Curajoase, oneste, talentate. 10 scriitoare care îți deschid mintea și lumea

Le-am ales pentru că se disting prin voce, muncă asiduă, onestitate și îndrăzneală. Multe dintre ele sunt câștigătoare Nobel și / sau Pulitzer sau candidate serioase. Cele care n-au câștigat premii sonore au câștigat admirația cititorilor cu poveștile proprii de viață sau cu ficțiune inspirată de fapte reale. 10 scriitoare de pe mapamond care te provoacă să cunoști și să fii mai mult.

Alice Munro

Alice Munro

“Maestra nuvelei contemporane”, câștigătoarea Nobelului pentru Literatură în anul 2013, a acceptat distincția spunând că “e un lucru minunat pentru proza scurtă”, cu referire la faptul că, între cititori, povestirile nu sunt așa de populare precum romanele. Unul dintre cele mai apreciate volume ale sale, “Dragă viață”, include povești despre care scriitoarea a mărturisit că sunt “primele, ultimele și cele mai intime lucruri pe care le am de spus despre propria viață”.

Toni Morrison

Toni Morrison

Preaiubita” lui Toni Morrison e una dintre cărțile care m-au format ca cititoare, respectiv mi-au ridicat standardele destul de sus. Am citit-o hipnotizată de originalitatea stilului, neștiind ce să aleg dintre poveștile care se împleteau în carte – cea despre pielea neagră, cea despre copilărie, cea despre fantome și dragostea care nu e dragoste? Toni Morrison a primit Nobelul pentru Literatură, pentru “forța vizionară și semnificațiile poetice ale operei sale.

Chimamanda Ngozi Adichie

Chimamanda Ngozi Adichie

Chimamanda Ngozi Adichie este una dintre cele mai apreciate autoare feministe, cu cărți traduse în peste treizeci de limbi. Al treilea roman al său, Americana, o poveste de dragoste care se petrece, alternativ, în contextul regimului militar din Nigeria anilor ’90 și al rasismului din SUA, a fost ecranizat și va fi difuzat anul acesta de HBO Max.

libris.ro

Svetlana Aleksievici

Svetlana Aleksievici

N-o să vă relaxați în cărțile Svetlanei. Nu ca sursă de divertisment este cunoscută, ci pentru că scoate din dulapul uitării cele mai dureroase povești, cele pe care parcă nici n-am vrea să le auzim. Mărturiile din “Rugăciune pentru Cernobîl” au fost culese de la oameni care au supraviețuit războaielor și dezastrelor și spun povești care te bântuie și te schimbă.

“Nu-ți feri privirea” e titlul unui film despre război și poate fi motto-ul operei lui Aleksievici, care ne invită, cu delicatețe și blândețe, să luăm aminte la greșelile și la minciunile trecutului.

Jhumpa Lahiri

Jhumpa Lahiri

Proza câștigătoarei premiilor Pulitzer și Pen / Hemingway explorează viețile emigranților. “Interpret de maladii”, volumul de povestiri cu care a debutat americanca de origine indiană, a fost blamat de către cei “de acasă”, pentru că nu-i prezintă pe indieni într-o lumină favorabilă, dar aclamat în SUA. Cartea s-a vândut în 600000 de exemplare și i-a adus recunoașterea internațională.

Zadie Smith

Zadie Smith

Acum profesoară de Creative Writing la Universitatea din New York, Zadie Smith a uimit lumea literară cu romanul de debut, “Dinți Albi”, care are ca temă relațiile între Marea Britanie și fostele colonii din Africa, Asia și Caraibe. Romanul a câștigat premii numeroase, a fost adaptat pentru TV și a fost inclus de revista Time pe lista celor mai bune 100 de romane în limba engleză (1923 – 2005).

farmec.ro

Jeanette Winterson

Jeanette Winterson

Britanica Jeanette a fost crescută să devină misionar creștin al cultului penticostal. A ajuns una dintre vocile aclamate ale lesbienelor în literatură. Prima ei carte, “Portocalele nu sunt singurele fructe”, a fost ecranizată, iar filmul a câștigat premiul BAFTA. Fiindcă n-am citit-o, vă recomand cu drag “Scris pe trup”, un roman senzual, intens, curajos – ca doamna J.

Isabel Allende

Isabel Allende

Scriitoarea de origine chilliană a fost distinsă cu numeroase premii internaționale, iar cartea ei cea mai cunoscută este Casa Spiritelor”. Despre romanele celei mai citite autoare de limbă spaniolă se spune că sunt omagii aduse vieților femeilor. Dealtfel, ultima ei carte –Ce vrem, noi, femeile?”– este un volum de nonficțiune în care Allende povestește despre “dragostea nerăbdătoare, viața lungă și ursitoarele bune”.

Cheryl Strayed

Cheryl Strayed

Cheryl n-a câștigat vreun premiu răsunător, dar a cucerit admirația publicului cu cartea autobiografică “Wild”, în care își povestește călătoria pe Pacific Crest Trail, între deșertul Mojave și Podul Zeilor, Washington. Cartea și călătoria sunt un omagiu adus mamei sale, care a murit de cancer, pe când Cheryl avea 22 de ani. Dincolo de anecdotele pelerinului, cartea este o frumoasă poveste despre dragostea dintre mamă și fiică.

Erica Jong

Erica Jong

În 1973, “Teama de zbor”, romanul Ericăi Jong despre sexualitatea feminină, scris cu nerv, umor și fără pudoare, sfida “standardele” și lansa controverse aprinse. Rămâne și astăzi o carte care merită citită mai ales la vremea ei (20 – 30 de ani), dar și mai târziu, ca reper cultural și mai ales pentru nuanțarea perspectivei asupra sexului feminin. (Îmi vine să râd când scriu “sex feminin” în română – literatura noastră e aproape zero la capitolul ăsta.)

libris.ro

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile cardinale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

2 gânduri despre „Curajoase, oneste, talentate. 10 scriitoare care îți deschid mintea și lumea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: