii revoluții săvârșite în fizica secolului XX”. (Carlo Rovelli)

65. Fata dispărută, de Gillian Flynn (2012)

Fabulosul thriller de Gillian Flynn, ecranizat la scurtă vreme după lansare, cu Ben Affleck și Rosamund Pike în rolurile principale, provoacă și înșeală neîncetat. O femeie evadează dintr-o relație bolnavă. Soțul ei plânge îndurerat pe la emisiuni TV. Niciunul nu e inocent.

64. Misterul Regelui. Despre scris, de Stephen King (2000)

Melanj de autobiografie și tutorial pentru debutanți, “Misterul Regelui” îi poartă pe fanii lui King între cinematografele în care și-a petrecut copilăria, printre evenimentele traumatizate ale maturizării și până la conștientizarea că alcoolul și țigările nu sunt muze. 

63. Viața nemuritoare a Henriettei Lacks, de Rebecca Skloot (2010)

Celule din corpul Henrittei Lacks, o femeie afro-americană care a murit de cancer în 1951, au fost prelevate fără știrea ei și apoi folosite pentru a dezvolta numeroase medicamente. Povestea vieții după moarte a Henriettei este recuperată în cartea de debut a Rebecăi Skloot. 

62. Lapte de mamă, de Edward St Aubyn (2006)

Cea de-a patra carte din seria autobiografică “Patrick Melrose” este o rafinată analiză a relațiilor de familie. Subiecte dureroase, precum abuzul, adulterul și trădarea sunt abordate de St Aubyn cu subtilitate și finețe. 

61. This House of Grief, de Helen Garner (2014)

Volumul de non-ficțiune este inspirat de un eveniment real care a șocat Australia. Un bărbat alungat de soție, își urcă cei trei fii în mașină, pe care o conduce direct pe fundul unui lac. Copiii mor, el scapă. Urmează șapte ani de investigații și procese. 

60. Dart, de Alice Oswald (2002)

Poemul britanicei Alice Oswald se bazează pe înregistrările conversațiilor cu oamenii care trăiesc și lucrează pe malul râului Dart, în Devon. Pescari și înotători, constructori și marinari, manevranți și funcționari, toate aceste voci diferite se aud în “Dart”. 

59. The Beauty of the Husband, de Anne Carson (2002)

Cartea de poezie a faimoasei autoare canadiene este descrisă de aceasta ca “eseu ficțional în 29 de tangouri”. Ele spun povestea erotică, brutală și sinceră a unei căsătorii care se sfârșește. Carson a ales alegoria tango-ului pentru că dragostea (și mariajul) trebuie dansate până la capăt.

58. Epoca postbelică, de Tony Judt (2005)

Istoricul Tony Judt este câștigător al premiilor Hannah Arendt și Orwell. Despre cartea sa, Jan Kershan scrie că este greu de crezut că s-ar mai putea scrie vreodată o mai bună și mai accesibilă istorie a nașterii Europei contemporane.

57. The Amazing Adventures of Kavalier and Clay, de Michael Chabon (2000)

Supereroul Escapistul și vărul său, un evreu care reușește să se fugă din Praga ocupată, sunt protagoniștii acestui roman care urmărește simultan povestea celor doi refugiați și pe cea a boom-ului industriei benzilor desenate în New York. 

lensa.ro

56. Lumea de sub noi, de Robert Macfarlane (2019)

În “Lumea de sub noi”, eruditul autor Robert Macfarlane te duce într-o fabuloasă călătorie inițiatică între fiordurile arctice și catacombele pariziene. E un periplu menit să te facă să te întrebi dacă ești un moștenitor responsabil al imensului patrimoniu natural și cultural al umanității.

55. Dilema omnivorului, de Michael Pollan (2006)

Cartea lui Pollan a schimbat percepțiile oamenilor despre mâncare, cu o abordare amuzantă și originală a temei obiceiurilor alimentare (proaste) și cu dictonul: “Mănâncă, nu prea mult și mai mult plante.”

54. Women & Power, de Mary Beard (2017)

“Femeile și puterea. Un manifest” a fost lansat în anul mișcării “#MeToo”, 2017, și a avut un succes fulminat. Este istoria femeilor cărora li s-a permis – sau nu – să vorbească în public și o radiografie relevantă a temelor asociate – feminism, misoginism, discurs patriarhal.

53. True History of the Kelly Gang, de Peter Carey (2000)

Romanul lui Carey, distins cu premiul Booker și ecranizat, este un tur de forță literar care urmărește destinul nelegiuitului australian Ned Kelly. Cartea a fost inspirată de un fragment de proza scris de personajul real. 

52. O insulă prea mică, de Andrea Levy (2004)

Povestea lui Hortense și a lui Gilbert, emigranți jamaicani, se împletește cu cea a britanicilor nativi Queenie and Bernard, într-un mozaic a ceea ce începe să se cristalizeze drept societatea multiculturală a Angliei.

51. Brooklyn, de Colm Tóibín (2009)

Al șaselea roman al lui Tóibín, “Brooklyn”, este câștigător al premiului Costa și ecranizat, cu Saoirse Ronan în rolul tinerei imigrante. În anii ’50, peste 400.000 oameni au părăsit Irlanda. Printre ei, Eilis care vrea să înceapă o viață nouă la New York, dar dorul de casă o ține pe loc.

50. Oryx și Crake, de Margaret Atwood (2003)

Fanii distopiilor marca Atwood vor regăsi în trilogia “MaddAddam” o lume dată peste cap de experimente științifice care au luat-o razna. Ca și în “Inima cedează ultima”, mesajul e clar – nu lăsați corporațiile să conducă umanitatea.

49. De ce să fii fericită, când poți să fii normală?, de Jeanette Winterson (2011)

Aceasta este întrebarea pe care mama adoptivă a scriitoarei i-a adresat-o după ce îi ceruse să plece din casă, pentru că aflase că Jeanette este lesbiană. În cartea autobiografică, facem cunoștință cu personajele reale care au inspirat “Portocalele nu sunt singurele fructe”.

48. Night Watch, de Terry Pratchett (2002)

Cea de-a 29-a carte din universul “Discworld” debordează de inteligență, furie și umor nebun. La doar 15 ani, Pratchett a reușit să vândă prima carte din seria care spune povestea unei lumi fantastice cărate în spate de o țestoasă. Echilibrul acestui univers paralel e pus în pericol de sosirea primului ei vizitator.

47. Persepolis, de Marjane Satrapi (2000-2003)

Romanul grafic Persepolis este despre viața autoarei Marjane Satrapi, o tânără care se maturizează într-o familie de activiști de stânga, în Teheranul tulburat de Revoluția Iraniană. Un bildungsroman despre inegalitate, alienare și angoasă existențială.

Citește recenzia aici.

46. Human Chain, de Seamus Heaney (2010)

Cea de-a douăsprezecea carte de poezie a laureatului premiului Nobel pentru literatură din 1995 este o colecție de “elegii și ecouri, cu poeme bântuite de patos și versuri pline de dor și nostalgie”.

45. Niveluri de viață, de Julian Barnes (2013)

Cartea lui Barnes, nu prima care folosește melanjul între realitate și literatură, combină ficțiunea cu trăirile intime ale autorului într-un eseu impresionant dedicat soției pierdute a autorului, Pat Kavanagh.

44. Hope in the Dark, de Rebecca Solnit (2004)

Scriitoarea și activista Rebecca Solnit s-a remarcat cu scrierile dedicate drepturilor omului și discursul feminist. “Hope in the dark” este despre activismul politic în perioada administrației Bush și a războiului din Irak.

43. Citizen: An American Lyric, de Claudia Rankine (2014)

Poemul Claudiei Rankine, multipremiat în anul lansării pentru structura sa originală și forța expresiei, confruntă istoria rasismului în Statele Unite cu întrebarea: cine ajunge cu adevărat cetățean?

42. Moneyball, de Michael Lewis (2010)

Michael Lewis are renumele unui autor capabil să facă și cele mai obscure subiecte ușor de înțeles și distractive. “Moneyball” este despre tocilarii care au revoluționat baseball-ul cu matematica. 

41. Ispășire, de Ian McEwan (2001)

Ecranizat cu James MacAvoy și Kira Knightley în rolurile principale, romanul lui McEwan este povestea unei minciuni aparent nevinovate care schimbă pentru totdeauna destinele unor tineri îndrăgostiți. 

top-shop.ro

40. Anul gândirii magice, de Joan Didion (2005)

Cartea de non-ficțiune a lui Joan este un jurnal al supraviețuirii în anul de după moartea subită a soțului său, scriitorul John Gregory. O meditație obiectivă, distantă asupra doliului.

39. Dinți albi, de Zadie Smith (2000)

“Dinți albi” este romanul de debut al lui Zadie Smith, scriitoare care s-a impus, în timp relativ scurt, drept una dintre vocile literare ale imigranților și a vieții multiculturale din Marea Britanie. 

Am mai scris despre Zadie Smith aici.

38. Linia frumuseții, de Alan Hollinghurst (2004)

Câștigător Man Booker Prize, “Linia frumuseţii” este un roman despre prejudecăți, opţiuni politice şi sexualitate în Marea Britanie a anilor ’80. Absolventul de Oxford Nick Guest se îndrăgostește de fiul unui magnat, în timp ce HIV – SIDA începe să devasteze comunitatea gay londoneză.

37. The Green Road, de Anne Enright (2015)

Câștigătoare a Man Booker Prize cu “Reuniunea”, Anne Enright reia tema clanului familial în romanul “The Green Road”. Poveștile ale lui Rosaleen și ale copiilor săi Dan, Emmet, Constance and Hanna sunt o cronică a vieții contemporane a irlandezilor.

36. Experience, de Martin Amis (2000)

Cartea autobiografică a lui Amis dezvăluie un alt chip al autorului pe care cititorii îl cunosc ca făuritor de literatură satirică. Proza foarte personală din acest volum se învârte în jurul dispariției verișoarei sale, Lucy.

35. The Hare with Amber Eyes, de Edmund de Waal (2010)

Ceramistul De Waal moștenește o colecție de ornamente japoneze (netsuke) și își folosește această experiență de viață ca pretext pentru memoriile familiei și pentru un eseu despre posesie și importanța obiectelor cu care ne înconjurăm.

34. Schița, de Rachel Cusk (2014)

Cursurile de creative writing pe care scriitoarea le-a predat la Atena i-au dat prilejul să asculte poveștile altora despre relații, intimitate sau singurătate. Alimentate de dezgustul indelebil care există între bărbați și femei, ele au devenit “Schița”.

33. Casa veselă, de Alison Bechdel (2006)

“Casa Veselă” este considerată pioniera genului memoriilor grafice. Evenimentul care a inspirat această minunată satiră neagră este prezumtiva sinucidere a tatălui autoarei, antreprenor de pompe funebre, la scurtă vreme după ce acesta și-a declarat public identitatea homosexuală. Lumea lui Alison începe să se destrame și, pentru a o ține laolaltă, fata încearcă să afle de ce ținând acest jurnal al destrămării iluziilor.

Citește recenzia.

32. Împăratul tuturor bolilor, de Siddhartha Mukherjee (2010)

Cartea scrisă de oncologa și cercetătoarea Siddhartha Mukherjee spune istoria cancerului prin ochii medicilor care îl tratează. Anamneza uneia dintre cele mai temute boli este însă și o poveste despre curaj, optimism și victorie.

31. Argonauții, de Maggie Nelson (2015)

“Argonauții” lui Maggie Nelson a ajuns bestseller în SUA la scurt timp după lansare și a stârnit dispute înflăcărate. După publicarea acestui jurnal intim al unei familii queer, autoarea a primit scrisori care o anunțau că există doar două genuri.

30. Ruta subterană, de Colson Whitehead (2016)

De două ori câștigător al Premiului Pulitzer, cu “Ruta Subterană”, în 2017, și cu “Băieții de la Nickel”(citește recenzia), în 2020, Colson Whitehead narează întâmplări adevărate despre comunitatea afro-americană într-o proză captivantă care dă voce milioanelor de etnici a căror istorie a fost multă vreme subterană.

chilipirul-zilei.ro/

29. Moartea unui tată, de Karl Ove Knausgaard (2009)

Tatăl alcoolic este personajul central al primei cărți din seria de șase volume “Lupta mea”. Autobiografia scriitorului norvegian a convins publicul cititor, astfel că, în ciuda dimensiunilor sale, cartea lui Knausgaard a fost tradusă în peste 35 de limbi.

28. Rapture, de Carol Ann Duffy (2005)

Femininul este tema principală a poeziei lui Carol Ann Duffy, prima femeie britanică distinsă cu titlul Poet Laureat. Poemul “Rapture” abordează teme clasice ca îndrăgostirea, trădarea și despărțirea cu o originalitate surprinzătoare. 

27. Ură, prietenie, dragoste, căsătorie, de Alice Munro (2001)

Colecția de povestiri a câștigătoarei Nobel pentru Literatură, urmărește personaje imprevizibile care-și amintesc și invocă, la fel ca noi toți, trecutul pe care l-au trăit, dar și lucruri care nu s-au petrecut niciodată. 

Am mai scris despre Munro aici.

26. Capital, de Thomas Piketty (2013)

Supranumit Marx modern, Thomas Piketty propune un tratament tranșant pentru cei mai bogați oameni ai planetei – impozite usturătoare. Cartea economistului francez este rezultatul a 15 ani de cercetare a neoliberalismului sălbatic.

25. Oameni normali, de Sally Rooney (2018)

Romanul lui Sally, câștigător Costa Book Award și ecranizat rapid de HBO, este una dintre cele mai apreciate povești din ultimii ani. Tinerii se regăsesc în protagoniști, un cuplu care, din cauza convențiilor sociale, reușește rareori să treacă dincolo de chimie și să împărșească ceva mai mult decât senzații fizice.

Am scris despre Conversații cu prietenii, de Sally Rooney, aici.

24. Pe aici au trecut cuțitarii, de Jennifer Egan (2011)

Câștigătoarea premiului Pulitzer își poartă personajele pe scena industriei muzicale a Statelor Unite, permutându-le dintr-o poveste în următoarea, într-un roman ale cărui capitole sunt și povestiri de sine stătătoare.

23. Demonul amiezii, de Andrew Solomon (2001)

Cartea despre depresie l-a făcut faimos pe Solomon în lumea întreagă. Mărturia sfâșietoare despre viața trăită între pilule antidepresive și diverse soluții salvatoare a determinat o conversație globală, în care oamenii au găsit înțelegere și empatie.

22. 10 Decembrie, George Saunders (2013)

Recomandată pentru zilele proaste. Antologia de povestiri scurte a lui Saunders surprinde și revigorează cu decoruri suprarealiste, satiră și umor.

21. Sapiens, de Yuval Noah Harari (2011)

După “Sapiens”, o altfel de poveste a umanității, cartea de non-ficțiune în care istoria și științele demontează miturile despre omenire cu care am crescut cu toții, autorul a continuat să uimească publicul cu “Homo Deus” și “21 de lecții pentru secolul 21”.

Citește recenzia Sapiens.

20. Viață după viață, de Kate Atkinson (2013)

Ursula Todd se naște apoi în 1910. Apoi se naște iar și iar și toate aceste reîncarnări ale sale îi permit scriitoarei să ne poarte nu doar prin viețile eroinei, ci și printr-o Europă a cărei istorie este marcată și schimbată irevocabil de al doilea Război Mondial.

19. O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții, de Mark Haddon (2003)

Piesa de teatru jucată recent la TNB este bazată pe romanul omonim care i-a adus lui Haddon faima, vândut în peste 6 milioane de exemplare şi distins cu 17 premii literare. Protagonistul, un puști care suferă de Asperger, încearcă să dezlege misterul uciderii unui câine, convingându-ne totodată că firesc e o noțiune pur subiectivă.  

18. Doctrina șocului, de Naomi Klein (2007)

Teza propusă de jurnalista Naomi Klein sună a teoria conspirației – economia de piață se hrănește cu dezastre și suferință umană. Autoarea își ilustrează cartea cu exemple recente precum războiul din Irak sau uraganul Katrina pe care le integrează într-un context mai larg, pentru a prezenta o istorie alternativă a liberalismului.

17. Drumul, de Cormac McCarthy (2006)

McCarthy, considerat unul dintre cei mai buni scriitori ai lumii, a explorat diverse genuri și specii literare, dar este aclamat pentru piesele de teatru, westernuri și ficțiunea post-apocaliptică. În ultima categorie se înscrie și “The Road”, care urmărește un tată și pe fiul său, supraviețuitorii unui cataclism care a distrus civilizația umană.

Romanul a fost recent reeditat.

16. Corecții, de Jonathan Franzen (2001)

“Corecții” este saga unei familii americane tipice care se străduiește zadarnic să-și păstreze intacte legăturile. Frescă superbă a conflictelor intergeneraționale și a celor din societatea americană, romanul lui Franzen seduce prin inteligență, realism și umor.

15. A șasea extincție, de Elizabeth Kolbert (2014)

Jurnalista americană a primit în 2015 Premiul Pulitzer pentru Nonficțiune pentru “A șasea extincție: O istorie nenaturală a Pământului”, carte care consemnează schimbările dramatice pe care civilizația umană le produce în ecosistemele planetei, determinând cea de-a șasea extincție masivă a unor specii de plante și animale.

14. Fingersmith, de Sarah Waters (2002)

Thrillerul “Fingersmith” amintește de “Povestea de Crăciun” a lui Dickens. În cartea lui Waters, însă, protagonista este Sue, o fată orfană trimisă s-o îmbrobodească pe bogata moștenitoare Maud să se mărite cu arivistul Richard Rivers. Fetele se plac mai mult decât se așteaptă de la ele.

13. Nickel and Dimed, de Barbara Ehrenreich (2001)

Barbara Ehrenreich, scriitoare și activistă, documentează încercarea de a supraviețui din salariul minim în trei state americane diferite. În timp ce lucra ca menajeră, chelneriță sau infirmieră, scria poveștile tulburătoare de viață ale colegilor ei de lucru.

12. Complotul împotriva Americii, de Philip Roth (2004)

Cartea lui Roth este un exercițiu de imaginație în care Roosevelt pierde alegerile din 1940. În locul său devine președinte al Statelor Unite aviatorul Charles A. Lindbergh care semnează un tratat cu Hitler, invitând nazismul peste ocean. 

11. Prietena mea genială, de Elena Ferrante (2011)

“Tetralogia napoletană” a făcut furori la nivel planetar fiind tradusă în 40 de țări și vândută în peste 10 milioane de exemplare. Cărțile prietenei dintre Lenu și Lila urmăresc viețile celor două fete care, deși merg la școală și cresc împreună din același cartier sărac din Napoli, evoluează foarte diferit. 

Am scris despre cărțile Elenei Ferrante aici.

10. Jumătate de soare galben, de Chimamanda Ngozi Adichie (2006)

Mai mult de 1.000.000 de oameni au murit la finalul anilor ’60 în războiul dintre Nigeria și fostul stat secesionist Biafra. Romanul le recuperează memoria împletind poveștile unor personaje fictive, un băiat sărac care lucrează ca servitor, o tânără din clasă de mijloc și un englez îndrăgostit. Mai mult despre autoare aici.

litera.ro

9. Atlasul Norilor, de David Mitchell (2004)

Unul dintre cele mai complexe romane science-fiction ale anilor 2000, “Atlasul norilor”, pune laolaltă destinele unor personaje fascinante care trăiesc în secole diferite, dar se întâlnesc în această matrioșcă de David Mitchell. 

8. Toamna, de Ali Smith (2016)

Supranumită “primul roman Brexit”, cartea este cel dintâi volum din “Cvartetul Anotimpurilor”, despre care scriitoarea spune că-și propune să exploreze percepțiile despre timp. Toamna de după referendumul ieșirii din UE e trăită, în romanul lui Smith, de centenarul Daniel și de tânăra Elizabeth. 

7. Între lume și mine, de Ta-Nehisi Coates (2015)

Considerat de presa americană una dintre cele mai bune zece cărți ale anului 2015, volumul “Între lume și mine” a fost distins cu National Book Award pentru Nonficțiune, NAACP Image Award și nominalizat pentru Premiul Pulitzer. Eseul lui Coates despre ce înseamnă să fii afro-american este scris sub forma unui scrisori către fiul său.

6. Ocheanul de ambră, de Philip Pullman (2000)

Înainte de J.K. Rowling, adolescenții britanici au avut poveștile lui Pullman, fantezii distopice care abordează subiecte delicate precum religia, liberul arbitru și totalitarismul. “Ocheanul de ambră” este al treilea volum din trilogia “Materiile întunecate”, ecranizată recent de HBO. 

5. Austerlitz, de WG Sebald (2001)

WG Sebald Austerlitz

Publicată în anul în care Sebald a murit într-un accident rutier, ultima carte a scriitorului german face o radiografie a diasporei evreiești cu ajutorul protagonistului, care, după ce află că fusese adoptat, călătorește prin Europa în căutarea familiei naturale și a adevăratei sale identități.

4. Să nu mă părăsești, de Kazuo Ishiguro (2005)

Kazuo Ishiguro Să nu mă părăsești

Al șaselea roman al laureatului Nobel și probabil cea mai iubită cartea a lui Ishiguro spune povestea unei societăți distopice care crește copii – clone pentru a recupera, la nevoie, organe sănătoase pentru originali.

3. Vremuri second-hand, de  Svetlana Alexievich (2013)

Vremuri second hand

Homo sovieticus există – Svetlana Aleksievici l-a întâlnit. În această lucrare polifonică, în care se amestecă voci ale străzii, conversaţii relatate şi decupaje din presă, fiecare mărturie este adevărată. Ceea ce rezultă are un farmec hipnotic… Vremuri second-hand este o carte densă şi puternică asemenea unui râu.” (Le Figaro) 

Mai mult despre Svetlana Aleksievici aici.

2. Galaad, de Marilynne Robinson (2004)

Romanul “Galaad”, cu titlul original Gilead, bătrânul reverend John Ames își scrie memoriile, convins că nu mai are mult până ce va muri. Romanul e impregnat de interogații ale sensului vieții și de duioșia pe care o au scrisorile lăsate “cu limbă de moarte”, drept moștenire imaterială.

Galaad, Marilynne Robinson

1. Wolf Hall, de Hilary Mantel (2009)

Wolf Hall, Hillary Mantel

Mantel este prima autoare de două ori câștigătoare a premiului literar Man Booker. “Wolf Hall”, asemeni majorității cărților sale, este o ficțiune istorică care urmărește ascensiunea lui Thomas Cromwell și reconfigurarea vieții sociale în Anglia condusă de Henric al VIII-lea. 

Citește aici recenzia.

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

libris.ro

3 gânduri despre „Top 100 de cărți ale secolului 21 (selecția The Guardian)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: