Câștigători Nobel, Booker și Pulitzer între noutățile Litera în 2022

Editura Litera anunță peste 900 de noi apariții editoriale în anul 2022: cărți-eveniment, cărți premiate, continuări ale seriilor de succes și multe alte noutăți. Pe măsură ce titlurile vor apărea, vom actualiza în articol cu trimiteri către cărțile publicate. Iată topul celor mai așteptate volume al noului an editorial.

cartepedia.ro

Paradis (1994), By the Sea (2001), Desertion (2005) și Afterlives (2020), Aldulrazak Gurnah

Cărțile scriitorului Abdulrazak Gurnah, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2021, Paradis (1994), By the Sea (2001), Desertion (Abandon) (2005) și Afterlives (2020) urmează să fie publicate în primăvara, respectiv în toamna acestui an. Autor a numeroase povestiri și eseuri, precum și a zece romane, Gurnah a scris despre exil, despre momente istorice cruciale și rupturi sociale devastatoare. Romanele sale se desfășoară în spațiile intime ale familiilor, tovărășiilor și prieteniilor: acele spații care sunt hrănite de dragoste și datorie, dar care sunt vulnerabile prin însăși natura lor.

Paradis, Abdulrazak Gurnah

Paradis, Abdulrazak Gurnah

Yusuf duce o viață liniștită cu familia sa într-un orășel din Africa de Est, iar când e înștiințat că urmează să plece departe de casă primește vestea senin. Nu-i trece prin minte să întrebe de ce trebuie să-l însoțească pe unchiul Aziz și de ce a fost organizată atât de rapid expediția; nu întreabă nici măcar când se va întoarce. Adevărul este că „unchiul“ e un negustor bogat și puternic, iar Yusuf i-a fost încredințat drept plată pentru datoriile tatălui său.

Paradis este o tapiserie complexă în care se întrețes mituri, vise și tradițiile biblică și coranică, povestea maturizării unui băiat într-o Africă măcinată de colonialism și violență.

„Gurnah își descrie lumea într-o proză poetică deopotrivă pură și lucidă – un mic paradis în sine… Desenate cu un penel fin, plăcerile, tristețile și dorul din fațetele splendide ale acestei cărți rămân mult timp în memoria cititorului.“ Guardian

Abandon, Abdulrazak Gurnah

Abandon, Abdulrazak Gurnah

În zorii unei zile din 1899, într-un orășel de pe coasta Oceanului Indian nu departe de Mombasa, Hassanali pornește spre moschee. Nu ajunge însă acolo, deoarece din deșert se împleticește spre el un englez murdar și epuizat care îi cade la picioare. Bărbatul acela este Martin Pearce – scriitor, călător și orientalist debutant. După o perioadă de refacere, Pearce îl vizitează pe Hassanali ca să-i mulțumească pentru că l-a salvat, însă acolo o cunoaște pe sora lui Hassanali, Rehana, care îl cucerește instantaneu.

În acest orășel părăginit de la marginea vieții civilizate, în timp ce imperiul se pregătește să treacă în noul secol, începe o poveste de dragoste pasională care face punte între două culturi, urmând să reverbereze de-a lungul a trei generații și peste continente.

„Impresionant… O explorare meticuloasă și sensibilă a modului în care memoria ne consolează și inevitabil ne dezamăgește. Sunday Times

Promisiunea, Damon Galgut

The Promise, Damon Galgut

Scriitorul sud-african Damon Galgut, câștigătorul prestigiosului Booker Prize pentru ficțiune, cu romanul Promisiunea, este al doilea scriitor remarcabil intrat recent în portofoliul Litera. Romanul este o saga modernă ce urmărește declinul unei familii, pe fundalul schimbărilor tulburi dintr-o țară puternic segregată politic și social, care are nevoie de vindecare.

Promisiunea schițează destrămarea violentă a unei familii sud-africane albe, proprietara unei ferme de lângă Pretoria. Pe patul de moarte, Rachel Swart îi cere soțului ei să-i promită că, după ce i-a slujit ani la rând cu credință, Salome, servitoarea de culoare a familiei, va avea casa ei, pământul ei… Și totuși, un deceniu după altul, promisiunea rămâne neîndeplinită, ba mai mult, constituie un factor de tensiune majoră în sânul familiei, mai ales între copiii lui Rachel: Anton, băiatul destinat unui viitor de aur care suferă pentru că nu și-a atins nici pe departe potențialul; Astrid, a cărei putere constă în frumusețea ei; și mezina, Amor, a cărei viață e modelată de un sentiment nebulos de vinovăție. Reuniți de patru înmormântări în decursul a treizeci de ani, tot mai puținii membri ai familiei Swart reflectă atmosfera țării lor, fiind animați de resentimente, de senzația înnoirii și, în cele din urmă, de speranță. La finalul lecturii acestei epopei ce se desfășoară pe fundalul mersului neabătut al istoriei, cititorii se vor regăsi fără îndoială transfigurați.

Istoricul Maya Jasanoff, care a prezidat juriul Booker, a spus că este o carte profundă, puternică și succintă, care „combină o poveste extraordinară, teme bogate și istoria ultimilor 40 de ani din Africa de Sud, într-un pachet incredibil de bine scris“.

To Paradise, Hanya Yanagihara

Cititorii care au iubit romanele anterioare ale autoarei de origine americană, Hanya Yanagihara, O viață măruntă și Oamenii din copaci, se vor bucura de cel mai nou roman al scriitoarei – To Paradise, descris deseori de către critici drept un tour de force livresc. Cartea, cu un evident accent utopic, este împărțită în trei părți, vorbind deopotrivă despre colonialism și rasism în America contemporană, despre iubire, familie și pierdere, dar și despre o serie de pandemii trecute și felul în care acestea au remodelat societatea actuală. 

„Yanigahara ne solicită să ne reconsiderăm asumpțiile binare și limitative asupra conceptelor legate de sexualitate, rasă și sănătate.“ The Guardian

M. Fiul secolului (M. Il figlio del secolo), Antonio Scurati

O operă magistrală de ficțiune istorică, M. Fiul secolului este un roman care descrie cu minuțiozitate anatomia și ascensiunea fascismului în Italia, din perspectiva fondatorului său, Benito Mussolini. Cartea, publicată în 40 de țări, a câștigat premiul Strega în 2019, autorul dedicând-o tuturor celor care au luptat împotriva regimului fascist, victime și partizani deopotrivă.

„Panoramică și polifonică, lucrarea lui Scurati dezvăluie experiențele celor temători și ale celor care stârnesc teamă, retorica revoluționarilor și cea a reacționarilor… o multitudine de fragmente care alcătuiesc un mozaic imens.“ New Statesman

libris.ro

La malnata, Beatrice Salvioni

Considerat unul dintre cele mai fulminante debuturi literare recente, La malnata este un roman despre prietenie, despre alianța dintre femei, despre revolta împotriva sexismului și a abuzului, dar și despre conștiința propriei valori, revelând una dintre vocile tinere cele mai explozive din peisajul literar italian contemporan. Este povestea prieteniei dintre două tinere – Francesca, care provine dintr-o familie prosperă, și Maddalena, numită de întreaga comunitate la malnata, cea care aduce ghinion – pe fundalul unei provincii lombarde oprimate de controlul și de violența fascismului. Romanul urmează să fie publicat în acest an în peste 20 de țări.

Tomas Nevinson, Javier Marias

Un nou roman al unuia dintre cei mai prolifici scriitori spanioli contemporani – Javier Marias, tradus în 46 de limbi, cu peste 8 milioane de cărți vândute în întreaga lume – completează seria de autor de la Editura Litera. Roman politic și etic în egală măsură, Tomas Nevinson este o reflecție profundă asupra limitărilor și asupra urmărilor produse de evitarea răului celui mai mare. Pe fondul unor atacuri teroriste istorice, Tomas Nevinson este și povestea a ceea ce se întâmplă cu cineva căruia i s-a întâmplat deja totul și care, aparent, nu mai poate fi atins de nimic. 

Trust, Hernan Diaz

Trust, Hernan Diaz

Una dintre cărțile cele mai așteptate ale anului 2022, Trust, de Hernan Diaz, este un puzzle literar deopotrivă despre genealogia puterii, bani, clasă și intimitate, un roman care reușeste să dezamorseze miturile ce învăluie bunăstarea și ficțiunile ce trec deseori drept istorie. Autorul, finalist al Pulitzer Prize și PEN/Faulkner Award cu primul său roman, In the Distance, este câștigătorul a numeroase premii literare, printre care Saroyan International Prize, the Cabell Award, the Prix Page America, the New American Voices Award.

„O performanță virtuoasă a unui talent emergent al cărui prim roman a fost finalist la Premiul Pulitzer… O poveste fascinantă care pune în lumină impactul banilor asupra vieților noastre. Într-un moment în care pactul nostru social este atât de fragil, Trust este acel lucru rar: un roman frumos lucrat, care îndrăznește să se confrunte cu unele dintre cele mai profunde schisme socio-economice ale noastre.“ Oprah Dialy

chilipirul-zilei.ro/

Camerista (The Maid), Nita Prose

Camerista (The Maid), Nita Prose

Romanul de debut al Nitei Prose urmează să fie publicat în peste 33 de țări. Este povestea lui Molly Gray, o cameristă care s-a obișnuit să treacă neobservată atunci când șterge praful, când vede mizeria și secretele lăsate în urmă de oaspeții prestigiosului hotel unde lucrează. Totul ia o întorsătură uimitoare, când tânăra îl descoperă pe unul dintre clienții hotelului mort în patul său. Romanul va apărea în luna februarie, lansare sincronizată cu cea internațională. (Citește recenzia)

„Cea mai fermecătoare, originală și nuanțată carte pe care o veți citi anul acesta. Camerista reușește să fie în același timp misterioasă, plină de forță și înduioșătoare, iar Molly este un personaj pe care îl veți iubi cu înverșunare. Nita Prose este un talent exploziv, iar Camerista, o capodoperă unică, ce sfidează etichetele.“ Laurie Elizabeth Flynn

A Splendid Ruin, Megan Chance

O privire tenebroasă asupra San Franscisco-ului anilor 1900, A Splendid Ruin este un gotic istoric, cu o scriitură de o frumusețe rară. Romanul aclamatei scriitoare americane Megan Chance problematizează clasa, trădarea, răzbunarea, dar și alegerile teribile pe care trebuie să le facă uneori o femeie pentru a putea supraviețui în perioade dificile. „Un minunat sentiment de amenințare: personaje duplicitare, secrete de familie și sfârșituri abrupte de capitol…“ Historical Novels Review

Ce va face Danny? În Vacanță (What Should Danny Do. On Vacation), Adir Levy

O carte pentru copii, frumoasă și necesară, despre forța și importanța alegerilor, ce combină cu abilitate scriitura creativă și psihologia copilului. Sub forma a nouă povești frumos ilustrate, cartea prezintă aventura lui Danny, un băiețel înzestrat cu o superputere: puterea de a alege! Cartea, dedicată deopotrivă copiilor și adulților, propune mai multe scenarii ale aceleiași zile petrecute de Danny în vacanță și ale felului în care aceasta se va schimba în funcție de deciziile pe care băiețelul le va lua. „Alegerile reprezintă un instrument care are nevoie de o bună fundamentare. «Ce va face Danny» învață cu adevărat copiii că alegerile și deciziile lor pot avea efecte și urmări. Și cred că e realmente important să oferim copiilor această putere.“ Dr. Alete Arom, psiholog clinician

Călătoria civilizației umane, Oded Galor

The Journey of Humanity, Oded Galor

Colecția Kronika s-a îmbogățit cu un titlu de excepție – Călătoria civilizației umane – al notabilului economist de origine israeliană, Oded Galor. Cartea, care propune o teorie la intersecția dintre economie, antropologie și teorie politică, explică inechitatea socială și economică dintre culturi, punctând felul în care Marea Istorie, colonialismul, organizarea socială, cultura, geografia influențează dezvoltarea și evoluția umanității în general. Călătoria civilizației umane este lumea explicată într-un mod accesibil de unul dintre gânditorii săi contemporani cei mai de seamă. Publicată în Israel, a devenit rapid bestseller internațional.

farmec.ro

Noua Hartă: Energia, clima și ciocnirea națiunilor, Daniel Yergin

The New Map, Daniel Yergin

Noua Hartă: Energia, clima și ciocnirea națiunilor este o carte revelatoare despre revoluția energetică, schimbări climatice, tensiuni geopolitice și lupta pentru putere a națiunilor într-o perioadă a turbulențelor globale. Într-o epocă a crizelor economice, politice, ecologice și sanitare perpetue, în care pericolul unui nou Război Rece între superputeri precum Statele Unite ale Americii, China, Rusia, Orientul Mijlociu pare iminent, Noua Hartă de Daniel Yergin, câștigător Pulitzer Prize și expert în energie globală, devine o carte necesară și urgentă. Daniel Yergin reușește cu acest extraordinar volum să poarte cititorul într-o călătorie absolut captivantă și oportună prin noua hartă a lumii. Cartea a devenit rapid bestseller absolut A Wall Street Journal și USA Today.

Putin’s People: How the KGB Took Back Russia and then Took on the West, Catherine Belton

O carte stringent de actuală, de bine documentată, caracterizată de către presa de specialitate ca fiind un thriller geopolitic, Putin’s People: How the KGB Took Back Russia and then Took on the West este un studiu solid despre ascensiunea lui Putin și a putinismului.

„În noua sa carte profund documentată, Catherine Belton spune o poveste întunecată despre ascensiunea lui Vladimir Putin la putere și despre cei 20 de ani ai săi ca lider al Rusiei. Belton, fost corespondent la Moscova pentru Financial Times, cercetează și mai în profunzime. În această carte, Putin, colegii săi din KGB, oamenii de afaceri și mafioții s-au reunit prin interviuri cu mulți alți jucători relevanți.“ Anders Åslund, The Washington Post

The Hunter Guide to the 21 Century, Heather Heying, Bret Weinstein

În această carte, biologii evoluționiști Heather Heying și Bret Weinstein jonglează extrem de abil cu discursul încărcat din punct de vedere politic care înconjoară chestiuni precum sexul, dieta, somnul, parentingul, educația și multe altele, pentru a schița o viziune clară bazată de știință, care vă va da puterea să trăiți o viață mai bună și mai înțeleaptă. O carte care explică cu elocvență și simplitate cum funcționează evoluția genetică și culturală, cum aceste două forțe se influențează reciproc, lăsând în urmă teoriile reducționiste ale determinismului genetic, social și cultural.

„The Hunter Guide to the 21 Century este povestea umană repovestită frumos, cu metafore emoționante.“ Jonathan Haidt

Influence Your Superpower, Zoe Chance

Această carte pleacă de la o idee-manifest pe cât de provocatoare, pe atât de simplă: suntem născuți pentru a fi influenți! Zoe Chance, profesor la prestigioasa Yale University, expune cu claritate și persuasiune cum să ne (re)câștigăm superputerea de a avea încredere în propria voce, de a fi carismatici și convingători, de a învăța să ne negociem drepturile în manieră relaxată și creativă. Influence Your Superpower este o carte care te va învăța cum să-ți transformi cursul vieții și poate chiar pe cel al istoriei.

top-shop.ro

De ce nu mi-a spus nimeni asta până acum, Dr. Julie Smith

De ce nu mi-a spus nimeni asta până acum, de Dr. Julie Smith este un regal pentru amatorii de psihologie practică. Această carte inteligentă și intuitivă vă învață într-o manieră accesibilă cum să vă fortificați și să vă mențineți sănătatea psihică chiar și în cele mai dificile momente. Couch online și social media star, psihoterapeuta Julie Smith oferă în carte instrumente și sfaturi practice celor ce se află în lupta cu anxietatea și depresia, dar și celor care vor să devină mai puternici și mai rezilienți în fața tuturor încercărilor cotidiene.

„Inteligentă, profundă și caldă, Dr Julie Smith este deopotrivă un expert și un prieten înțelept de care cu toții avem nevoie.“ (Lori Gottlieb)

Hygge Home, Meik Wiking

Hygge Home, Meik Wiking

O nouă carte a celebrului scriitor și cercetător danez, fondator al Happiness Research Institute și autor al celebrei cărți Mica enciclopedie Hygge. Rețeta daneză a fericirii urmează să fie publicată la Editura Litera. Hygge Home este o carte care ne învață cum să ne creăm un spațiu domestic confortabil, protector și călduros, care să ne ajute să ne recalibrăm forțele interioare, un adevărat refugiu de bine și liniște.

„Obișnuim să ne modelăm casele, ca apoi acestea să ne modeleze pe noi.“ Meik Wiking

libris.ro

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: