STUDIU Cititul prelungește viața, arată o cercetare Yale University

Orice cititor se pricepe să spună dintr-o răsuflare câte avantaje și bucurii îi aduce lectura. Pe lângă “mobilierul” esențial pe care îl creează în creierul uman – vocabular și cultură bogate, gândire critică și o memorie mai bine antrenată, lectura are influențe și asupra calităților pe care obișnuim să le numim caracter.

Cititorii au un “mușchi al empatiei” mai bine antrenat decât cei care nu citesc. Acesta îi ajută să evalueze și să interpreteze cu mai multă ușurință situațiile sociale. Atunci când citesc poezie sau texte care descriu lumi magice, în creier se activează zonele responsabile de concentrarea atenției și generarea plăcerii și a uimirii, ceea ce contribuie la bunăstarea psihică.

libris.ro

Cei care citesc de câteva ori pe săptămâna trăiesc mai bine și mai mult

La beneficiile deja amintite, cercetătorii de la Universitatea Yale au adăugat influența pozitivă asupra duratei vieții și a calității acesteia. La studiul despre lectură și longevitate realizat de Yale au participat 3600 de americani cu vârsta peste 50 de ani.

Cercetarea s-a desfășurat timp de 12 ani și a arătat că oamenii care au citit mai mult de 210 de minute (3 ore și jumătate) în fiecare săptâmână au trăit în medie cu doi ani mai mult decât cei care nu citesc. Lectura prelungește viața indiferent de genul, educația și nivelul de trai al cititorilor.

Există însă un secret al “cititorului – trăitorului de cursă lungă”. Nu orice lectură te duce aproape de centenar. Revistele, de pildă, nu sunt îndeajuns. Cititul cărților necesită o gândire mai în profunzime decât lectura unor articole.

Acest tip de lectură, în care cititorul este absorbit complet și participă la evenimentele descrise ca și cum el însuși le-ar trăi aievea, stimulează funcția cognitivă, menține mintea alertă și activă, iar aceasta conduce la o viață mai lungă.

Probabil ați văzut citatul acesta din George R.R. Martin:

Un cititor trăiește o mie de vieți înainte să moară.

Adăugăm de acum înainte:

Și viața lui va fi mai lungă și mai bună decât a altora!

Sursa: World Economic Forum

farmec.ro

Un gând despre „STUDIU Cititul prelungește viața, arată o cercetare Yale University

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: