INEDIT Bolarzii de pe Calea Victoriei devin stâlpi ai poeziei

Proiectul de explorare a oraşului prin artă, „Podul Mogoşoaiei 2.0” a luat startul în weekendul abia încheiat cu lansarea primului segment din traseul cultural, „Podul Poeziei”. Iniţiat de scriitorul Mugur Grosu, „Podul Mogoşoaiei 2.0 / un traseu cultural pe Calea Victoriei” este unul dintre proiectele câştigătoare ale Burselor de idei „Bucureşti RE:imaginat”.

libris.ro

Bolarzii care spun poezii

Podul Mogoşoaiei 2.0” este compus din două segmente – Podul Poeziei şi Podul Artei – şi realizează un traseu cultural pe cea mai veche arteră culturală a Capitalei, Calea Victoriei, denumită înainte Podul Mogoşoaiei. Pentru recuperarea istoriei primei străzi pavate din România, „Podul Mogoşoaiei 2.0” realizează o serie de intervenţii artistice minimale – instalarea unor plăcuţe pe bolarzii de pe Calea Victoriei. În zona de acces spre Muzeul Naţional al Literaturii Române, sunt instalate plăcuţe cu versuri create de 118 poeţi români pe bolarzii care marchează astfel „Podul poeziei”.

Evenimentul de lansare al „Podului poeziei” a avut loc sâmbătă, 8 octombrie, cu un tur al plăcuţelor cu poezii şi cu o sesiune de lectură la Muzeul Naţional al Literaturii Române, unde șapte poeţi contemporani (Mugur Grosu, Răzvan Țupa, Peter Schrager, Viku Zenescu, Violeta Anciu, Yigru Zeltil, Andrei Zbîrnea și Mircea Dan Duță în calitate de moderator) au citit din versurile favorite ale unor poeţi dispăruţi, în tandem cu textele gravate pe bolarzi.

„Podul artei” urmează să fie realizat în perioada următoare vizavi de Muzeul Naţional de Artă al României prin instalarea a 42 de gravuri în metal, executate manual, cu reprezentarea simbolică şi reinterpretată a unor opere de artă din colecţia regală de artă.

Proiectul este curatoriat de grupul de creaţie şi dialog interdisciplinar „unu unu unu invers unu”, compus din scriitorul Mugur Grosu („Podul Poeziei”) şi artista Lumi Mihai („Podul Artei”).

„În viitor, inițiativa ar putea fi extinsă și pe alte segmente, pentru marcarea unor repere culturale și istorice majore de pe Calea Victoriei, definind un traseu autentic, cu potențial de a deveni obiectiv turistic în sine. S-ar recupera astfel ceva din șarmul original al celei mai vechi dar și mai aglomerate artere, marcate de un tot mai pronunțat caracter comercial monocord.” Mugur Grosu

apiland.ro

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile cardinale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: