VIDEO BOOKER PRIZE Premiul Booker 2022 a fost câștigat de scriitorul Shehan Karunatilaka (Sri Lanka)

Shehan Karunatilaka a câștigat luni seara, 17 octombrie, la Roundhouse, Londra, Premiul Booker 2022 pentru romanul The Seven Moons of Maali Almeida. Evenimentul a fost găzduit de Regina Consoartă Camila, care a înmânat trofeul celui mai râvnit concurs literar pentru creații de limbă engleză.

libris.ro

“Oricare dintre cele șase cărți nominalizate ar fi fost un învingător meritoriu. Ceea ce juriul a admirat și apreciat în mod deosebit la The Seven Moons of Maali Almeidaa fost ambiția și îndrăzneala hilară a tehnicilor sale narative. Acesta este un thriller metafizic, un film noir despre viața de după moarte care dizolvă granițele nu doar ale diferitelor genuri, ci și ale vieții și ale morții, ale trupului și ale spiritului, ale Estului și ale Vestului. Este o aventură filozofică cu totul serioasă care îl duce pe cititor în „inima întunecată a lumii” – ororile criminale ale războiului civil din Sri Lanka. Și, odată ajuns acolo, cititorul descoperă și tandrețea și frumusețea, dragostea și loialitatea, precum și urmărirea unui ideal care legitimează orice viață umană’

este motivația juriului pentru alegerea câștigătoare.

În discursul său de mulțumire, autorul a spus, printre altele:

‘Speranța mea e că (romanul) va ajunge în următorul deceniu pe raftul cărților… fantasy în Sri Lanka. Asta înseamnă că poporul meu va fi învățat că rasismul, corupția și violența nu sunt calea de urmat pentru națiunea noastră.’

Printre invitații galei s-au numărat unii dintre autorii premiați anii trecuți, precum Damon Galgut sau Bernardine Evaristo, dar și celebra cântăreață și compozitoare Dua Lipa, care a impresionat publicul vorbind despre dragostea ei de lectură care i-a modelat identitatea și cariera.

Despre Shehan Karunatilaka

Shehan Karunatilaka este considerat cel mai important scriitor din Sri Lanka, laureat al premiului Commonwealth pentru literatură, dramaturg, autor de cărți de călătorie și, printre altele, textier pentru piese rock. Karunatilaka a scris până acum patru romane. Niciuna dintre cărțile sale nu a fost până în prezent tradusă în limba română (dar în următoarele luni vom vedea cu siguranță romanul câștigător în librăriile de la noi). Până atunci, cărțile sale se găsesc în engleză AICI

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile cardinale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

perfect-tour.eu

Despre The Seven Moons of Maali Almeida

The Seven Moons Of Maali Almeida

Președintele juriului Booker Prize, Neil MacGregor, s-a declarat frapat de “varietatea de limbi engleze” care compun universul literar a ceea ce se pretinde a fi limba dominantă la nivel global. Nominalizarea romanului The Seven Moons of Maali Almeida ar putea fi un exemplu în acest sens. Epică, satirică, exotică și alertă, cartea lui Shehan Karunatilaka, ne duce direct în realitățile complexe din Sri Lanka, iar limba este puntea prin care putem crea legături cu un univers până acum necunoscut.

The Seven Moons of Maali Almeida spune povestea unui fotograf de război care se trezește în lumea de apoi și are la dispoziție șapte nopți să îi îndrume către un adevăr teribil pe cei dragi rămași în urma sa. O poveste captivantă într-un limbaj luxuriant, plină de umor negru dar și de reflecții profunde, cartea aceasta e un pariu că ne vom îndrăgosti de oamenii din Sri Lanka și ne vom înduioșa pentru pentru destinul acestei mici insule de la celălalt capăt al lumii.

Fragment video din romanul The Seven Moons of Maali Almeida:

Despre Booker Prize

Cel mai prestigios premiu literar de limba engleză se acordă neîntrerupt din anul 1969 pentru ceea ce este – în viziunea juriului – cel mai bun roman publicat în Regatul Unit și în Irlanda în fiecare an. Premiul de 50.000 de lire sterline este întrecut de garanția faptului că cine câștigă Booker Prize devine cunoscut la nivel internațional.

În general, câștigătorii Booker Prize sunt aproape imediat traduși și publicați în zeci de limbi, pe lângă universul literaturii anglo-saxone. În România, ultimele două romane câștigătoare Booker Prize au fost publicate de editurile Pandora M (Douglas Stuart, Shuggie Bain, 2020) și Litera (Damon Galgut, Promisiunea, 2021).

top-shop.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: