Finalistele Booker Prize 2022 au fost alese aseară dintre cele treisprezece romane nominalizate pe lista lungă și dintre 169 de propuneri inițiale. Doar șase au rămas acum pe lista scurtă – volumele de ficțiune despre care vorbește acum lumea bună a literaturii internaționale. Nu mai e mult până la gala din 17 octombrie, în care va fi anunțat marele premiu, dar până atunci hai să cunoaștem mai bine titlurile și autorii de pe lista scurtă.
Glory, de NoViolet Bulawayo

NoViolet Bulawayo s-a născut în Zimbabwe, iar la 18 ani s-a mutat în S.U.A. După o carieră universitară la Stanford, unde a predat ficțiune, Bulawayo s-a dedicat scrisului. Romanul ei de debut, We Need New Names a fost nominalizat la mai multe premii în 2013, inclusiv la Booker.
Cartea nominalizată în acest an la Booker Prize, Glory, este o fabulă politică despre o societate în care tirania e pe cale să fie doborâtă atunci când cei oprimați realizează că ei sunt cei care permit dictaturii să persiste.
“Poate că Glory își are sursa într-un anume loc, dar tirania nu e o problemă doar în Zimbabwe.”
The Trees, de Percival Everett

Scriitorul american Percival Everett este la al treizecilea roman publicat într-o carieră prodigioasă, răsplătită anul acesta cu premiul criticii literare din S.U.A. Sub aparența unei cărți polițiste, romanul The Trees pune încă o dată pe agendă problema rasismului în America și a tensiunilor sociale care par a nu-și găsi rezolvarea nici după decenii de frământări.
“Mi-a luat șaizeci și trei de ani să scriu această carte”
spune Everett despre romanul său, ca proiect care i-a marcat întreaga carieră, întreaga existență.
Treacle Walker, de Alan Garner

Un autor ajuns la vârsta senectuții, dar mai puțin cunoscut la noi, britanicul Alan Garner ne prezintă în Treacle Walker – cu emoție și talent – introspecțiile unui tânăr care încearcă să-și găsească locul în lume.
“Vârsta în sine, e irelevantă. Totuși, după cum reclamă orice aptitudine, o perioadă de ucenicie e necesară”
a declarat Garner, referindu-se la cartea în care zugrăvește cu atâta empatie un personaj cu multe decenii mai tânăr decât creatorul său.
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.
The Seven Moons of Maali Almeida, de Shehan Karunatilaka

Președintele juriului Booker Prize, Neil MacGregor, a spus că e frapat de “varietatea de limbi engleze” care compun universul literar a ceea ce se pretinde a fi limba dominantă la nivel global. Nominalizarea romanului The Seven Moons of Maali Almeida ar putea fi un exemplu în acest sens. Epică, satirică, exotică și alertă, cartea lui Shehan Karunatilaka, ne duce direct în realitățile complexe din Sri Lanka, iar limba este puntea prin care putem crea legături cu un univers până acum necunoscut.
The Seven Moons of Maali Almeida spune povestea unui fotograf de război care se trezește în lumea de apoi și are la dispoziție șapte nopți să îi îndrume către un adevăr teribil pe cei dragi rămași în urma sa.
Karunatilaka este considerat cel mai important scriitor contemporan din Sri Lanka, laureat al premiului Commonwealth pentru literatură, dramaturg, autor de cărți de călătorie și, printre altele, textier pentru piese rock.
“Noi, în Sri Lanka, suntem specialiști într-un fel de umor pe care îl putem numi umor de eșafod. E mecanismul prin care facem față lucrurilor”.
Small Things Like These, de Claire Keegan

Small Things Like These este prima nominalizare la Booker Prize pentru irlandeza Claire Keegan în cele aproape trei decenii de carieră literară. Aclamată pentru volumele sale de povestiri, Keegan a fost nominalizată pentru
“o poveste de eroism discret, plasată într-o comunitate irlandeză care își tăgăduiește cel mai ascuns secret. O scriitură frumoasă, clară, minimalistă și o structură elegantă încărcată cu teme morale.”
Oh William!, de Elizabeth Strout

Dacă n-ați citit-o pe Elizabeth Strout până acum, merită să îi căutați cărțile. Nouă ne-au plăcut enorm Olive Kitteridge și Olive Again, după cum ne-a plăcut și Frances McDormand – absolut memorabilă în ecranizarea apărută acum câțiva ani.
Era cumva de așteptat ca Strout să fie vedeta nominalizărilor la Booker și sunt deja multe voci care o declară câștigătoare pe 17 octombrie. Probabil ar câștiga dacă premiul ar fi decis numai de publicul larg: povestea din Oh William! e despre doi oameni care se iubesc, se despart, se regăsesc și trebuie să decidă dacă viitorul le mai rezervă o șansă de a fi împreună (cum să nu te înduioșezi la așa ceva?!).
Deși am “ghicit-o” pe Elizabeth Strout pe lista scurtă Booker Prize, nu știu dacă m-aș bucura mai mult să câștige ea, sau vreunul dintre ceilalți autori pe care n-am avut ocazia să îi citesc până acum. Rămâne de văzut, vă ținem la curent!