ȘTIRI Scriitoarea Dana Grigorcea câștigă Premiul Elvețian pentru Literatură

Scriitoarea de origine română Dana Grigorcea, stabilită în Elveția, a câștigat unul dintre Premiile Elvețiene pentru Literatură 2022. Distincția este oferită anual de către statul elvețian, prin Biroul Federal al Culturii.

Ultima carte a Danei Grigorcea, Die Nicht Sterben (“Cei care nu mor”), publicată în martie anul trecut, de editura Penguin, este cea care i-a adus premiul. Romanul prezintă România ca pe o țară captivă între viață și moarte, un purgatoriu post-comunist, în care Dracula este simbolul nostalgiei după un lider puternic și obiect al consumului capitalist de divertisment. Naratorul este un tânăr pictor care a crescut în România în anii comunismului, apoi a emigrat la Paris și, după ’89, se întoarce în satul muntenesc B., locul copilăriei.

libris.ro

“Cu textul ei, pe cât de politic, pe atât de poetic, Dana Grigorcea dezvăluie realități și absurdități, împletește critica contemporană, mitul și poezia cu arta seducătoare a povestirii, creează un realism mușcător, magic, care dă fiori: cei care nu mor, pândesc – și nu numai în Transilvania” (Swiss Literature Awards)

Premiile Elvețiene pentru Literatură sunt acordate pentru operele publicate în anul anterior decernării. În 2022 sunt șase câștigători ai Premiului pentru Literatură, unul al Marelui Premiu și un câștigător al Premiului Special. Lista completă este disponibilă aici. Fiecare autor va primi și un premiu în bani în valoare de aproximativ 25.000 de franci.

Despre Dana Grigorcea

DANA GRIGORCEA s-a născut în 1979 la București, unde a copilărit. În 1999 a debutat cu proză scurtă în România literară. A studiat germana și neerlandeza la Facultatea de Limbi Străine a Universității din București, iar apoi regie de teatru și film la Bruxelles. A urmat un masterat în jurnalism la Universitatea Danubiană din Krems. A lucrat la televiziunea ARTE din Strasbourg și la postul de radio Deutsche Welle din Bonn. Din 2007 trăiește la Zurich, unde a predat limbajul filmului la Facultatea de Film și a colaborat la emisiunea de literatură a radioului național elvețian DRS.

În prezent organizează la Zurich un salon literar și ține împreună cu soțul ei, scriitorul Perikles Monioudis, un blog de literatură. Dana Grigorcea a debutat literar în limba germana în 2011, cu romanul Baba Rada, pentru care a primit premiul elvețian Literaturperle. Cel de-al doilea roman, Sentimentul primar al nevinovăției, publicat și în limba română (epuizat acum), a primit în 2015 Premiul 3sat Ingeborg Bachmann. Ediției românești i se vor alătura curând traduceri în engleză, olandeză și bulgară. În 2016 i-a aparut cartea pentru copii Stingeți luna!.

libris.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: