HUGO & NEBULA Top cărți SF și fantasy premiate în ultimii ani

Există percepția că literatura SF și fantasy e scrisă de bărbați, iar cititorii sunt preponderent de același gen. Nu am o statistică asupra cititorilor (la noi în familie cărțile SF și fantasy sunt, într-adevăr, lecturi masculine), dar vreau să subliniez ceva interesant: din cei cinci autori  câștigători ai trofeelor literaturii SF din ultimii ani, patru sunt femei.

Dacă sunteți cititori pasionați ai acestui gen literar, veți descoperi povești uluitoare care duc parcă imaginația narativă la un nou nivel (mi se pare evidentă legătura între temele inedite și acest nou val de scriitoare extrem de talentate). Iar dacă nu ați citit cărți științifico-fantastice până acum, poate recomandările de mai jos vă stârnesc curiozitatea.

Titlurile sunt câștigătoare la secțiunea “Cel mai bun roman” ale premiilor Hugo și/sau Nebula și – cu o singură excepție – toate cărțile recomandate sunt traduse în limba română. Premiul Hugo recompensează an de an cele mai bune opere SF și fantasy publicate sau traduse în limba engleză, în vreme ce Nebula premiază cărțile de gen publicate în SUA. Nu de puține ori, cele mai bune cărți ale genului sunt nominalizate la (sau câștigă) ambele premii.

perfect-tour.eu

Liu Cixin, seria Amintiri din trecutul Terrei

Liu Cixin - Amintiri din trecutul Terrei

Liu Cixin este cel mai important scriitor SF din China contemporană și singurul bărbat din topul de astăzi. Romanul său, Problema celor trei corpuri, a primit premiul Hugo în 2015. Problema celor trei corpuri este prima parte dintr-o trilogie. Volumele următoare sunt Pădurea întunecată și Capătul morții. (Adesea autorii SF contemporani scriu serii de cărți despre universurile imaginare pe care le creează, cum e și cazul lui Liu Cixin. De regulă, cărțile dintr-o serie se pot citi separat, existând mici detalii și legături care se păstrează de la un volum la altul, dar pentru o lectură cât mai plăcută, aleg să recomand toată seria).

Problema celor trei corpuri ne transportă într-o lume ermetică, puțin cunoscută până acum. În China, Revoluția Culturală a luat sfârșit, iar armata chineză desfășoară un proiect secret prin care urmărește să stabilească legătura cu extratereștrii. Semnalul trimis de pe Pământ e receptat de o civilizație superioară aflată la mare depărtare, pe o planetă in pragul extincției. Poporul de pe Trisolaris are nevoie disperată de o nouă casă și decide să invadeze Pământul. Călătoria spre Terra va dura patru sute de ani, dar nu mai e cale de întoarcere.

Înapoi pe Pământ, forţe opuse intră în conflict: unii își doresc ca o civilizație superioară să preia controlul lumii noastre corupte și nedrepte, în vreme ce alții vor lupta cu prețul vieții pentru a apăra planeta de invadatori. Personajele principale sunt fiica unui fizician ucis de regimul comunist, un om de știință care își petrece majoritatea timpului într-o realitate virtuală numită Trei Corpuri, dar și un polițist cu metode dintre cele mai neconvenționale.

Avem, așadar, o intrigă bazată pe faptul că omenirea e conștientă de o invazie iminentă, dar îndepărtată. Te face să te întrebi ce va face omenirea și dacă am fi la fel de indolenți ca în cazul amenințărilor create de noi înșine (pericolul nuclear, războiaele neîncetate, distrugerea naturii și poluarea, etc). La momentul în care am citit Problema celor trei corpuri, celelalte două volume ale seriei erau epuizate, dar Editura Nemira le-a reeditat de curând.

Două sfaturi: când citiți Problema celor trei corpuri, veți întâlni pasaje uneori extrem de tehnice (fizică și astronomie), dar nu vă cramponați de ele, veți înțelege toate elementele poveștii până la final. Iar în ce privește cele două volume care urmează, nu citiți descrierea când le comandați, așa cum am făcut eu. Aceasta conține un regretabil spoiler, care strică toată surpriza lecturii următoare.

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile cardinale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

watchshop.ro

N.K. Jemisin, seria Pământul sfărâmat

Nora Keita Jemisin s-a format ca psiholog terapeut, iar apoi a început să scrie literatură SF și fantasy. Este prima scriitoare care a primit în trei ani consecutivi (2016-2018) premiul Hugo, pentru toate cele trei volume ale seriei Pământul sfărâmat.

N.K. Jemisin - Al Cincilea Anotimp

Al cincilea anotimp, primul volum al trilogiei, o are ca protagonistă pe Essun, o femeie care trăiește într-un orășel oarecare din vremuri incerte. Numai că azi nu e o zi oarecare, căci tragedia lovește din toate părțile: pe un continent răvășit de dezastre naturale, în mijlocul unui imperiu care se destramă în conflicte și violență, Essun se confruntă cu inimaginabilul. Soțul, într-o ieșire inexplicabilă din partea cuiva iubit, îi ucide cu brutalitate băiatul și îi răpește fiica.

Romanul Al cincilea anotimp este un thriller apocaliptic, cu numeroase răsturnări de situație și cu un stil alert. Pe fundalul unei lumi întregi aflate pe marginea prăpastiei, o femeie disperată e gata să pârjolească întreaga planetă pentru a-și salva fiica și pentru a se răzbuna.

N.K. Jemisin - Poarta Obeliscului

Al doilea volum al seriei Pământul sfărâmat, Poarta obeliscului, deschide noi povești paralele și ne imersează în istoria vieții lui Essun și a familiei sale. Lumea continuă să se destrame, fiica ei rămâne de negăsit, dar Essun are acum o nouă misiune: Alabastru – paradoxalul nebun, distrugător și salvator al lumii – s-a întors să o instruiască pe Essun ca succesoare a sa. Lumea din afară, reprezentată de Neclintire, și lumea din interior, reprezentată de fiica sa Nassun, mai au o șansă.

Sfârșitul trilogiei e dezvăluit în romanul Cerul de piatră. Este o apoteoză a unei povești senzaționale în care miza e aceea că adevărul tău nu e întotdeauna și adevărul altuia. În vreme ce Essun întrevede unica șansă pe care planeta o are de a evita distrugerea totală, fiica ei pare să se fi consolat cu ideea că unele lucruri nu pot fi reparate. Și puterea de a pecetlui soarta lumii pe care fiica a dobândit-o o va pune într-o neverosimilă confruntare finală cu propria mamă.

N.K. Jemisin - Cerul de piatră

epantofi.ro

Mary Robinette Kowal, Calea spre stele

Mary Robinette Kowal - Calea spre stele

Romanul aclamat al lui Mary Robinette Kowal, Calea spre stele, este primul dintr-o serie numită Lady Astronaut și a fost câștigătorul absolut al premiilor Nebula 2018, respectiv Hugo 2019. Știm că tema narativă a meteoritului care lovește Pământul e folosită până la epuizare în literatura și cinematografia ultimului secol. Însă autoarea cărții Calea spre stele ne propune o istorie alternativă.

Suntem în 1952, iar Pământul a fost deja lovit de un meteorit imens care a spulberat aproape toată Coasta de Est a SUA. Efectele catastrofei vor face ca Pământul să devină în curând de nelocuit, așa că Elma York – care lucrează ca pilot și matematiciană la Coaliția Aerospațială Internațională are acum un nou motiv să-și întețească eforturile. Echipa sa lucrează pentru a trimite primul astronaut pe Lună, însă Elma se gândește că e nevoie ca umanitatea să exploreze și mai departe pentru o casă care va înlocui Terra. Iar ea poate fi prima femeie astronaut din istorie.

Valoarea acestei cărți iubite și de public, nu doar de juriile premiilor literare SF, stă în acuratețea cu care autoarea a îmbinat realitățile cunoscute (rasismul, sexismul, lupta pentru drepturile femeilor) cu ficțiunea speculativă.

 Arkady Martine, Amintirea Imperiului

Arkady Martine - Amintirea Imperiului

Câștigătoarea premiului Hugo 2020, Arkady Martine imaginează în Amintirea Imperiului o epopee spațială a la carte, care ne amintește de complexitatea personajelor, anvergura epică și temporală din celebra serie Dune a lui Frank Herbert. Romanul deschide o serie de cărți numită Teixcalaan, după numele imperiului galactic în care se desfășoară acțiunea.

Mahit Dzmare este ambasadoarea unei mici stații miniere îndepărtate numită Lsel și se prezintă la post, în capitala imperiului, după ce succesorul său și-a pierdut viața în împrejurări suspecte. Independența micii planete Lsel atârnă de un fir de păr întrucât intrigile și pericolele de la curtea imperială amenință și viața eroinei. Dar ce nu știu atotputernicii stăpâni ai imperiului este că oamenii de pe Lsel au un secret: ei pot accesa memoria semenilor și strămoșilor lor și astfel beneficiază de experiența tuturor înaintașilor lor. Mahit este acum David care luptă cu un Goliat fantastic, în încercarea de a-și salva viața și patria.

Pentru toți fanii poveștilor în care “buturuga mică răstoarnă carul mare”, în care cei marginalizați și dominați își folosesc ingeniozitatea pentru a lupta cu forțele răului, Amintirea Imperiului este un regal de lectură.

Al doilea volum al seriei, A Desolation Called Peace, nu s-a tradus încă la noi, dar poate fi comandat în engleză, AICI.

perfect-tour.eu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: