INEDIT Mircea Cărtărescu dezvăluie titlul și subiectul viitoarei sale cărți la Salonul Internațional de Carte Torino

Scriitorul Mircea Cărtărescu a prezentat astăzi publicului de la Salonul Internațional de Carte de la Torino ediția în limba italiană a volumului “Solenoid”, o carte în care a descris 40 de vise pe care le-a avut cu adevărat și pe care le-a notat în jurnalul său. La evenimentul la care au mai participat Bruno Mazzoni și Vanni Santoni autorul a dezvăluit numele și subiectul următoarei sale cărți, Theodoros, pe care o scrie în prezent, anunță Institutul Cultural Român.

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile cardinale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

libris.ro

Mircea Cărtărescu despre Solenoid la Salonul International de Carte Torino

“Solenoid este o carte verticală, este cea mai verticală carte a mea, este o carte îndreptată către Dumnezeu, îndreptată către transcendent, către ceruri. Eu țin un jurnal de la 17 ani și mi-am notat în acest jurnal toate visele pe care le-am avut în întreaga viață. Din aceste vise, câteva sunt stupefiante, mai reale decât realitatea, mai adevărate decât adevărul. Și din aceste vise am încercat să construiesc temelia, fundamentul Solenoidului”, a declarat Mircea Cărtărescu la eveniment.

Cărtărescu a subliniat că Solenoid este o carte care încearcă să depășească literatura, să iasă din literatură, din această închisoare a literaturii pur estetice și să spună ceva mai mult despre om, despre condiția umană, despre cine suntem noi.

“Eu mi-am folosit toate resursele mele, ciudățeniile mele interioare ca să fac temelia acestei cărți”,

a mărturisit el.

“Este o carte pozitivă, este prima mea carte care dă speranță, este o carte poate chiar despre speranță și în felul acesta răspunsul meu este același pe care l-a dat fiecare persoană din cultura europeană, dar și din culturile asiatice, din orice cultură, răspunsul pe care îl dă și prietenul nostru comun John Lennon: ”All you need is love” – răspunsul este dragostea.

top-shop.ro

La ce scrie acum Mircea Cărtărescu

În încheiere, Mircea Cărtărescu a vorbit despre cartea pe care o scrie în prezent și care se va numi Theodoros, o carte pseudoistorică, ce se petrece în secolul al XIX-lea și care cuprinde trei zone geografice și mentale total diferite: prima este Valahia, partea de sud a României, a doua este arhipelagul grecesc și a treia este Etiopia. Personajul principal traversează pe rând aceste lumi, încercând să extragă poezia, pitorescul, farmecul, dar și nebunia fiecăreia dintre ele.

“Va fi un roman masiv de aproximativ 600 de pagini și l-aș numi primul meu roman adevărat, pentru că pe celelalte le numesc poeme. Este o operă (…) pe care o scriu cu mare bucurie și pe care abia aștept să o țineți în mâini”.

libris.ro

Ce autori români au fost prezentați la standul României la Salonul de Carte Torino

Traducătorii Mauro Barindi și Federico Donatiello au discutat despre romanul lui Claudiu M. Florian ”Le età dei giochi. Un’infanzia in Transilvania”, în paginile căruia se regăsește istoria unei epoci, cu contrastele și duioșiile ei, văzute prin ochii unui copil de 6-7 ani.

A doua carte care a făcut subiectul dialogului de astăzi este cea a poetului Mircea Ivănescu, ”Altre poesie scelte”, o antologie de poezie suprarealistă care reunește unele dintre cele mai reprezentative dintre versurile ivănesciene. Au prezentat lucrarea profesorul universitar Dan Octavian Cepraga și traducătorul și colegul său Federico Donatiello.

“Sindrome da panico nella Città dei Lumi”, volumul de proză suprarealistă al cunoscutului dramaturg Matei Vişniec, a fost prezentat de autor printr-o scurtă intervenție video înregistrată special pentru eveniment. Mauro Barindi și Dan Octavian Cepraga au subliniat faptul că această lucrare este una dintre cele mai importante opere în proză ale scriitorului franco-român.

Standul României la Salonul de Carte International Torino

Adriana Senatore, Celestina Fanella, Roberto Merlo, profesori universitari, au vorbit despre “Racconti e schizzi”, proza lui Ion Luca Caragiale transpusă în limba italiană, care se dovedește extraordinar de actuală, putând fi pusă oricând în scenă, în orice teatru european, asemeni operei teatrale a autorului.

Traumaturgie. Tre voci poetiche dell’Europa centro–orientale: Berta Obertynska, Matei Vişniec, Marija Malinovkaja”, o antologie de poezie contemporană est-europeană, a fost prezentată chiar de îngrijitorii ediției: Krystyna Jaworska, Massimo Maurizio și Roberto Merlo. Matei Vișniec, care deși s-a afirmat ca autor de teatru a debutat ca poet în celebra generație optzecistă, a vorbit de asemenea, într-o înregistrare video, despre poeziile sale incluse în volum.

perfect-tour.eu

4 gânduri despre „INEDIT Mircea Cărtărescu dezvăluie titlul și subiectul viitoarei sale cărți la Salonul Internațional de Carte Torino

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: