ȘTIRI Mircea Cărtărescu câștigă Premiul FIL pentru Literatură în Limbi Romanice

Scriitorul Mircea Cărtărescu a primit ieri, 5 septembrie 2022, vestea că este câștigătorul prestigiosului premiu literar FIL, acordat în Mexic, de organizatorii Târgului Internațional de Carte Guadalajara.

“Monsieur Cartarescu?” aud în receptor și răspund ca în transă: ”Oui…” Iar doamna continuă în franceză foarte repede, bruiată de rumoarea aeroportului. N-am înțeles ce voia să-mi spună decât după ce mi-a repetat de câteva ori: sunteți câștigătorul premiului FIL de la Guadalajara, în Mexic, de unde eram și sunat! Am vorbit apoi cu altcineva care mi-a dat detalii în englezește, apoi cu o doamnă româncă. Eram foarte obosit, zgomotul era paroxistic, totul se-nvârtea cu mine. Și mai ales eram uimit de veste: premiul FIL e cu adevărat unul dintre cele mai valoroase (în toate sensurile) premii literare care există. […] Nici nu mi-a trecut prin cap vreodată că o să fiu în lista lor de ”ganadores”, la un loc cu Nicanor Parra, Juan Goytisolo, Antonio Lobo Antunes, Claudio Magris, Enrique Vila-Matas, Emmanuel Carrere, Yves Bonnefoy sau compatriotul nostru Norman Manea, între mulți alții.”

top-shop.ro

Motivația juriului

Mircea Cărtărescu a fost ales dintre 80 de nominalizați, în şapte limbi.

Pentru pentru proza sa imaginativă şi orbitoare. Este un scriitor multilateral de stil maximalist care se inserează deplin în tradiţia literaturii mondiale, interpelându-şi de la oniric şi până la existenţial cititorii şi criticii din întreaga lume

Premiul FIL îi va fi înmânat autorului în data de 26 noiembrie 2022, la cea de-a 36-a ediție a târgului de carte, și are valoarea de 150.000 de dolari. Este a doua oară când un român câștigă acest trofeu, după Norman Manea, în 2016.

Târgul Internațional de Carte de la Guadalajara (Feria International del Libro – FIL) este cel mai mare eveniment de acest tip din Americi și al doilea cel mai mare al lumii, după cel de la Frankfurt. Începe în ultima zi a lunii noiembrie și durează nouă zile. Pentru că în 2022 orașul Guadalajara este Capitala Mondială a Cărții (World Book Capital) se preconizează că ediția din acest an va atinge un record al țărilor participante.

Cărțile lui Mircea Cărtărescu au fost traduse până acum în 23 de limbi și se bucură de succes mai ales în țările francofone, unde numeroase volume de proză și poezie au fost recent publicate. De asemenea, volumul Solenoid a apărut recent în Statele Unite. Mircea Cărtărescu a mai fost distins recent cu celebrul Premiu Thomas Mann, acordat în Germania și Premiul de Stat al Austriei pentru Literatură Europeană.

libris.ro

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

2 gânduri despre „ȘTIRI Mircea Cărtărescu câștigă Premiul FIL pentru Literatură în Limbi Romanice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: