NOUTATE Cartea de povestiri multipremiată “Haide, zboară odată!”, de Etgar Keret, a aterizat în librării

Volumul lui Etgar Keret Haide, zboară odată, distins cu Premiul Sapir pentru Literatură 2018 și National Jewish Book Award for Fiction 2019, a apărut recent la Editura Humanitas Fiction. Cartea tradusă de Ioana Petridean a fost lansată ieri seară, în prezenta traducătoarei, în cadrul unui eveniment online.

“Haide, zboară odată”, cartea care așează lentila universului peste poveștile personale, resimțite ca singură poveste

Personajele din volumul de povestiri Haide, zboară odată se situează la intersecția fantasticului, cinismului și ironiei fine cu realitatea în formele ei cele mai banale. Ceea ce leagă discret toate poveștile între ele este, paradoxal, tocmai impasul comunicării. Protagoniștii lui Keret văd aproape periferic și izbutesc cu greu să comunice. Dar asta nu -i face mai puțin umani, dimpotrivă, există ceva profund omenesc până și în cele mai fantastice răsturnări ale poveștilor prin care circulă.

Aceste povestiri încearcă să găsească un echilibru între perspectiva noastră subiectivă – care ne face să vedem ceva cutremurător în tot ceea ce ni se întâmplă – și perspectiva vastă a universului, în care micile noastre drame și dureri nu sunt la fel de importante.“ – Etgar Keret

Scriitorul israelian Etgar Keret a transmis cititorilor români un mesaj cu ocazia apariției volumului de povestiri Haide, zboară odată în colecția „Raftul Denisei“ aici.

Greutatea de a fi părinte și pierderea, familia și singurătatea, războiul și joaca de-a războiul, tați care devin iepuri și pești de aur, crime și, în cele din urmă, iubirea și memoria defilează în tablourile pe care le schițează Keret, forțând parcă limitele genului și obținând un concentrat de proză elegantă și alertă. Universuri întregi ce se nasc din primele fraze deviază dintr-odată de la normalitatea aparentă, pentru a ajunge în cele mai surprinzătoare locuri.

„În povestirile lui afli duioșie, și înțelepciune, și elocință, și transcendență, tocmai datorită faptului că aceste virtuți se află cu prisosință în Etgar însuși. E o bucurie că el și opera sa există pe lume, făcând lumea mai bună.“ – George Saunders, autorul Lincoln între vieți, Man Booker Prize 2017

„Un volum năucitor de proză scurtă. În lumea lui Keret, capriciul ascunde deseori o înțelepciune dureroasă, iar durerile sunt veșnic punctate de umor. Dacă ar exista o reîncarnare a lui Kafka ca autor comic în Tel Aviv, probabil că așa ar arăta operele sale. […] Singurul lucru pe care Keret nu izbutește să-l facă este să scrie o poveste care să plictisească.“ – The Guardian

perfect-tour.eu

Despre Edgar Keret, autorul cărții “Haide, zboară odată”

Etgar Keret s-a născut pe 20 august 1967, la Tel Aviv, în familia unor evrei supraviețuitori ai Holocaustului. Este unul dintre cei mai reprezentativi scriitori israelieni contemporani, scenarist, regizor și autor de benzi desenate. Povestirile sale au apărut în The New York Times, Le Monde, The New Yorker, The Guardian, The Paris Review și Zoetrope. A publicat mai multe volume de povestiri care au devenit bestselleruri, fiind traduse în 42 de limbi — Tzinorot (Conducte, 1992, 2004), Ga’aguay Le-Kissinjer (Mi-e dor de Kissinger, 1994), Ha-Kaytana Shel Kneller (Tabăra de vară a lui Kneller, 1998), Anihu (Eu sunt el, 2002), Și, deodată, cineva bate la ușă (și Haide, zboară odată (Takala Bi-Ketzeh Ha-Galaxia; Humanitas Fiction, 2021), cu care a câștigat în 2018 Premiul Sapir și National Jewish Book Award for Fiction.

Keret este autorul câtorva cărți pentru copii și al volumului de memorii Șapte ani buni (Seven Good Years, 2015; Humanitas, 2018). A primit în 2016 Charles Bronfman Prize și English Pen Award și, în calitate de regizor, în 2007 a câștigat împreună cu soția sa, Shira Geffen, Caméra d’Or la Festivalul Internațional de Film de la Cannes pentru filmul Meduzot. În 2010, statul francez i-a acordat titlul de Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres. În prezent predă la Facultatea de Litere a Universității Ben-Gurion din Negev și la Facultatea de Cinematografie a Universității din Tel Aviv.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: