Eminescu, Blaga, Sorescu recitați de Ion Caramitru, Anamaria Marinca, Emilia Popescu. Versurile de altădată, inspirație pentru un proiect inedit la FILIT Iași

Numele memorabile ale poeziei românești revin în actualitate săptămâna aceasta datorită proiectelor de promovare a poeziei proaspăt lansate de The Culture Club, respectiv de Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași.

Aplauze pentru poet / A hand for the poet

Poezii de Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, George Coşbuc sau Nichita Stănescu vor fi prezentate în limbile română și engleză online, în interpretarea unor cunoscuți actori precum Ion Caramitru, Anamaria Marinca, Emilia Popescu, începând de astăzi, 22 octombrie 2021.

„Aplauze pentru poet / A Hand for the Poet” se compune dintr-o serie de recitaluri înregistrate care punctează repere poetice din cultura română. Într-o primă etapă, poezii de Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, George Coşbuc, Lucian Blaga, George Bacovia, Ion Barbu, Nichita Stănescu șj Marin Sorescu, în limba română şi – o parte dintre ele – și în engleză, sunt interpretate dr actorii Ion Caramitru, Michael Pennington, Anamaria Marinca, Mircea Rusu, Emilia Popescu, Andras Istvan Demeter, Mihaela Rădescu, Alex Ştefănescu, Cătălin Frăsinescu.

Recitalurile, filmate în primăvara şi vara anului 2021, sunt prefaţate de o scurtă prezentare a poetului şi ilustrate cu fotografii de epocă, fragmente de manuscris şi comentarii despre arta poetică. Filmările s-au desfăşurat în spaţii consacrate precum Sala ArCuB, Opera Naţională din Bucureşti și ICR Londra.

Obiectivul este promovarea celor mai importanţi poeţi români clasici şi moderni într-o manieră accesibilă publicului actual, pentru care principalul vehicul cultural este internetul. Aplauze pentru poet / A Hand for the Poet” va fi continuat în viitor cu alte nume mari ale poeziei.

Numele mari ale poeziei românești, pretext pentru poezia modernă

Zile acestea, FILIT, festivalul de a lansat un proiect inedit care îmbină câteva dintre numele mari ale poeziei clasice românești cu arta poetică de astăzi.

Volume colective lansate la FILIT Iași 2021

50 de poeți contemporani, între care Vasile Baghiu, Dan Coman, Mugur Grosu, Adela Greceanu, Svetlana Cârstean și Diana Geagăr, au fost invitați să scrie un poem în stil propriu, pornind de la un titlu original și un vers la alegere din operele lui Vasile Alecsandri, Otilia Cazimir, Mihai Codreanu, Mihai Eminescu și George Topîrceanu.

Poemele scrise cu pretextul reîntâlnirii cu poezia veche au fost strânse în cinci volume colective, grupate în jurul celor cinci poeți clasici, în colecția „Parodii originale”, apărută la Editura Muzeelor Literare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: