WE ARE HERE TO STAY Ateliere de creație cu imigranții din Orientul Mijlociu

  • Imigranții din țările arabe beneficiază în această toamnă de ateliere de creație artistică, unul din puținele proiecte culturale implicate social dedicate minorităților subreprezentate din București
  • 6 artiști multidisciplinari (teatru, arhitectură, sunet, text, și artă vizuală) vor crea o serie de producții culturale împreună cu participanții, care vor fi prezentate în cadrul unei expoziții documentare colective în spațiul MNȚRplusC între 1-15 noiembrie 2022

libris.ro

Artă angajată social prin proiecte multidisciplinare

We Are Here to Stay este un proiect de artă angajată social care își propune să creeze un prim contact cu minoritatea de imigranți arabi din București prin proiecte artistice multidisciplinare. Refugiați și imigranți din Orientul Mijlociu (Siria, Palestina, Irak etc.) vor fi implicați direct în crearea unei platforme noi prin care să se manifeste creativ și să se exprime autonom prin forme de cunoaștere și autocunoaștere, în cadrul unor întâlniri de grup săptămânale. Inițiat de Ilina Schileru de la MNȚRplusC și Adelina Luft, curator independent, împreună cu Asociația Activ Random și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, proiectul are ca scop dezvoltarea unor activități de grup cu voluntari, facilitate de câte un artist.

Proiectul a fost demarat în luna august, când cei șase artiști multidisciplinari invitați au început formarea grupurilor lucrând cu câte 10-15 participanți din diferite categorii (copii, adolescenți, femei, sau grupuri mixte). Actrița Katia Pascariu, artiștii multidisciplinari Delia Popa, Nicoleta Moise, Diana Miron, Mircea Modreanu și duo-ul de arhitectură Atelier Adhoc Comunitate (George Marinescu si Daria Oancea) îi inițiază pe voluntari în diverse forme de exprimare artistică și vor dezvolta împreună cu ei produse culturale. La finalul proiectului lucrările rezultate și reprezentațiile artistice vor fi deschise publicului printr-o expoziție documentară colectivă, în spațiul MNȚRplusC, în perioada 1-15 noiembrie 2022.

We are here to stay încearcă să se diferențieze de alte proiecte destinate minorităților marginalizate, care pun accent pe latura relațională „pentru” și mai puțin pe cea de „cu”. Acestea sunt de tipul transfer de abilități în care participanții învață anumite tehnici specifice de desen sau alte forme artistice, în care participantul devine mai puțin autonom. În dialogul bazat pe schimb cultural și cunoaștere reciprocă, artiștii nu sunt doar mentori care îi ajută pe imigranți să capete o abilitate nouă, ci mai degrabă facilitatori.

epantofi.ro

Proiectul face tranziția de la relația pedagog-participant, la cea care încurajează expresia individuală și de grup (participantul contribuie cu idei și se formează un schimb de păreri) și orizontalitate (poziții egale între facilitator și participant în care fiecare poate să propună activități sau să le conteste). O astfel de abordare nu numai că va crea un context care să reprezinte interesele și vocea colectivă, ci este și un exercițiu de a concepe metode de lucru etice, sustenabile și care pot fi transferate în lucrul cu alte minorități subreprezentate.

Situația refugiaților de război aflați în România este un subiect puțin discutat. Foarte recent însă, izbucnirea războiului din Ucraina a demonstrat o mobilizare fără precedent din partea societății civile și a autorităților, oferind diverse forme de ajutor, inclusiv locuri de muncă. Proiectul We Are Here to Stay se dedică unei categorii de refugiați/imigranți care merită a fi considerată în contextul mai amplu al situației refugiaților de război și valurilor de muncitori imigranți în România. Mai mult decât o dorință de a „include” această minoritate în țara gazdă, proiectul încearcă să facă vizibilă prezența unor grupuri cu rădăcini vechi în cultura românească – atât prin influențele culturale și artistice care definesc spațiul românesc, cât și prin existența unei populații arabe stabilită aici de generații.

We Are Here to Stay susține formarea unei comunități embrionare pentru refugiații și imigranții din țările arabe care poate fi cultivată și dezvoltată în viitor. Astfel, se creează o mai bună cunoaștere a ceea ce vedem ca „străin”, atât din prisma viziunii majoritare cât și din cea a imigrantului în cultura gazdă și, în mod ideal, o reflecție mai amplă asupra practicilor de găzduire, de primire și grijă, atât la nivel personal, cât și la nivel de națiune.

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: