Literatura te face fericit. Se vede la RMN.

Cititorii de cursă lungă știu deja, din experiență, că literatura e mai mult decât recurs la fantezie și cunoaștere. Articolul acesta este mai degrabă pentru cei care cred că cititul se termină o dată cu școala.

Mare greșeală. Uite ce pierd cei care nu citesc constant – cărți de hârtie și carton, nu digitale, pentru că cele din urmă, deși au beneficii, nu produc aceleași efecte.

Cercetările specialiștilor în neuroștiințe aduc dovezi din ce în ce mai multe, relevate de scanarea activității cerebrale în timpul cititului, că lectura și literatura declanșează în creier reacții uimitoare.

Empatie, uitare de sine, venerație

În 2013, un studiu apărut în revista Science, arăta că, în timp ce citești literatură, în creier se activează aceleași zone ca și cum tu însuți ai lua parte acțiunile din carte. Deci, replica “Citeam și parcă eram acolo” e întru totul reală. Creierul chiar crede că ești acolo.

Această trăire (ca) în viu a unor fapte fictive îi ajută pe cititori să interpreteze cu mai multă acuratețe situații sociale, să fie mai empatici. Fenomenul poartă numele de teoria minții și se referă la abilitatea de a intui ce gândește sau simte altcineva.

Psihologul Mihaly Csikszentmihalyi și-a dedicat întreaga carieră definirii și studierii conceptului “flow” (flux, curgere). Este o stare similară transei, în care intră și cititorii atunci când sunt absorbiți complet de lectură. Uitarea de sine. Greu de atins în alte circumstanțe.

Literatura, eroii și întâmplările ei, induc sentimente de fascinație și venerație, prezente atunci când suntem martorii unui eveniment deosebit. Concentrarea atenției, generarea plăcerii, a uimirii și creșteri ale activității cerebrale legate de integrarea cunoștințelor sunt efectele resimțite la lectura unui text frumos (poezii) sau care descrie lumi magice, spune doctorul în psihologie și cercetătorul Andrei C Miu. El a rugat sute de cititori de poezie să-și evalueze emoțiile în timpul lecturii.

Să mai scriu și despre inspirație, emulație, despre impulsul de a urma și replica în viețile proprii modele despre care citim? Profilul, faptele și cuvintele eroilor din cărți rămân mereu cu cititorii și îi influențează la fel de mult ca mentorii de aievea.

Fiecare cititor poartă cu el măcar câteva versuri și personaje care l-au făcut să simtă că este sau poate fi parte din ceva sublim, ceva care traversează timp, spații, vieți și culturi, trancede limitele și neputințele noastre.

Out of the night that covers me,

Black as the Pit from pole to pole,

I thank whatever gods may be

For my unconquerable soul.

Invictus, de William Ernest Henley (fragment)

8 gânduri despre „Literatura te face fericit. Se vede la RMN.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: