RECENZIE Amândoi mor la sfârșit, Adam Silvera

Amândoi mor la sfârșit este unul dintre cele mai perverse titluri de thriller din istoria genului. Îl crezi pe Adam Silvera, că el e autorul, deci ar trebui să știe cum se termină, dar, pentru că în thrillere este normal ca situația să fie răsturnată de câteva ori, mai ales pe final, nu prea ai încredere în ce-ți spun ochii.

Fiți pe pace, nu urmează spoiler. Nu e genul acela de recenzie. Dacă anunț spoiler, înseamnă că a fost o carte proastă. Nu e cazul lui Adam Silvera, care a scris un roman YA plin de suspans, sensibil și neașteptat de încurajator, având în vedere titlul.

Dacă vrei o carte care să te scoată din letargie sau din reading slump (blocaj de cititor), asta e cartea pe care o cauți. O poveste care cucerește imediat cu un vocabular curat și frazare simplă, introspecții fine și dialoguri firești, verosimile. Dai pagină după pagină ca un apucat ca să vezi dacă e adevărat că “amândoi mor la sfârșit”.

libris.ro

Pe viață și pe moarte. Mai mult pe moarte.

Intriga nu e întru totul originală, însă știți probabil că se spune despre ideile originale că s-au epuizat demult, iar acum nu facem altceva decât să le reciclăm în contexte, cu personaje și cu declinări noi.

Din nenumărate cărți și filme pe tema morții informate mi-au rămas în memorie doar câteva. Superba Cronica unei morți anunțate de Gabriel Garcia Marquez (poate inspirația lui Silvera?), în care intriga este idee că, deși o întreagă comunitate află că urmează să se petreacă o crimă, nimeni nu reacționează. Horrorul Final Destination, (inițial scris pentru serialul Dosarele X) în care te țin pe jar încercările disperate și eșuate ale personajelor de a păcăli moartea. Și In time, cu Justin Timberlake în rolul principal, o distopie reușită despre o societate în care îmbătrânirea se oprește la 25 de ani, însă durata vieții depinde la propriu de banii din cont. Nu ai bani, mori.

Cu excepția Cronicii lui Garcia Marquez – una dintre cărțile mele favorite, niciun scenariu nu m-a emoționat la fel ca povestea lui Adam Silvera care reușește să facă din tema destul de întunecată un prilej de bucurie, prietenie și încheieri fericite (păcat că nu există un termen în română pentru closure).

Aflăm că “amândoi mor la sfârșit” din apelurile pe care Rufus și Mateo, cei doi protagoniști, le primesc de la “centru”. Ce faci dacă afli că azi e ultima zi a vieții tale, că toată viața pe care o ai înainte constă în 24 de ore și nimic mai mult? Cum și cu cine alegi să trăiești? Oare poți totuși să scapi de moarte, dacă te încui în casă sau te va găsi și acolo? Ce fel de afaceri apar în societatea în care oamenii află zilnic că le-a expirat timpul? Care e oferta comercială pentru un public larg și conștient muribund? Ce le poate oferi lumea divertismentului celor care vor să-și umple cu ceva extraordinar ultimele ore ale vieții? Acestea sunt câteva dintre firele narative la care lucrează (excelent) Adam Silvera în cartea lui ajunsă foarte rapid bestseller și viitor serial TV.

Doi băieți tineri. Ți se rupe inima.

Amândoi din titlu sunt doi puști siliți să se confrunte cu experiența finală înainte să fi avut vreme să crească, să cunoască lumea cu toată frumusețea și urâțenia ei, să se îndrăgostească și să piardă iubirea și s-o ia de la capăt. Ți se rupe inima, dar dacă stai să te gândești, ficțiuni ca asta, aparent ruptă de realitate, se cam petrec aievea. Tinerii mor prematur în accidente, uciși de boli, din cauza alcoolului și drogurilor.

Aici intră la lucru sensibilitatea și creativitatea lui Adam Silvera, care ia tema morții și îi contrapune acele calități ale nobleții care fac ca viața să merite trăită chiar și sau mai ales în ultimele ei momente. Cam asta pot să scriu, fără să dezvălui dacă amândoi mor sau nu la sfârșit. Empatia, generozitatea, răbdarea și dragostea care le hrănește pe toate cele dinainte sunt turnurile noastre de rezistență în fața acestui fapt inevitabil – sfârșitul.

Deși este o poveste scrisă pentru tineri, care o vor iubi mai mult datorită contextului identic cu modul lor de viață – interacțiunea cu lumea e condusă și mediată de tehnologie, aparatele și aplicațiile ei, Amândoi mor la sfârșit te prinde și te va cuceri, indiferent câți ani ai. Iar marele ei merit este că, deși e construită în jurul verbului a muri, verbele ei glorioase sunt a trăi cu bucurie și a împărtăși bucuria cu cei dragi, indiferent că lângă noi ticăie neiertător un ceas pe care nimeni nu-l poate opri.

Să trăiți cu bucurie, răsfoitori!

libris.ro

Articolul conține bannere publicitare, butoane și linkuri către librării online. Prin accesarea lor și plasarea unei comenzi, ne ajutați să scriem zilnic despre carte și lectură și să vă aducem cele mai noi vești din lumea culturală și literatura universală. Plasarea comenzii via Răsfoiala nu modifică prețul produselor comandate.

3 gânduri despre „RECENZIE Amândoi mor la sfârșit, Adam Silvera

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: