BOOKER PRIZE 2021: Scriitorul sud-african Damon Galgut a câștigat trofeul  cu romanul “The Promise”

În această seară, în cadrul galei găzduite de BBC Radio Theatre la Londra, sub patronajul Ducesei de Cornwall, a fost decernat trofeul Booker Prize 2021, unul dintre cele mai prestigioase premii literare pentru creații de limbă engleză. Marele câștigător este romanul The Promise al lui Damon Galgut.

Juriul Booker Prize și-a motivat alegerea pentru Damon Galgut și The Promise invocând “vocea de maestru”, “scriitura densă” și “proporțiile istorice ale narațiunii”.

Vizibil emoționat și surprins de veste, autorul a declarat:

“Chiar nu mă așteptam să stau aici, în fața dumneavoastră. Sunt extrem de recunoscător…Vreau să accept acest premiu în numele tuturor autorilor și poveștilor – spuse și nespuse – de pe continentul meu, Africa.”

The Promise se petrece la o fermă din suburbiile Pretoriei, capitala Africii de Sud și descrie frământările unei familii de sud-africani albi. Funeraliile bunicii deschid prăpastia între generațiile familiei și pun în pericol promisiunea acesteia către Salome, servitoarea de culoare care așteaptă casa și pământul cuvenite după decenii de muncă.

Damon Galgut este un romancier și dramaturg din Africa de Sud, nominalizat până acum de trei ori pentru Booker Prize.

Nominalizările de anul acesta

Celelalte cinci cărți nominalizate la Booker Prize în 2021 au fost:

  • A Passage North de Anuk Arudpragasam
  • No One Is Talking About This de Patricia Lockwood
  • The Fortune Men de Nadifa Mohamed
  • Bewilderment de Richard Powers
  • Great Circle de Maggie Shipstead

A Passage North spune povestea călătoriei cu trenul al lui Krishan din capitala srilankeză Colombo către provincia de nord unde urmează să participe la o înmormântare de familie. Călătoria lui Krishan, o “procesiune spre un rug la capătul lumii” reprezintă pretextul unei meditații profunde asupra moștenirii dureroase a trei decenii de război civil în Sri Lanka.

Anuk Arudpragasam este un absolvent de filosofie al Universității Columbia. A Passage North este al doilea său roman.

Romanul The Fortune Men explorează povestea ultimului condamnat la moarte din Cardiff, din 1952. Mahmood Mattan e tată de familie, hoț mărunt, oportunist. Mahmood e multe, dar nu e un ucigaș. Așa că atunci când e acuzat de o crimă pe care nu a comis-o, nu-și face prea multe griji, convins că trăiește într-o țară unde legea e aceeași pentru toți. Numai că pe măsură ce procesul avansează, pe fondul prejudecăților și a ceea ce pare a fi o conspirație îndreptată împotriva sa, Mahmood își dă seama că adevărul nu e de ajuns pentru a se salva.

Nadifa Mohamed se află la al treilea său roman și este prima scriitoare de origine somaleză nominalizată la Booker Prize.

În Bewilderment facem cunoștință cu Theo, un astrobiolog văduv și cu fiul său de nouă ani, Robin. Durerea pierderii și problemele de comportament inerente pentru un puști extraordinar, îl pun pe tatăl său în impasul de a explica și a trăi doliul alături de un băiețel prea tânăr să experimenteze o asemenea suferință. Soluțiile se găsesc printre noi sau printre…stele.

Richard Powers este autorul multipremiat al treisprezece romane. El a mai fost de două ori nominalizat la Booker Prize. “Explorarea astrobiologiei și neuroștiințelor în Bewilderment e de fapt o cale spre trăiri umane ancestrale și intime”, spune Powers despre romanul său.

No One Is Talking About This, debutul romanesc al Patriciei Lockwood, ne vorbește despre complicațiile existenței în rețelele sociale virtuale. O vedetă social media călătorește prin lumea virtuală a internetului, pierzându-și sentimentul propriei corporalități. Când realitatea sparge “bula” virtuală a eroinei, aceasta constată atât absurditățile pe care platformele de socializare le aduc în existența noastră zilnică, cât și dificultatea de a exersa bunătatea, empatia și dreptatea într-o lume tot mai distorsionată.

Patricia Lockwood este o poetă și publicistă americană care lucrează pentru London Review of Books. Acesta este primul său roman publicat. O colecție de povestiri și un al doilea roman sunt proiectele la care Patricia Lockwood lucrează în această perioadă.

În Great Circle, Maggie Shipstead povestește aventurile lui Marian Graves, femeia neînfricată crescută în pădurile din Montana, călită în misiunile de război cu avionul său de vânătoare Spitfire și apoi dispărută definitiv de pe radar în 1950, în ceea ce a fost “marele cerc”, o tentativă de a face înconjurul Globului în zbor. Jumătate de secol mai târziu o cunoaștem pe Hadley Baxter, o starletă de Hollywood a cărei carieră e populată de scandaluri. Când propriii ei părinți își pierd viața într-un accident aviatic, Hadley e atrasă irezistibil de ideea de a juca rolul lui Marion Graves într-un nou film. Noua obsesie a lui Hadley ar putea să ducă la descifrarea misterului dispariției lui Marion din urmă cu cinci decenii.

Maggie Shipstead este o autoare americană cu rezidența la Los Angeles. Acesta este al treilea său roman.

Un detaliu poate mai puțin cunoscut este că autorul fiecărei cărți nominalizate primește un premiu: un exemplar al propriei cărți lucrat și decorat de mână de o întreagă echipă de specialiști. Realizarea unei asemenea cărți de colecție durează aproximativ 150 de ore și exprimă prețuirea pentru cărțile nominalizate, chiar dacă numai una dintre ele câștigă trofeul.

Despre gala Booker Prize

De mai bine de cincizeci de ani gala anuală Booker Prize răsplătește cel mai apreciat roman al anului publicat în Marea Britanie. Pe lângă premiul de 50.000 de lire, autorul premiat dobândește garanția notorietății imediate și șansa de a fi tradus și publicat în tiraje uriașe pe întregul Glob.

La Gala Booker Prize 2021 au participat, alături de cei șase finaliști, câștigătorul de anul trecut, Douglas Stuart, care a vorbit despre cum i-a schimbat premiul ultimul an de viață și Ben Okri, cel care a primit acum treizeci de ani trofeul pentru romanul Drumul înfometat și pe care triumful din 1991 l-a transformat într-un autor reputat și iubit în toată lumea.

Despre toate titlurile premiate Booker Prize în ultimii zece ani am scris AICI.

3 gânduri despre „BOOKER PRIZE 2021: Scriitorul sud-african Damon Galgut a câștigat trofeul  cu romanul “The Promise”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: