Cărți câștigătoare Booker Prize 2012 – 2021

Actualizare – citește aici despre Damon Galgut, scriitorul care a câștigat premiul în 2021.

Booker Prize se acordă începând cu 1969 pentru cel mai bun roman de limbă engleză. Această recunoaștere este o garanție a notorietății imediate oferite autorului și operei sale, de aceea Booker este unul dintre cele mai așteptate premii literare la nivel mondial. Numărăm zilele până la 3 noiembrie, când va avea loc decernarea premiului ediției 2021. Până atunci trecem în revistă volumele premiate în ultimii zece ani.

farmec.ro

(2011) Julian Barnes – Sentimentul unui sfârșit

Julian Barnes – Sentimentul unui sfarsit

Întotdeauna am găsit un soi de melancolie răvășitoare în cărțile lui Julian Barnes. Sentimentul unui sfârșit analizează prin vocea protagonistului o viață privită retrospectiv în care bucuriile și regretele se amestecă, granițele între adevăr și minciunile pe care ni le spunem ca să putem merge mai departe se estompează. O meditație asupra a ceea ce lăsăm în urma noastră și un excelent tablou al frământărilor ce compun natura umană.

(2012) Hilary Mantel – O regină pe eșafod

Hilary Mantel – O regina pe esafod

Hilary Mantel este prima autoare dublă câștigătoare a Booker Prize. După succesul din 2009 cu Wolf Hall – care a așezat-o pe primul loc în topul The Guardian 100 cele mai bune cărți ale secolului , Mantel revine în 2012 cu Bring Up the Bodies, tradus la noi sub titlul O regină pe eșafod. Romanul ne transpune în vremurile tulburi ale domniei lui Henric al VIII-lea și prezintă intrigile, dramele și jocurile de culise de la curtea Angliei în ceea ce a fost aclamat internațional drept cea mai bună lucrare de ficțiune istorică.

(2013) Eleanor Catton – Luminătorii

Eleanor Catton – Luminatorii

Luminătorii explorează vremurile goanei după aur din Noua Zeelandă a anilor 1870. O lume descrisă magic, personajele complexe, suspansul la  finalul fiecărui capitol, dialogurile spumoase și umorul sunt calitățile care au adus volumului atât premiul cât și aprecierea publicului din toată lumea.

perfect-tour.ro

(2014) Richard Flanagan – O cale îngustă spre nordul îndepărtat

Richard Flanagan – O cale ingusta spre nordul indepartat

Cartea aceasta este categoric favorita mea din tot ce s-a premiat cu Booker Prize în ultimul deceniu. Mi-a deschis calea spre scrierile lui Richard Flanagan și mi-a rămas în minte drept una dintre cele mai bune scrieri despre dragoste și supraviețuire în vreme de război. Un medic militar australian, prizonier într-un lagăr japonez, participă la una dintre cele mai mari drame ale războiului din Asia, construcția așa-numitei “căi ferate a morții”, o linie feroviară de sute de kilometri pentru realizarea căreia au murit peste o sută de mii de oameni. Prezentul sumbru se împletește cu amintirile unei povești de dragoste ce reverberează din vreme de pace și promite speranța pentru ziua de mâine. Filosoful britanic A.C. Grayling, președintele juriului Booker Prize din 2014, spunea:

“ De regulă câștigătoarele Booker Prize sunt cărți foarte bune, dar cartea care l-a câștigat anul acesta este o capodoperă.”

(2015) Marlon James – Scurtă istorie a șapte crime

Marlon James – Scurta istorie a sapte crime

Tocmai am comandat cartea lui James, fiindcă nu am citit-o și am găsit-o cu o reducere de 45%. M-a atras subiectul, despre care nu știu nimic: înainte de un concert din 1976 al lui Bob Marley, casa artistului din Jamaica a fost atacată de indivizi înarmați. În incident au fost răniți Marley, soția lui, impresarul și alți câțiva apropiați. Romanul fluviu al lui Marlon James descrie atmosfera acelor zile, ancheta care a lăsat multe semne de întrebare și o frescă a societății jamaicane a vremii. The New York Times numește romanul drept “epopeic”.

(2016) Paul Beatty – Io contra Statele Unite ale Americii

Paul Beatty – Io contra Statele Unite ale Americii

O mahala nenorocită sau probleme rasiale în California? Unul dintre cele mai bogate și liberale state ale uniunii americane primește o palmă în această satiră la adresa culturii pop, ideii de rasă și politicii din America. Paul Beatty creează imagini puternice, un umor întunecat și adresează în mod ireverențios realitățile contemporane. Iată două mostre are ironiei mușcătoare din Io contra Statele Unite ale Americii:

“Asta-i problema cu istoria, ne place să credem că-i o carte – că putem întoarce pagina și să trecem dracu’ mai departe. Dar istoria nu-i hârtia pe care e tipărită. E amintire, iar amintirea înseamnă timp, emoții, cântec. Istoria sunt lucrurile care rămân cu tine.”

“Taică-meu avea o teorie că oamenii săraci sunt cei mai buni șoferi pentru că nu-și pot permite asigurare la mașină, așa că trebuie să șofeze după cum trăiesc, defensiv.”

(2017) George Saunders – Lincoln între vieți

George Saunders – Lincoln intre vieti

Recomandată și de Bill Gates, Lincoln între vieți povestește într-un context ficțional o noapte din viața celebrului președinte american Abraham Lincoln. Cum e să fii cel mai puternic om din țară, dar să te confrunți cu moartea – singura unitate de măsură care dă rezultat egal pentru noi toți? Ce lucruri îi țin treji pe lideri lumii în toiul nopții, când tunetul războiului răsună în depărtare? Saunders propune o polifonie de glasuri și personaje ce compun povestea unei lumi pe marginea prăpastiei.

(2018) Anna Burns – Lăptarul

Anna Burns – Laptarul

Lăptarul urmărește viața unei adolescente în mijlocul conflictului din Irlanda de Nord. Eroina din Lăptarul poartă chipul oricărui tânăr care e nevoit să își găsească drumul în viață în mijlocul unui război pe care nu l-a creat și la care nu a participat. Romanul acesta ar putea fi foarte bine strigătul pentru normalitate al tuturor tinerilor care nu vor să mai lupte cu (și pentru) demonii părinților lor.

Despre Lăptarul am scris pe larg AICI.

(2019) Margaret Atwood – Testamentele

Margaret Atwood – Testamentele

Margaret Atwood a prins mare priză la public mai ales după ecranizarea de succes a Poveștii slujitoarei. Cu Povestea slujitoarei Atwood a ajuns pe lista de nominalizări Booker Prize în 1986 dar abia continuarea din 2019 a poveștii, Testamentele a luat și premiul. (Nu că i-am plânge de milă Margaretei: cărțile ei au mai fost nominalizate în 1989, 1996, 2003 iar în 2000 a luat marele premiu pentru Asasinul Orb. După trofeul din 2019 ea devine astfel a doua autoare dublu câștigătoare a Booker Prize).

Margaret Atwood figurează și ea în celebrul top 100 de cărți ale secolului 21 realizat de publicația The Guardian și în fiecare an se speculează despre șansele de a primi râvnitul Nobel pentru literatură.

libris.ro

(Tot 2019) Bernardine Evaristo – Fată, femeie, alta

Bernardine Evaristo – Fata, femeie, alta

2019 a fost și un an ale excepțiilor pentru premiile Booker. A fost a treia oară în istorie când premiul s-a decernat ex-aequo către Margaret Atwood și Bernardine Evaristo. Fată, femeie, alta e un caleidoscop cu viețile întrețesute ale douăsprezece personaje (unsprezece femei și o persoană transgender), majoritatea de culoare, de-a lungul a mai bine de un secol în Marea Britanie. Romanul subliniază încă o dată prefacerile unei civilizații pe fondul emancipării grupurilor marginalizate (după sex ori culoare) de la voci fragile la prezențe definitorii în societatea contemporană.

(2020) Douglas Stuart – Shuggie Bain

Douglas Stuart – Shuggie Bain

Câștigătorul premiului din 2020, romanul Shuggie Bain de Douglas Stuart se află în curs de traducere în colecția Anansi World Fiction a editurii Pandora M. Roman de debut și o altă frescă a societății britanice, romanul lui Stuart vorbește despre sărăcie, abuz, dar și legături de sânge indestructibile. O lectură brutală, dar care te pune pe gânduri și deschide perspective noi asupra iubirii și loialității între semeni.

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

epantofi.ro

4 gânduri despre „Cărți câștigătoare Booker Prize 2012 – 2021

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: