PRECOMANDĂ Biografia fictivă a lui Thomas Mann, Magicianul, de Colm Tóibín.

La finalul lunii noiembrie, va apărea în limba română Magicianul de Colm Tóibín, carte care cucerit critica și cititorii deopotrivă, cu biografia fictivă a marelui romancier german Thomas Mann. Scriitorul irlandez s-a documentat timp de 15 ani pentru acest roman și a existat o perioadă în care, bolnav fiind de cancer, nu a știut dacă va reuși să termine cartea care a câștigat premiul Rathbones Folio, în valoare de 36.000 de euro. Magicianul este o relatare intimă a vieții câștigătorului Nobel pentru Literatură cunoscut pentru Moarte la Veneția și Muntele Vrăjit.

La fel ca romanul din 2004 despre Henry James, Maestrul, noul roman premiat al lui Tóibín este un melanj de ficțiune și istorii reale. Lucy Hughes-Hallett, cronicar al ziarului The Guardian, l-a numit 

“o carte enorm de ambițioasă, una în care intimitatea și relevanța sunt extraordinar de bine echilibrate”.

libris.ro

Despre Magicianul, Colm Tóibín

Magicianul lui Colm Tóibín începe într-un oraș german de provincie, de la începutul secolului XX, în care micul Thomas Mann crește alături de un tată conservator și de o mamă braziliană, seducătoare și imprevizibilă. Tânărul Mann își ascunde aspirațiile artistice de tatăl său și dorințele homosexuale de toată lumea. Este fascinat de una dintre cele mai bogate și mai cultivate familii evreiești din München și se căsătorește cu fiica acesteia, Katia. Împreună vor avea șase copii.

În timpul unei vacanțe în Italia, tânjește după un băiat pe care îl vede pe o plajă și astfel se naște Moarte la Veneția. Ajunge cel mai de succes romancier al timpului său, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, un om public a cărui viață privată rămâne secretă. Se așteaptă ca el să fie liderul rezistenței care va orchestra condamnarea lui Hitler, pe care îl subestimează. Fiica și fiul său cel mare, lideri ai boemei și ai mișcării antinaziste, își împart iubiții. El fuge din Germania în Elveția, apoi în Franța și, în cele din urmă, în America, unde va locui mai întâi la Princeton și, mai târziu, la Los Angeles.

Într-un melanj uimitor de cercetare și imaginație, Tóibín explorează inima și mintea unui scriitor al cărui dar este inegalabil și a cărui viață este condusă de nevoia de a aparține și de angoasa dorințelor interzise. Magicianul este un portret intim și uimitor de complex al lui Mann, al magnificei și complexei sale soții, Katia, și al vremurilor în care au trăit – primul război mondial, ascensiunea lui Hitler, al doilea război mondial, războiul rece și exilul. Un om și o familie inubliabili, cu o mulțime de defecte, implicați adânc în dinamica lumii.

Magicianul a fost numită cea mai bună carte din 2021 în Washington PostVogueWall Street JournalBloomberg Businessweek și NPR. Romanul este în curs de apariție în peste 20 de țări.

Este a doua oară când Tóibín se folosește de ficțiune pentru a-și imagina viața unui romancier din trecut. În Maestrul, scriitorul și-a dus cititorii în lumea lăuntrică a lui Henry James. Acum l-a ales pe Mann. Ambii bărbați au scris pe ascuns despre dorința homosexuală, fără să o recunoască public ca fiind personală. Amândoi și-au petrecut o mare parte din viață departe de țara natală. Amândoi au avut frați mai mari care au fost, de asemenea, autori distinși (William James, Heinrich Mann), cu care au avut relații complexe și competitive. Amândoi erau cosmopoliți, cu conexiuni sociale și interese intelectuale care le permiteau să vadă dincolo de lumile insulare, influențate de clasa socială, pe care le-au descris în romanele lor.

top-shop.ro

Despre Colm Tóibín

Născut pe 30 mai 1955 la Enniscorthy, în comitatul Wexford. COLM TÓIBÍN este romancier, poet, dramaturg, jurnalist și critic literar irlandez ale cărui cărți au fost traduse în peste 30 de limbi. A studiat la University College Dublin, iar între 1975 și 1978 a trăit la Barcelona. Este autorul a zece romane; primul, The South (1990), inspirat de experiența spaniolă, a fost distins cu Irish Times Literature Award. Următoarele au revelat un mare scriitor european, fiindu-le acordate numeroase premii: The Heather Blazing (1992) a câștigat Encore Award, The Story of the Night (1996) a primit Ferro-Grumley Award, The Blackwater Lightship (1999) s-a aflat pe lista scurtă a Man Booker Prize, The Master (2004) a fost distins cu IMPAC Prize, Los Angeles Times Novel of the Year Award, Prix du Meilleur Livre Étranger și s-a aflat de asemenea pe lista scurtă a Man Booker Prize, Brooklyn (2009) a câștigat Costa Novel Award, The Testament of Mary (2012) nominalizat lista scurtă la Premiul Booker, Nora Webster (2014) a primit Hawthornden Prize, urmat de House of Names (2017).

Cel mai recent roman al său, Magicianul (The Magician, 2021; Humanitas Fiction, 2022), a primit Rathbones Folio Prize, fiind finalist la Prix Femina Étranger. Tóibín a semnat și numeroase volume de proză scurtă, eseuri, critică literară, publică regulat în mari periodice culturale și este deseori visiting professor în mari universități ale lumii. În anul 2021 i s-a decernat David Cohen Prize for Literature, pentru întreaga activitate literară. Actualmente este profesor la Columbia University și cancelar al Liverpool University. O parte din însemnările sale personale și arhiva sa de lucru se află în custodia Bibliotecii Naționale a Irlandei.

chilipirul-zilei.ro/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: