Juriul a ales treisprezece cărți pe lista lungă pentru Booker Prize 2022, iar în mai puțin de două săptămâni vom afla finalistele. Celebru în toată lumea, Booker Prize recompensează în fiecare an cel mai bun titlu de ficțiune publicat în Marea Britanie și Irlanda. O garanție a faimei internaționale imediate, premiul indică de regulă numele cele mai talentate din universul literar de limbă engleză (fie ei autori debutanți ori consacrați).
O autoare de numai 20 de ani, un scriitor de 87 de ani, un roman de 116 pagini și 169 de cărți supuse selecției juriului – iată doar câteva cifre din “semifinalele” acestui an. Anul trecut ne-am bucurat să anunțăm câștigătorul în persoana scriitorului sud-african Damon Galgut; romanul acestuia, Promisiunea, a fost tradus și publicat în timp record la noi de Editura Litera.
Tot anul trecut am descoperit una dintre cărțile nominalizate, Great Circle, care a mai adăugat un nume – Maggie Shipstead – pe lista scriitorilor mei preferați. Ceea ce mă îndeamnă să împărtășesc cu voi câteva lucruri despre nominalizările Booker Prize 2022. Cine știe ce talent și ce scriitură genială vom descoperi în titlurile de mai jos?
Toate cărțile nominalizate la Booker Prize 2022 se găsesc pentru moment doar în limba engleză. Dacă poți citi în engleză, ai ocazia să răsfoiești cărțile nominalizate cu mult timp înainte să apară și la noi. Ca de obicei, am indicat în link-uri librăria românească la care am găsit cel mai bun preț actual (în funcție de durata promoțiilor acesta se poate schimba curând). Apropo, am observat că prețul edițiilor în engleză e foarte apropiat de prețul normal de lansare a unei traduceri românești de carte nominalizată / premiată Booker Prize.
Glory, de NoViolet Bulawayo

Romanul Glory al scriitoarei originare din Zimbabwe, NoViolet Bulawayo, este o excelentă fabulă politică înrudită cu celebra Ferma animalelor. Aceasta este a doua nominalizare la Booker Prize pentru Bulawayo, după We Need New Names, în 2013.
Într-un regat fictiv condus cu mână de fier de o dictatură aparent indestructibilă, revoluția bate la ușă. Glory este o paralelă ingenioasă cu societatea din Zimbabwe și din multe alte țări africane, dar și o lecție literară despre faptul că tirania e capabilă să reziste doar atât cât îi permit cei oprimați.
Trust, de Hernan Diaz

Spun oare banii povestea cea mai convigătoare? Au oare cei bogați glasul cel mai pătrunzător și vor fi ascultați de toată lumea? Ce și pe cine vei sacrifica pentru a te ridica în vârful unei lumi sclipitoare, în care profitul e totul?
Scriitorul de origine argentiniană Hernan Diaz (nominalizat la Pulitzer și la PEN/Faulknew Award) propune un răspuns pe patru voci la aceste întrebări, într-un roman despre putere, bogăție și adevăr, situat în America magnaților din anii ’20-’30 ai secolului trecut.
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.
The Trees, de Percival Everett

Autorul american Percival Everett, proaspăt laureat cu premiul pentru întreaga carieră oferit de National Book Critics Circle, spune o poveste provocatoare despre rasism și violență în sudul profund al Americii. The Trees este în aparență un roman polițist; undeva în Mississippi, o serie de crime brutale nu-și găsesc rezolvarea. Toate au în comun ceva supranatural: la scena fiecărei crime apare mereu și un al doilea cadavru care seamănă izbitor cu Emmett Till, un tânăr de culoare. Însă deși toate cazurile de crimă se petrec în prezent, anchetatorii au o problemă: Emmett a fost ucis într-o acțiune de linșaj în urmă cu mai multe decenii…
The Trees este primul roman nominalizat la Booker Prize, dintre cele treizeci publicate de Everett până
Booth, de Karen Joy Fowler

Familia Booth e o familie de actori, visători și bețivi. Pe fundalul orașului Baltimore în frâmântările dinaintea Războiului Civil American, citim cronica acestei familii marcate de talent, lăcomie și nebunie.
Unul din fiii familiei Booth, John Wilkes, este ce care-și va lua pistolul și va păși în istorie. Karen Joy Fowler reușește cu Booth o extraordinară muncă biografic – literară, căutând resorturile care declanșează atât geniul, cât și infamia și care marchează personaje istorice condamnate la stereotipie (dacă nu ar fi investigate în romane precum acesta). Booth este povestea celui care l-a asasinat pe Abraham Lincoln, dar e și o poveste despre dezbinare, mituri și rasism, ca elemente definitorii ale unei epoci.
Small Things Like These, de Claire Keegan

E 1985, suntem într-un oraș din Irlanda. Bill Furlong, comerciantul local de cărbune și cherestea, e mai ocupat ca niciodată în săptămânile dinaintea Crăciunului. În periplurile sale zilnice pe la clienții din localitate întrezărim o comunitate pe care o țin laolaltă complicități secrete și o Biserică atotputernică.
Small Things Like These este și o istorie a eroismului discret, dar și o revelație a păcatelor pe care le comit până și cei mai credincioși dintre noi. Juriul Booker Prize remarcă la romanul lui Claire Keegan “scriitura frumoasă, clară, minimalistă și structura elegantă, încărcată cu teme morale.”
Maps of Our Spectacular Bodies, de Maddie Mortimer

Una dintre cele mai originale creații dintre nominalizările de anul acesta, Maps of Our Spectacular Bodies este un volum al tinerei autoare Maddie Mortimer (n. 1996) în care naratorul poveștii e chiar boala care macină trupul eroinei (Lia), iar unul dintre personaje e un băiat enigmatic, ce întruchipează chimioterapia devastatoare, ultima speranță a Liei.
Lia luptă cu boala retrăind fragmente din viața de dinainte. Personaje din trecut și voci din prezent răzbat din corpul și din mintea ei în care se dă o bătălie finală. Maps of Our Spectacular Bodies a fost caracterizat ca fiind “de o inventivitate delirantă” și “emoționant până la viscere”. Este debutul literar al tinerei scriitoare londoneze.
After Sappho, de Selby Wynn Schwartz

“Ce am vrut noi? Păi, pentru început, am vrut ceea ce jumătate din populația planetei a primit încă din naștere.”
Romanul americanei Selby Wynn Schwartz e încă o ofrandă pe altarul feminismului de secol 21 și intuiesc că va fi una dintre “torțele” comunității LGBT din toată lumea. Cartea explorează cu ingeniozitate personaje și momente istorice, așezând laolaltă figuri legendare din galeria de luptătoare pentru drepturile femeilor și comunității lesbiene.
De la Sarah Bernhardt la Colette și de la Josephine Baker la Virginia Woolf, femeile care au luptat pentru controlul asupra propriilor vieți, dreptate și eliberare, se întâlnesc în After Sappho, o poveste spusă cu erudiție și cu umor, cu furie îndreptățită, dar și cu imensă empatie.
Nightcrawling, de Leila Mottley

Tânăra autoare de numai douăzeci de ani, Leila Mottley din California, a debutat direct cu o nominalizare la Booker Prize 2022. Romanul Nightcrawling duce literatura young adult la un alt nivel și a fost deja supranumit De veghe în lanul de secară al noii generații.
O tânără de șaptesprezece ani, care se luptă să supraviețuiască într-un mediu în care nimeni nu o protejează, are de făcut o alegere imposibilă atunci când poliția o oprește pentru control de noapte, pe străzile din Oakland. Întâlnirea nocturnă o aruncă direct în centrul unui scandal mediatic, iar eroina trebuie să aleagă între onestitate și riscul de a-și expune familia la represalii și vulnerabilitatea pe care o resimte fiica lor.
The Seven Moons of Maali Almeida, de Shehan Karunatilaka

De un comic aproape absurd, romanul noir al lui Shehan Karunatilaka e o satiră originală plasată în vremurile războiului civil din Sri Lanka lui 1990. Ritmul alert, dialogurile spumoase și talentul de povestitor i-au adus nominalizarea la Booker Prize.
Fotograful de război Maali Almeida se trezește…mort, în ceea ce pare a fi un birou de acces în lumea de apoi. Maali n-are nicio idee cine ar putea fi autorii crimei: escadroanele morții, asasini plătiți ori vreun atentator sinucigaș, lista e lungă. Însă autorul nu-i oferă liniștea eternă personajului său principal: Maali Almeida are la dispoziție șapte nopți să contacteze bărbatul și femeia pe care i-a iubit cel mai mult în viață și să-i ghideze spre o colecție secretă de fotografii. Fotografii care vor zgudui Sri Lanka.
Shehan Karunatilaka a devenit faimos în 2011, când a câștigat Premiul Literar al Commonwealth-ului cu romanul său de debut Chinaman. Pe lângă romane, Karunatilaka scrie muzică rock, scenarii de film și povești de călătorie.
Treacle Walker, de Alan Garner

Veteranul Alan Garner construiește în Treacle Walker o prietenie deosebită între un tânăr și un spirit rătăcitor care îi va schimba viziunea asupra vieții. Situat în locurile îndrăgite de Garner ale comitatului Cheshire din Marea Britanie, romanul oferă un melanj de mitologie și folclor într-o minunată reflecție asupra fluidității timpului.
Case Study, de Graeme Macrae Burnet

Unul dintre cei mai în vogă scriitori britanici ai deceniului, Graeme Macrae Burnet livrează în Case Study povestea năstrușnică a unei tinere femei din Londra anilor ’60, care crede că psihoterapeutul surorii ei este responsabil de moartea acesteia.
Eroina pornește o investigație, se pretinde a fi clientă a carismaticului terapeut și își notează cu religiozitate conținutul tuturor ședințelor din cabinetul acestuia. Numai că povestea se complică și falsa pacientă începe să nu mai fie sigură de nimic, nici măcar de realitatea propriului personaj.
Roman de mister, până la un punct, Case Study ridică întrebări despre identitate și autenticitate, oferindu-ne o perspectivă a vieții pe care o trăim ca personaje fabricate de noi înșine și deopotrivă de ceilalți.
The Colony, de Audrey Magee

Doi străini, un englez și un francez, vizitează o insuliță de pescari din largul coastei irlandeze. Fiecare dintre ei are propria viziune asupra autenticității locului, însă localnicii au planurile lor. Pentru toți va fi o vacanță de vară presărată de mistere care se lasă dezlegate abia pe ultimele pagini ale cărții.
Romanul lui Audrey Magee suprapune poveștii de suprafață o frescă a Irlandei anilor ’70, o parabolă despre ce e Irlanda cu adevărat versus care sunt fanteziile lumii despre acest tărâm.
Oh William!, de Elizabeth Strout

Celebra Elizabeth Strout revine cu nu mai puțin celebra sa eroină Lucy Barton într-un nou roman pe care abia aștept să îl citesc. Lucy este o scriitoare de vârsta a doua, rămasă recent văduvă și mamă a două fete acum adulte. O întâlnire surpriză între Lucy și William, primul ei soț și prieten de-o viață, declanșează o suită de întâmplări și amintiri: iubirea din facultate, nașterea celor două fete, eșecul dureros al căsniciei lor, viețile reconstruite alături de alți oameni, prezentul care aduce bucuria regăsirii, dar și incertitudinile unei iubiri care s-a născut și s-a mai stins o dată.
Povestea lui Lucy și William, această evocare a unei tovărășii umane de-o viață, ne conduce cu subtilitate către o reflecție asupra propriilor noastre existențe și relații cu semenii. Și tocmai în asta se află talentul lui Elizabeth Strout: portretele unor personaje, în ale căror trăsături ne regăsim măcar parțial, și alături de care putem învăța să ne (re)trăim viețile, pagină cu pagină.
Un gând despre „NOMINALIZĂRI Booker Prize 2022”