INEDIT Bărbatul care a citit toate cărțile nominalizate pe lista scurtă Booker Prize

Booker Prize a publicat zilele acestea un interviu cu bărbatul care, în mai puțin de trei ani, a reușit să citească toate cărțile care au fost vreodată nominalizate pe lista scurta a prestigiosului premiu literar. Bob Jackson este cel mai fidel cititor de Booker, iar eu îl înțeleg perfect. La fel ca el, după ce am citit Lăptarul de Anna Burns, cartea câștigătoare în 2018, mi-a schimbat reperele și perspectivele – inclusiv referitor la Premiul Booker.

Burns are un stil fabulos, amețitor de-a se juca cu cuvintele și reușește să combine perfect în Lăptarul o poveste de dragoste interzisă cu una despre dragostea de carte, alta despre identitate și alteritate, despre viața într-o comunitate aproape totalitară și cea din care se trag toate – realitatea fanatismului care mutilează umanitatea.

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Un cititor de povești și cititoarea din poveste

cartepedia.ro

Cititor de-o viață, Bob Jackson a făcut o pasiune pentru cărțile nominalizate la Booker Prize în 2018, când fiica sa i-a dăruit un exemplar al volumului câștigător.

Proiectul a început după ce am ascultat o discuție la radio despre câștigătoarea din 2018, Anna Burns, Lăptarul. Ceea ce mi-a atras atenția a fost referința la personajul-cheie, femeia care citea în timp ce se plimba – suna foarte interesant. I-am vorbit fiicei mele despre carte și ea mi-a cumpărat un exemplar.

Am citit-o și mi-a plăcut foarte mult, iar când am început să mă uit la câștigătorii anteriori ai Premiului Booker, m-am gândit: „Doamne, am câteva dintre aceste cărți deja pe raft, abia așteaptă să fie citite”.

Bob Jackson și-a făcut o misiune din a-i citi pe toți autorii premiați cu Booker. Iar când a terminat cu câștigătorii, s-a apucat de shortlists. În puțin peste trei ani, a citit toate cele 315 cărți care au ajuns în finalele Booker de la înființarea premiului, în 1969 – cele preselectate și cele câștigătoare.

epantofi.ro

Top 10 Booker Prize, favoritele lui Bob

Dintre preferatele lui Bob, la noi s-au tradus / se mai găsesc Sentimentul unui sfârșit, de Julian Barnes (o poveste despre iubire superbă!) Asasinul orb de Margaret Atwood, O viață măruntă (pont – reducere 60% zilele acestea la editură) de Hanya Yanagihara, O cale îngustă spre nordul îndepărtat (o altă poveste de dragoste extraordinară, în vreme de război, publicată mai demult tot de Litera, tot la reducere mare, probabil ultimele exemplare) de Richard Flanagan.

În ce privește cărțile care au ratat recent Bookerul, cititorul recomandă Great Circle de Maggie Shipstead, despre care am scris aici și pe Doris Lessing, laureată Nobel, cu un volum care mie mi-a dat, la propriu, coșmaruri teribile – O coborâre în infern.

Cum a reușit?

De la început până la sfârșit, am citit în medie două pe săptămână. Unele dintre ele sunt cărți foarte ușoare, scurte, în timp ce altele sunt monștri. Dar niciodată nu am considerat cititul o corvoadă. La școală, dacă mă hotăram să citesc o carte, nu o abandonam niciodată și cred că acest tip de atitudine – sau incapacitate – este, probabil, ceea ce m-a făcut să duc la bun sfârșit acest proiect. Și sunt pensionar, ceea ce înseamnă că am mai mult timp liber decât majoritatea.

Documentare articol The Booker Prize, interviu realizat de Donna Mackay-Smith

chilipirul-zilei.ro/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: