RECENZIE Clubul crimelor de joi, de Richard Osman

Ficțiune, Polițist, Suspans

Evaluare: 4 din 5.

Dacă ar fi un film, Clubul crimelor de joi s-ar încadra în genul comedie – crimă. Primul roman al lui Richard Osman merită o recenzie, fiindcă n-am mai citit de ceva vreme o carte polițistă și pentru că am descoperit o editură dedicată genului, care merită urmărită, dacă vă plac romanele cu detectivi, cele de mister și thrillerele.

Crime Scene Press a publicat ambele bestselleruri de succes ale lui Richard Osman (Clubul crimelor de joi și Bărbatul care a murit de două ori). Scriitorul favorit al cititorilor din UK anul trecut a condus cu romanul său de debut top 10 cele mai citite cărți ale anului. A doua sa carte a ocupat de asemenea un onorant loc cinci în lista celor mai vândute titluri.

libris.ro

Debut la 50 de ani

Clubul crimelor de joi este primul roman al lui Richard Osman. Deși este cunoscut în Marea Britanie ca om de televiziune, comedian și producător al unor emisiuni apreciate, dar și co-autor al câtorva titluri de non-ficțiune, Osman a debutat literar abia recent. Ei, iată că se poate și la 50 de ani, i-a ieșit foarte bine!

Vedetă a postului britanic BBC One, Osman a beneficiat de un marketing excelent, iar romanul s-a tradus rapid în 37 de țări și a devenit bestseller Sunday Times. Dar ca marketing-ul să funcționeze, trebuie ca povestea să fie și ea bună, nu?

“E greu să scrii un roman. Bănuiesc că e valabil pentru toată lumea, dar cine știe? Poate că lui Salman Rushdie îi e ușor. În orice caz, mulți oameni m-au ajutat pe parcurs, conștient sau nu. E minunat să le pot mulțumi public aici”

spune Osman în nota adresată cititorilor săi.

Ce avem noi aici?

Pentru cine trăiește nostalgia după atmosfera aparte din poveștile clasicilor Arthur Conan Doyle sau Agatha Christie, Clubul crimelor de joi e o abordare proaspătă, modernă a decorului și conținutului specific britanic din romanele cu detectivi: vreme schimbătoare, drumuri de țară, ferme și peisaje pastorale, personaje cu replici spirituale, bătrânele iscoditoare și răsturnări de situație la tot pasul.

Pe scurt, în comunitatea de pensionari Coopers Chase din comitatul Kent, avem un grup de seniori și senioare care își trăiesc viețile printre micile intrigi din sătucul de bătrâni și marile enigme ale unor crime rămase nerezolvate din urmă cu decenii. Elizabeth are un istoric în serviciile secrete, Joyce a fost asistentă medicală, Ron a fost lider sindical, iar Ibrahim și-a câștigat existența ca psihiatru. Acum ei au de rezolvat o crimă ce e urmată curând de o alta, care își are originea în… dar, stop, nu vă mai dezvălui nimic.

Personalitățile lor atât de diferite îi transformă în personaje “suculente” alături de care râdem, suntem captivați, avem emoții. Cvartetul pensionarilor detectivi este completat de duetul polițiștilor cu insignă Donna de Freitas și Chris Hudson între care tot așteptăm să se nască o idilă, dar în privința cărora autorul ne servește o (nouă) surpriză, pe final.

libris.ro

Clubul crimelor de joi mi-a plăcut fiindcă e o poveste polițistă cu elemente de umor care se citește ușor. Poate să placă oricui, indiferent de vârstă și gusturi literare și oferă o seară reconfortantă în care uiți de griji și neputințe. În plus, povestea e bună fiindcă este așa de satisfăcător câteodată să vezi că tipii răi și-o iau pe coajă și se face dreptate!

În sfârșit, o dată cu Richard Osman, vă recomand să aruncați o privire la oferta de titluri Crime Scene Press. Am constatat cu uimire că editura are în portofoliu peste optzeci de titluri de cărți polițiste de la autori recunoscuți internațional (Ann Cleeves, Ragnar Jonasson, Alain Berenboom, etc.), dar și o serie de autori români ai genului thriller / polițist / mister – George Arion, Caius Dobrescu, Oana Stoica-Mujea sau Stelian Țârlea.

Salutări, răsfoitori!

farmec.ro

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: