Fundația Cărturești, în parteneriat cu Pro Patrimonio și Asociația Maria, anunță ediția a treia a Burselor și rezidențelor de creație literară dedicate scriitorilor români. După 2 ediții încheiate și 9 scriitori care au beneficiat de program, Bursele și rezidențe Cărturești continuă demersul de susținere și încurajare a scriitorilor români contemporani, oferindu-le un context favorabil scrisului.
10% din profit, burse pentru scriitori
La fel ca la precedentele ediții, proiectul este prefațat de campania Cititori pentru scriitori, prin care 10% din profitul obținut din vânzarea cărților autorilor români în luna septembrie vor fi direcționate către Bursele și rezidențele Cărturești. Mai mult decât un simplu demers de finanțare, campania este un îndemn de a susține literatura și scriitorii români. Cumpărând cărțile autorilor români, citindu-le, recomandându-le îi ajutăm să continue să scrie și să se dedice unei activități practicate adesea doar în timpul liber.
La ediția a 3-a, se vor acorda 6 burse în valoare de 1300 de euro fiecare, respectiv 6 rezidențe de creație. Se acordă câte o bursă și o rezidență pentru fiecare dintre categoriile: poezie, proză scurtă, roman și eseu. La acestea se adaugă „Bursa specială a juriului” , acordată și anul trecut, iar surpriza ediției a 3-a este „Bursa dedicată scriitorilor basarabeni”.
Autorii interesați, cu vârsta peste 30 de ani, se pot înscrie trimițând:
- O scrisoare de intenție (maximum 750 de cuvinte) care să conțină o descriere a proiectului literar propus și stadiul de lucru vizat pentru rezidență (dacă volumul se află într-o etapă de început, de mijloc, de planificare, de finalizare etc.)
- Un fragment extras din proiectul literar cu care se înscriu (5 poeme și maximum 10 pagini pentru proză/eseu) menționând una dintre categoriile: proză scurtă, roman, poezie sau eseu.
Perioada de înscriere este 1 – 15 octombrie 2022.
Perioada de selectare a bursierilor este 15 octombrie – 15 noiembrie 2022.
Anul acesta juriul va fi alcătuit din: Carmen Mușat (critic literar, redactor-șef Observator Cultural), Alina Purcaru(scriitoare și jurnalistă), Alina Aviana (redactor, membru în departamentul de comunicare Cărturești), Marius Chivu (scriitor, critic literar, redactor Dilema Veche), Mircea Pricăjan (scriitor, traducător, redactor-șef Revista de cultură Familia).
Rezidențele de creație literară se vor desfășura timp de o lună la Vila Golescu din Câmpulung Muscel și Conacul Petre P. Carp, din Țibănești în primăvara – vara lui 2023. Detaliile și condițiile înscrierii sunt disponibile în Regulamentul proiectului.
Fragmente din textele remarcate în timpul jurizării au șansa de a fi publicate în Observator cultural, Revista de cultură Familia sau Dilema Veche.
Despre Bursele și rezidențele de creație literară Cărturești
Bursele și rezidențele de creație literară inițiate de Fundația Cărturești au luat naștere în 2020. Programul a oferit până în prezent 9 burse și 9 rezidențe de creație desfășurate alternativ la Vila Golescu din Câmpulung Muscel și la Conacul Petre P. Carp din Țibănești. Dintre proiectele câștigătoare, au fost finalizate și publicate până în prezent două volume: romanul Multă forță și un dram de gingășie, de Andrei Dosa, apărut în 2021 la Editura Polirom, și volumul de poezie Ofsaid, de Moni Stănilă, publicat anul acesta în colecția Vorpal a editurii Nemira. Alte două volume sunt așteptate să apară până la finalul anului, semnate de Olga Ștefan (poezie) și Ștefania Mihalache (proză scurtă).
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.