RECENZIE Amândoi mor la sfârșit, Adam Silvera

Ficțiune, YA, Dramă

Evaluare: 4 din 5.

Amândoi mor la sfârșit, de Adam Silvera, este unul dintre cele mai perverse titluri de thriller din istoria genului. Îl crezi pe autor, doar el ar trebui să știe cum se termină, dar, pentru că în thrillere este de așteptat ca finalul previzibil să fie răsturnat de câteva ori, mai ales pe în ultimul moment, nu prea ai încredere în ce-ți spun ochii.

Fiți pe pace, nu urmează spoiler. Nu e genul acela de recenzie. Dacă anunț spoiler, înseamnă că a fost o carte proastă. Nu e cazul lui Adam Silvera, care a scris un roman YA plin de suspans, sensibil și neașteptat de încurajator, având în vedere titlul.

Dacă vrei o carte care să te scoată din letargie sau din reading slump (blocaj de cititor), asta e cartea pe care o cauți. O poveste care cucerește imediat cu un vocabular curat și frazare simplă, introspecții fine și dialoguri firești, verosimile. Dai pagină după pagină ca un apucat ca să vezi dacă e adevărat că “amândoi mor la sfârșit”.

libris.ro

Pe viață și pe moarte. Mai mult pe moarte.

Intriga nu e întru totul originală, însă știți probabil că se spune despre ideile originale că s-au epuizat demult, iar acum nu facem altceva decât să le reciclăm în contexte, cu personaje și cu declinări noi.

Din nenumărate cărți și filme pe tema morții informate mi-au rămas în memorie doar câteva. Superba Cronica unei morți anunțate de Gabriel Garcia Marquez (poate inspirația lui Silvera?), în care intriga este ideea că, deși întreaga comunitate află că urmează să se petreacă o crimă, nimeni nu reacționează. Horrorul Final Destination, (inițial scris pentru serialul Dosarele X) în care te țin pe jar încercările disperate și eșuate ale personajelor de a evita moartea. Și In time, cu Justin Timberlake în rolul principal, o distopie reușită despre o societate în care îmbătrânirea se oprește la 25 de ani, însă durata vieții depinde de banii din cont. Nu ai bani, mori.

Cu excepția Cronicii lui Garcia Marquez – una dintre cărțile mele favorite, niciun scenariu nu m-a emoționat la fel ca povestea lui Adam Silvera. Scriitorul reușește să facă din tema destul de întunecată un prilej de bucurie, prietenie și încheieri fericite (păcat că nu există un termen în română pentru closure).

Aflăm că “amândoi mor la sfârșit” din apelurile pe care Rufus și Mateo, cei doi protagoniști, le primesc de la “Centru”. Ce faci dacă afli că azi e ultima zi a vieții tale, că toată viața pe care o ai înainte constă în 24 de ore și nimic mai mult? Cum și cu cine alegi să trăiești? Oare poți totuși să scapi de moarte, dacă te încui în casă sau te va găsi și acolo? Ce fel de ocazii de făcut bani apar în societatea în care oamenii află zilnic că le-a expirat timpul? Care e oferta comercială pentru un public muribund? Ce le poate oferi lumea divertismentului celor care vor să-și umple cu ceva extraordinar ultimele ore ale vieții? Acestea sunt câteva dintre firele narative la care lucrează (excelent) Adam Silvera în cartea lui ajunsă foarte rapid bestseller și viitor serial TV.

perfect-tour.ro

Doi băieți tineri. Ți se rupe inima.

Amândoi din titlu sunt doi puști siliți să se confrunte cu experiența finală înainte să fi avut vreme să crească, să cunoască lumea cu toată frumusețea și urâțenia ei, să se îndrăgostească și să piardă iubirea și s-o ia de la capăt. Ți se rupe inima, dar dacă stai să te gândești, ficțiuni ca asta, se cam petrec aievea. Tinerii mor prematur în accidente, uciși de boli, din cauza alcoolului sau drogurilor.

Aici intră la lucru sensibilitatea și creativitatea lui Adam Silvera, care ia tema morții și îi contrapune acele calități ale nobleții care fac ca viața să merite trăită chiar și sau mai ales în ultimele ei momente. Cam asta pot să scriu, fără să dezvălui dacă amândoi mor sau nu la sfârșit. Empatia, generozitatea, răbdarea și dragostea care le hrănește pe toate cele dinainte sunt turnurile noastre de rezistență în fața acestui fapt inevitabil – sfârșitul.

Deși este o poveste scrisă pentru tineri, care o vor iubi mai mult datorită contextului identic cu modul lor de viață – interacțiunea cu lumea e condusă și mediată de tehnologie, smarturile și aplicațiile ei, Amândoi mor la sfârșit te prinde și te va cuceri, oricâți ani ai. Iar marele ei merit este că, deși e construită în jurul verbului a muri, verbele ei glorioase sunt a trăi cu bucurie și a împărtăși bucuria cu cei dragi, indiferent că lângă noi ticăie neiertător un ceas pe care nimeni nu-l poate opri.

Să trăiți cu bucurie, răsfoitori!

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Alte thrillere despre care am scris pe Răsfoiala

Anomalia, Herve le Tellier

Billy Summers, Stephen King

Drumul, Cormac McCarthy

Fecioarele, Alex Michaelides

Te văd, Clare Mackintosh

top-shop.ro

4 gânduri despre „RECENZIE Amândoi mor la sfârșit, Adam Silvera

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: