La 7 ani de la tragedia care a lăsat o cicatrice de neșters pe chipul României contemporane, incendiul din clubul Colectiv, Alexandra Furnea, una dintre supravieţuitoare, va lansa cartea în care mărturisește despre cele trăite în 30 octombrie 2015 și cele ce au urmat.
Avem tot ce ne trebuie
Acestea sunt cuvintele cu care autoritățile au încercat în ziua imediat următoare dezastrului să liniștească familiile, apropiații victimelor și publicul. La foarte puțin timp după, cei răniți în incendiu au început să moară, unul câte unul, în condiții despre care e improbabil că vom afla vreodată adevărul. Cea de-a șaizeci și șasea victimă, Alexandra Furnea, una dintre supraviețuitorii care au scăpat din infernul din Colectiv și, mai târziu, din cel din al sistemului medical incapabil și iresponsabil, depune acum o mărturie livrescă despre noaptea care i-a mutilat viitorul.
Memoria celui mai tragic eveniment din istoria recentă a României
Alexandra Furnea avea 27 de ani când a fost Colectiv. Cartea ei „Jurnalul lui 66. Noaptea în care am ars” vorbește despre noaptea incendiului, despre experiența în Spitalul de Arși din București și despre consecințele corupției și nepăsării.
„Pentru mine aceasta nu este doar o carte. Este parte din mine. Este un fragment din ființa mea cea mai intimă. Este inima mea, dacă ea ar fi confecționată din hârtie și ilustrată cu cerneală. Este sufletul meu pe post de document.”
„Jurnalul lui 66 s-a născut din dorința și nevoia de a spune adevărul despre incendiul din clubul Colectiv și despre ceea ce i-a urmat. Am vrut să vă ajut să înțelegeți că am fost – și ați fost – mințiți atunci când ni s-a spus că avem tot ce ne trebuie. Mi-am dorit să știți de ce atât de mulți dintre noi au murit în spitalele nevindecării. Am încercat să descriu felul în care am fost abandonați de sistemul medical după ce am scăpat din acele sălașuri ale suferinței. Am ținut să vă am alături în drumul anevoios, niciodată încheiat, spre recuperare. Căci viața nu a mers înainte după tragedie, ci s-a oprit acolo, în cenușa din container, și a fost înlocuită cu o altă existență, într-un alt trup, dependent pentru totdeauna de proceduri medicale și operații. Am sperat că voi izbuti să vă fac să trăiți alături de mine toate acestea, pentru că doar împreună putem să dăm sens și coerență ororilor din acele zile și din anii care le-au urmat. Și, nu în ultimul rând, nădăjduiesc că vă veți regăsi în patimile mele, ca victime ale corupției, din cauza căreia aproape fiecare român are un Colectiv al său. Dincolo de a fi confesiunea mea despre ce s-a petrecut în noaptea de 30 octombrie 2015 și după aceea, jurnalul este un testament indelebil pe care îl las României, în speranța că, într-o zi, asemenea tragedii nu vor mai fi posibile.“ — ALEXANDRA FURNEA
Despre autoare
Alexandra Furnea (n. 1988) este redactor de carte, jurnalist și activist social. A absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universității „Petru Maior“ din Târgu Mureș și are un masterat în studii americane la Universitatea din București. Între 2011 şi 2020 a fost redactor la revista muzicală Maximum Rock Magazin. Scrie poezie, proză și articole dedicate scenei muzicale underground pe blogul ei, http://www.genunderground.ro.
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.