TIMIȘOARA Poeta Svetlana Cârstean și actrița Katia Pascariu citesc poezie La Două Bufnițe

Poeta Svetlana Cârstean și actrița Katia Pascariu așteaptă iubitorii de poezie timișoreni la o lectură comună din volumul Sînt alta, apărut la editura Nemira în colecția Vorpal. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 26 noiembrie, de la ora 19.00 la librăria independentă La Două Bufnițe, parte din programul de Rezidență Literară 2022, organizat de gazdă.

carturesti.ro

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Volumul Sînt alta poate fi ascultat pe platforma Audiotribe

Sînt alta este primul audiobook de poezie lansat de editura Nemira pe platforma Audiotribe, în lectura actriței Katia Pascariu și a poetei Svetlana Cârstean.

„Dacă aș semna regia unui film după Sînt alta, aș porni de la un anumit cadru: imaginea unei contorsioniste care își exersează mișcările în oglindă, oasele reliefându-se prin piele, frumusețea corpului imun la durere. Despre asta e vorba în noul volum al Svetlanei Cârstean, despre o abordare frontală a propriei identități, despre apropierea de sine prin îndepărtare, despre deteritorializarea traumei și a spaimelor pe care oamenii le poartă cu ei peste tot, oricât de mult s-ar îndepărta, în timp și spațiu, de momentul în care le-au trăit.“

Anastasia Gavrilovici

Imagine via Instagram, Svetlana Cârstean

„Cu Svetlana mă simt protejată și provocată în același timp, râd, mă mir, mă emoționez și-mi regândesc locul în lumea asta complicat de frumoasă; sînt alta (la fel cum o face mereu poezia ei) m-a luat pe sus, m-a învârtit, m-a zăpăcit, m-a pus pe gânduri… despre mine, despre lume, despre ce sunt și ce potențial am să fiu, să fi fost, despre ce și cine sunt eu în relație cu tot ce e în aerul din jur, de la oameni la situații și înapoi prin rămășițe și amintiri; să fiu în dialog artistic cu Svetlana e un gest de încredere, prietenie, respect și sprijin – reciproce, e un dans imperfect, pasional și feminin, cu râsete, schimburi de priviri și lacrimi…”

Katia Pascariu

Katia Pascariu e actriță, lucrătoare și activistă culturală. Este implicată în grupuri artistice care activează în zona artei politice, a teatrului social și educațional, în spațiul independent Replika/ București sau cu echipele Vârsta4, Stagiunea de teatru politic/Macaz Coop., DramAcum, TES. Joacă teatru și film, inclusiv în proiecte interneționale și susține ateliere de teatru în română, engleză și franceză. Anul trecut a fost nominalizată de New York Times între cei mai buni actori ai anului 2021, alături de nume ca Benedict Cumberbatch, Swinton Byrne sau Denzel Washington.

”Întotdeauna o muncă împreună, un proiect colectiv îmi dau un sentiment de siguranță, de apartenență și oglindire reciprocă binevenită. Pentru mine, Katia a fost și este acea alta ideală cu care poți merge pînă la capătul pămîntului și al textului. Inteligență, joacă, umanitate, căldură, curiozitate față de cea de lîngă tine, primire în spațiul interior, acceptare și luciditate în același timp. Îmi place vulcanul din Katia cea armonioasă, mai ales atunci cînd nimeni nu se așteaptă la existența lui.”

Svetlana Cârstean

Svetlana Cârstean s-a născut la Botoșani, în 1969. Pentru volumul său de debut individual, Floarea de menghină (2008), a primit Premiul pentru Debut în Poezie al Uniunii Scriitorilor, Premiul pentru Debut al revistei România literară, Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu“ și Premiul Radio România Cultural pentru Poezie. Cu Floarea de menghină a început și aventura suedeză a poeziei Svetlanei Cârstean. Cartea a fost publicată în Suedia în 2013, în traducerea poetei Athena Farrokhzad. În 2015 a lansat volumul Gravitație, tradus și publicat în Norvegia în 2017. Cartea a apărut în 2016 la Editura Nemira și a primit Premiul Radio România Cultural pentru Poezie. În 2021, a lansat noul său volum de poezie, Sînt alta (Editura Nemira). Din 2015, Svetlana Cârstean realizează seria de întîlniri și dialoguri Intersecțiile de miercuri.

epantofi.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: