Mircea Cărtărescu a anunțat astăzi pe Facebook data publicării romanului său Theodoros, carte pe care o aseamănă celebrului “Un veac de singurătate” de Gabriel Garcia Marquez. Theodoros va ajunge în librării începând din 21 noiembrie 2022.
”Theodoros” este, mutatis mutandis, modestul meu ”Veac de singurătate”. Unul ”bizantin”, impregnat de cultură și imagistică răsăriteană. N-am scris niciodată cu mai multă fantezie, n-am făcut niciodată mai multe povești țesute împreună. Patru lumi diferite se rotesc în orbita lui. Sper acum să aibă și un pic de noroc, ca să poată atinge cât mai mulți cititori cu suflul său.
Mircea Cărtărescu
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile cardinale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.
Theodoros, roman pseudoistoric care poartă cititorii pe mai multe planuri narative
Scriitorul a vorbit pentru prima dată public despre romanul său la Salonul Internațional de Carte de la Torino din acest an, unde a lansat ediția în limba italiană a “Solenoidului”.
Despre noul său roman, scriitorul spunea, în primăvara anului 2022, că este o carte pseudoistorică, ce se petrece în secolul al XIX-lea și cuprinde trei zone geografice și mentale total diferite: prima este Valahia, partea de sud a României, a doua este arhipelagul grecesc și a treia este Etiopia. Personajul principal traversează pe rând aceste lumi, încercând să extragă poezia, pitorescul, farmecul, dar și nebunia fiecăreia dintre ele.
“Va fi un roman masiv de aproximativ 600 de pagini și l-aș numi primul meu roman adevărat, pentru că pe celelalte le numesc poeme. Este o operă (…) pe care o scriu cu mare bucurie și pe care abia aștept să o țineți în mâini”.
Am trăit, scriind Theodoros, povești de dragoste, povești eroice, povești atroce, povești reale și fantastice, voluptuoase și crude, petrecute în spații geografice și epoci istorice diferite, pe care m-am amuzat să le reconstitui cu acribie, dar și cu un zâmbet ironic. M-am afundat pe cărările ce se bifurcă ale Bibliei, ale cărții sfinte etiopiene Kebra Nagast și ale Alixăndriei noastre, găsind în toate o expresivitate uimitoare și fără sfârșit. În mijlocul pandemiei, al războaielor, al depresiilor și decepțiilor zilei de azi, am avut nevoie să trăiesc o vreme în tăcerea de capelă zugrăvită cu sineală și chinovar a unei lumi care se-ntoarce mereu, ca floarea-soarelui, către singurul lucru pe care-l prețuiesc cu adevărat, frumusețea.“
Ce mai găsești pe Răsfoiala despre Mircea Cărtărescu
Mircea Cărtărescu dezvăluie titlul și subiectul viitoarei sale cărți
“Nu știi ce pierzi dacă nu citești. Te excluzi din tot ce e mai bun pe lume.”
Recenzie Creionul de tâmplărie
Mircea Cărtărescu câștigă premiul FIL pentru Literatură în limbi romanice
Cu incepere de la pagina 199: https://humanitas.ro/assets/pdf/Ion-Ghica_Scrisori-catre-V-Alecsandri.pdf?fbclid=IwAR2K2LOmP_pwBOlFrlf_dHZWIj-K0CCOWGc5WIvZn00Kmw7CZJKcpjQwKuw
ApreciazăApreciază