Hervé Le Tellier, laureatul Goncourt 2020, deschide Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara

La finalul acestei luni debutează a zecea ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM), cel mai important eveniment literar din Vestul țării. Evenimentul se va desfășura în format fizic, cu participarea unui număr limitat de persoane în public.

De miercuri, 27 octombrie, până vineri, 29 octombrie, de la ora 18.00, iubitorii de literatură sunt așteptați în Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara pentru lecturi publice și dezbateri susținute de nume importante ale literaturii contemporane.

Invitați la FILTM 2021

Hervé Le Tellier – laureatul Premiului Goncourt ediția 2020 cu romanul Anomalia, András Forgách – prozator și dramaturg, figură de marcă a culturii maghiare de astăzi, alături de scriitori români cunoscuți precum Petre Cimpoeșu, Daniel Vighi, Viorel Marineasa, Magda Cârneci, Simona Popescu, Bogdan Ghiu, Florin Iaru și Romulus Bucur se află pe lista invitaților FILTM în 2021.

Acasă este tema FILTM în al doilea an de pandemie

Ajuns la a X-a ediție, festivalul va fi pentru trei zile o arie protejată – nu doar simbolic – de pandemie. Întâlnirile cu scriitori de primă mărime, cu lecturile lor, cu discuțiile și schimburile de idei ne vor decupla de la alarme și griji și ne vor duce acasă. Dar nu între pereții unde ne petrecem o bună parte din vieți, ci într-un loc fără granițe, distanțe, pașapoarte, certificate, un loc în care suntem, totodată, gazde și oaspeți. Fiindcă singurul acasă adevărat e în noi, în forța cu care ne putem imagina orice. Împreună cu cei care, asemenea nouă, cred în frumusețea și puterea cuvintelor, vom sta sub același acoperiș al literaturii și vom avea parte de un eveniment de… zece: FILTM”, a declarat Robert Șerban, președintele Festivalului.

La fel ca și în anii anteriori, și serile celei de-a X-a ediții sunt legate semantic de o temă. Anul 2021 le propune iubitorilor de literatură tema „Acasă”, semn al reîntoarcerii la o normalitate necesară, la formula întâlnirilor față în față, calde și umanizate cu literatura și cei care o scriu. Acasă înseamnă însă și istoria unui loc, a unei familii sau a unui popor, la fel cum acasă poate fi și biografia unui personaj, locul în care acesta se legitimează ca ființă umană. Acasă înseamnă identitate și loc de reculegere, înseamnă corp și iluzia comunicării cu cei care locuiesc alături de noi sub acoperișul aceleiași familii. Acasă, ca pretext pentru dialoguri despre identitate și mix identitar în orașul în care multiculturalitatea înseamnă pur și simplu acasă.

perfect-tour.ro

Program FILTM 2021

Miercuri, 27 octombrie Tema serii: Literatura mileniului III: joc serios, formule comerciale și gustul public

Hervé Le Tellier în dialog cu Mirela Nagâț

Dat fiind că proza contemporană pare a fi din ce în ce mai aservită marilor circuite comerciale și, implicit, unor teme „vandabile”, cât își mai poate permite un prozator să practice „jocul gratuit” al literaturii, unul aflat în permanent dialog cu literatura trecutului și cu cea „potențială”? Cum poate fenta acest scriitor apărarea echipei redutabile a gustului public?  

Joi, 28 octombrie Tema serii: Apartenență generațională și individualitate poetică

Lecturi publice și dezbateri, cu participarea scriitorilor: Magda Cârneci, Simona Popescu, Bogdan Ghiu, Florin Iaru, Romulus Bucur / Moderator: Cosmin Ciotloș

Este apartenența la o generație poetică o trăsătură a tinereții? Când și cum are loc desprinderea, cum începe procesul de„individuare” poetică și ce rol joacă politicul și socialul în formularea trăsăturilor comune și în păstrarea coeziunii în cadrul unor grupări literare?

Vineri, 29 octombrie Tema serii: Politica literaturii și poetica intimității

Lecturi publice și dezbateri, cu participarea scriitorilor: András Forgách, Petru Cimpoeșu, Daniel Vighi, Viorel Marineasa / Moderatoare: Magda Grădinaru

Poate literatura „politică” să joace rolul unei soluții revelatoare pentru fotografiile trecutului sau este pur și simplu parte a unui ritual de exorcizare? Cum se produce acroșajul dintre Istorie și istoria personală, acolo unde politica se transformă în poetică? Cum poți livra istoria personală ca fiind parte din istoria unei societăți sau a unei comunități? De ce ne încăpățânăm să scormonim trecutul, când o parte majoră a publicului cititor nu este interesat de acesta sau de eventualele „revelații” aduse de literatura aceasta?

FILTM găzduiește și o expoziție multimedia inedită semnată de artistul și regizorul de filme independente Péter Forgács, fratele scriitorului András Forgách.

În această expoziţie artistul a lucrat cu propriile amintiri: a prelucrat arhiva care dezvăluie povestea unei familii, în centrul ei aflându-se figura mamei. Instalaţia lui Péter Forgács împreună cu romanul Dosarele mamei mele, cartea din care András Forgách va citi la FILTM, constituie cronologia unei perioade de un deceniu, care redă, prin reorganizarea arhivei private, modul în care practicile autoritare din epoca lui Kádár au definit viaţa cotidiană. Expoziţia, găzduită la etajul al doilea al Muzeului de Artă din Timișoara, va fi deschisă în perioada 15-31 octombrie 2021.

Important: Accesul la FILTM 2021 se face exclusiv prin prezentarea certificatului digital european COVID-19 sau a unui test PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea evenimentului. Rezervarea locurilor se face în scris, printr-un e-mail trimis la filtm@ladouabufnite.ro. Rezervarea locului devine valabilă numai după primirea confirmării sale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: