Britanicii au cumpărat anul trecut cărți în valoare de 2.18 miliarde EUR. Top 10 cele mai vândute cărți în UK.

Vânzările de cărți au continuat să crească anul trecut în Marea Britanie, în ciuda restricțiilor și crizei de hârtie, cu peste 212 de milioane de cărți tipărite vândute – cea mai mare cifră din ultimii zece ani, scrie The Guardian.

Deși librăriile din UK au fost închise timp de trei luni în 2021, apetitul crescut al cititorilor britanici pentru romanele polițiste, SF, fantasy, romance și pentru cărțile de dezvoltare personală a determinat vânzări cu 5% mai mari față de 2020. Britanicii au cumpărat anul trecut cărți în valoare de 2,18 miliarde de euro.

libris.ro

Richard Osman și crimele au ocupat două locuri între cele mai bine vândute cărți în UK

Cifrele au fost publicate de Nielsen BookScan, care a completat datele lipsă cauzate de carantină cu estimări fondate pe sondaje între cititori. Pentru lunile în care nu au fost restricții, informațiile au fost colectate de la aproximativ 3.000 de cumpărători.

Vânzările pentru cărțile de ficțiune au crescut cu 20% față de 2019, propulsate de creșterea genurilor crimă și thriller, SF și fantezie și (49%) romance. Printre cele mai bine vândute cărți în 2021 au fost două romane ale lui Richard Osman – Clubul crimelor de joi și Bărbatul care a murit de două ori.

Dintre cărțile de non-ficțiune, cele din categoria minte, corp, spirit au înregistrat cea mai mare creștere – 50%, ajungând la un nivel maxim de 22.45 milioane de euro.

Pe podiumul celor mai iubite cărți ale anului a urcat și un volum de literatură pentru copii. Băiatul, cârtița, vulpoiul și calul de Charlie Mackesy a continuat să fie o sursă de inspirație pentru micii cititori, fiind al doilea cel mai bine vândut titlu al anului, urmat de Biblioteca de la miezul nopții a lui Matt Haig, un roman înălțător care are ca temă depresia.

Alți scriitori apreciați anul trecut au fost Maggie O’Farrell, câștigătoarea Woman Prize for Fiction cu romanul Hamnet și Douglas Stuart, câștigător Booker, cu Shuggie Bain. Cărțile de ficțiune pentru adulți au ocupat nouă locuri în top 20, cea mai mare pondere din 2012 până acum. Thrillerul pentru tineri adulți al lui Adam Silvera, Amândoi mor la sfârșit este primul titlu YA care a ajuns în top 20 din 2015 (citește recenzia).

“În general, cele mai bune vânzări ale anului ne arată că cititorii caută confort, râs, evadare, familiaritate și poate un sentiment de comunitate, influențați de impactul constant al rețelelor sociale care atrag atenția asupra noilor autori și creează conversații despre cărțile noi și vechi”, a spus Jackie Swope, reprezentanta Nielsen.

Top 10 cele mai vândute cărți în UK în 2021

1. Clubul crimelor de joi, Richard Osman

2. Băiatul, cârtița, vulpoiul și calul, Charlie Mackesy

3. Biblioteca de la miezul nopții, Matt Haig

4. Bărbatul care a murit de două ori, Richard Osman

5. Pinch of Nom, 100 de rețete simple pentru a slăbi, Kay Featherstone și Kate Allison

6. Guiness World Records 2022

7. And away… Bob Mortimer

8. Megamonsters, David Walliams

9. Windswept and interesting, Billy Connolly

10. Acolo unde cântă racii, Delia Owens

Cărțile ale căror titluri apar în engleză nu au fost traduse deocamdată în română.

(Fotografie principală articol via The Guardian)

libris.ro

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Un gând despre „Britanicii au cumpărat anul trecut cărți în valoare de 2.18 miliarde EUR. Top 10 cele mai vândute cărți în UK.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: