Fragment din interviul acordat Mirelei Nagâț în emisiunea “Dincolo de alb și negru”, difuzată la TVR.
Tinerii din ziua de astăzi care privesc cartea cu suspiciune ca și când ar fi un obiect tehnologic demodat, pentru că ei sunt obișnuiți cu ecrane în momentul ăsta, cu altă tehnologie, ei sunt parte dintr-o lume care s-a schimbat. Lumea s-a schimbat, nu tinerii s-au schimbat. Lumea s-a schimbat cu desăvârșire mai ales în ultimii douăzeci de ani. Tehnologia, care a intrat încet în lume și a avansat încet, așa încât nu am observat că suntem în mijlocul unei revoluții, totuși a schimbat totul. A schimbat absolut totul.
Nu este o simplă chestiune mecanică să treci de la răsfoirea paginilor de hârtie la citire pe un device, pe tabletă sau pe un eReader. E o schimbare de… climat, aș spune. E o schimbare de mentalitate, de percepție a lumii, a ta însăți și a actului lecturii.
Nu se citește la fel, pe device electronic și pe hârtie. Hârtia este altfel, cartea este altfel. Cartea este, după părerea mea, cel mai perfecționat aparat de citit, “aparat de visat frumos”, cum spunea un autor, din câte au fost create vreodată. Mai perfecționat decât computerul, pentru că a fost în centrul unei civilizații, civilizația Guttenberg, cum spunea un mare scholar, timp de câteva sute de ani.
El a creat lumea de astăzi, acest aparat extraordinar, dar acum, el se vede înlocuit de alte aparate și de o lume mediatică, o lume care începe să acorde mai puțină atenție cuvântului decât imaginii, mai puțină atenție eternului și nemuritorului decât, știu eu… tranzientului. Oamenii abia dacă mai citesc 10 rânduri, unul după altul, pe Facebook, abia dacă mai au răbdare să citească… Iar eu le dau romane de sute de pagini. […]
Poți trăi fără să citești, așa cum poți trăi fără să mergi la vreun spectacol de teatru vreodată, la o operă și așa mai departe…Poți trăi fără să citești, dar, aș zice eu, nu știi ce pierzi! Nu știi ce lumi extraordinare trec pe lângă tine, fără ca tu să ai măcar habar de ele. Nu știi că trăiești de fapt cu nasul în propria ta lume, așa cum este ea și nu ai măcar intuiția faptului că, în afară de acea lume care este cum este, poate să fie o lume foarte plăcută și mulțumitoare pentru tine, totuși tu, de fapt, te excluzi pe tine însuți, cu masochism, aș spune, din ce este bun cu adevărat, din ce-i bun cu adevărat pe lume. […]
N-ai să știi niciodată ce pierzi. Pierzi enorm necitind, nemergând la spectacole, nefiind un consumator de artă.
MIRCEA CĂRTĂRESCU
Interviu Mircea Cărtărescu
Ce mai găsești pe Răsfoiala despre Mircea Cărtărescu
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile cardinale. Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.
,,CARTE FRUMOASA, CINSTE CUI TE-A SCRIS”
ApreciazăApreciază